08 februari 2021

15 Ventilatietips voor de komende koude periode

Nederland ligt onder een dik pak sneeuw. Om ervoor te zorgen dat je varkens zo min mogelijk hinder ondervinden van de kou, heeft onze Klimaatspecialist Twan de Groot 15 wintertips opgesteld:

 

 1. Scherm luchtinlaten die aan de kant van de koude wind (noordoost) zitten zoveel mogelijk af. Hierdoor voorkomt u dat veel onnodige kuubs koude lucht de stal worden binnen gedrukt.
 2. Controleer ventilatiecurve op instellingen temperatuur, bandbreedte, ventilatieniveaus en eventuele correctiefactoren. Instellingen moeten gericht zijn op minder schommelingen in afdelingstemperatuur.
 3. Controleer of na opleg de gewenste temperatuur in de afdeling gehaald wordt.
 4. Minimumtemperatuur en maximum temperatuur per etmaal controleren. Maximaal 2,5 graad verschil.
 5. Zijn meetventilatoren en kleppen schoon, zijn de lagers nog goed?
 6. Klopt de weergave van de temperatuurvoelers?
 7. Is de retourwatertemperatuur van de vloerverwarming in orde (ca. 30 graden)
 8. Werken de circulatiepompen?
 9. Stuurt de klimaatcomputer de verwarmingskleppen op het juiste moment open?
 10. Blijven er geen verwarmingskleppen “hangen”? Wanneer de ventilatie boven minimum draait moet de verwarming uit zijn of te wel de verwarmingsklep dicht.
 11. Is de stooklijn van de centrale verwarming hoog genoeg, wordt het water warm genoeg om de gewenste afdelingstemperatuur te halen.
 12. Is de gehele verwarmingsinstallatie goed ontlucht, heeft de ketel een onderhoudsbeurt gehad?
 13. Omschakelen van zomerinlaat naar winterinlaat, of verklein de inlaat tot de helft van de zomerinlaat.
 14. Zorg dat de lucht niet te koud bij de varkens komt, een goede voorverwarming of voorruimte waar de binnenkomende lucht eerst in terecht komt is belangrijk.
 15. Houd de minimum temperatuur voor de komende dagen in de gaten. Via uw smartphone is deze informatie direct beschikbaar.

 

Lees hier meer over onze Stalklimaat aanpak!

Overige berichten

26 februari 2021
/ Algemeen / Geiten / Pluimvee / Rundvee / Varkens

Online Kennisdelingen goed bezocht

In een tijd waarin het niet mogelijk is om kennissessies ‘live’ te organiseren, bieden webinars een mooie oplossing. Inmiddels hebben we voor iedere sector een of meerdere Online Kennisdelingen...
Lees meer
23 februari 2021
/ Algemeen / Rundvee

‘Ons bedrijf is nu echt klaar voor de toekomst’

Frank en Kristel Maes-Schroyen uit het Belgische Lommel investeerden in 2014 in een compleet nieuwe ligboxenstal met volop automatisering. Twee melkrobots melken er inmiddels 135 melkkoeien, waarvan de...
Lees meer
16 februari 2021
/ Algemeen / Varkens

Modulaire Nutritie in de praktijk - Deel 3

De derde en laatste blog in de blogreeks Modulaire Nutritie. Nadat we eerder vertelden over de totstandkoming (BLOG 1) en de mogelijkheden (BLOG 2) van Modulaire Nutritie, is vandaag zeugen-...
Lees meer
10 februari 2021
/ Algemeen

BIG Challenge haalt ondanks corona 1 miljoen euro op

Ondanks Corona heeft BIG Challenge, farmers against cancer, dit seizoen al 1.002.716 euro opgehaald. Dit geld is 100 procent gedoneerd aan KWF kankerbestrijding. Creatieve acties en opgeven is geen optie;...
Lees meer

Wij gebruiken functionele-, analytische- en marketing- cookies om onze website te verbeteren, onze website gebruiksvriendelijker te maken en voor onze marketing doelstellingen. Klik je op 'doorgaan', geef je toestemming voor het plaatsen van cookies.