08 februari 2021

15 Ventilatietips voor de komende koude periode

Nederland ligt onder een dik pak sneeuw. Om ervoor te zorgen dat je varkens zo min mogelijk hinder ondervinden van de kou, heeft onze Klimaatspecialist Twan de Groot 15 wintertips opgesteld:

 

 1. Scherm luchtinlaten die aan de kant van de koude wind (noordoost) zitten zoveel mogelijk af. Hierdoor voorkomt u dat veel onnodige kuubs koude lucht de stal worden binnen gedrukt.
 2. Controleer ventilatiecurve op instellingen temperatuur, bandbreedte, ventilatieniveaus en eventuele correctiefactoren. Instellingen moeten gericht zijn op minder schommelingen in afdelingstemperatuur.
 3. Controleer of na opleg de gewenste temperatuur in de afdeling gehaald wordt.
 4. Minimumtemperatuur en maximum temperatuur per etmaal controleren. Maximaal 2,5 graad verschil.
 5. Zijn meetventilatoren en kleppen schoon, zijn de lagers nog goed?
 6. Klopt de weergave van de temperatuurvoelers?
 7. Is de retourwatertemperatuur van de vloerverwarming in orde (ca. 30 graden)
 8. Werken de circulatiepompen?
 9. Stuurt de klimaatcomputer de verwarmingskleppen op het juiste moment open?
 10. Blijven er geen verwarmingskleppen “hangen”? Wanneer de ventilatie boven minimum draait moet de verwarming uit zijn of te wel de verwarmingsklep dicht.
 11. Is de stooklijn van de centrale verwarming hoog genoeg, wordt het water warm genoeg om de gewenste afdelingstemperatuur te halen.
 12. Is de gehele verwarmingsinstallatie goed ontlucht, heeft de ketel een onderhoudsbeurt gehad?
 13. Omschakelen van zomerinlaat naar winterinlaat, of verklein de inlaat tot de helft van de zomerinlaat.
 14. Zorg dat de lucht niet te koud bij de varkens komt, een goede voorverwarming of voorruimte waar de binnenkomende lucht eerst in terecht komt is belangrijk.
 15. Houd de minimum temperatuur voor de komende dagen in de gaten. Via uw smartphone is deze informatie direct beschikbaar.

 

Lees hier meer over onze Stalklimaat aanpak!

Overige berichten

30 november 2021
/ Geiten / Pluimvee / Rundvee / Varkens

‘Van overall naar muis’

De één werkt al zijn hele carrière binnen de mengvoerindustrie, de ander is zelfs opgegroeid in de fabriek. Tegenover mij zit een berg aan ervaring in alles wat met het fabrieksproces,...
Lees meer
02 november 2021
/ Geiten / Pluimvee / Rundvee / Varkens

‘Tussen 12u en 13u gingen de poorten dicht om te toepen en een boterham te eten.’

Voergroep Zuid bestaat dit jaar 125 jaar, maar deze heren werken samen al 133 jaar bij Voergroep Zuid; Hennie Van Bree, Frans van der Heijden en Marius van den Broek. En zij zijn niet de enige langgedienden...
Lees meer
26 oktober 2021
/ Geiten / Pluimvee / Rosé / Rundvee / Varkens / Vleesvee

Masterclass Agri-business weer van start met tweedaagse introductiereis!

Met de tweedaagse introductiereis hebben 15 deelnemers de Masterclass Agri-business weer afgetrapt. De Masterclass prikkelt deelnemers door middel van een introductiereis en 8 seminars om na te denken...
Lees meer
20 oktober 2021
/ Pluimvee

Fotoserie Pluimveeweb: 'Techniek is de toekomst om milieu minder te belasten'

Jos en Gerry Mans bouwden een nieuwe stal op hun legpluimveebedrijf en zorgboerderij in het Limburgse Weert. Een stal voor biologische leghennen, met oog voor biodiversiteit, maatschappelijke verbinding...
Lees meer

Wij gebruiken functionele-, analytische- en marketing- cookies om onze website te verbeteren, onze website gebruiksvriendelijker te maken en voor onze marketing doelstellingen. Klik je op 'doorgaan', geef je toestemming voor het plaatsen van cookies.