17 december 2020

Bioveiligheid essentieel voor blijvend hoge melkproductie

Goede hygiënemaatregelen verminderen de kans op verspreiding van ziekten en maken het produceren van hoogwaardige geitenzuivel mogelijk. De geadviseerde hygiënemaatregelen hebben echter niet altijd het gewenste effect. Om de bioveiligheid op geitenbedrijven te optimaliseren heeft Voergroep Zuid onderzoek gedaan naar hoe hygiënemaatregelen worden geïmplementeerd en hoe groot het risico op ziekteverspreiding is bij het niet zorgvuldig uitvoeren van deze maatregelen. Op basis van dit onderzoek delen we de belangrijkste uitkomsten voor jouw boerenerf.

Zorg voor een ‘vuile’ en ‘schone’ zone

Om ziektebeheersing op het bedrijf te reguleren moeten ‘vuile’ en ‘schone’ zones strikt gescheiden blijven op het bedrijf. De ‘vuile’ zone is de externe ruimte op het bedrijf, die toegang heeft tot de openbare weg. Deze ruimte bevat onder andere de kadaveropslag en de ingang voor bezoekers en voertuigen. De ‘schone’ zone is de interne ruimte van het bedrijf met beperkte toegang via de hygiënesluis. Het is essentieel dat bij afvoer van melk of geiten deze vanuit de ‘schone’ zone naar de ‘vuile’ zone (tanklokaal en laad-en-losplaats) worden gebracht. Van daaruit gaan de melk en/of geiten de vrachtwagen in.

Zet de hygiënesluis juist in

In de hygiënesluis komen veel verschillende bezoekers. Het onderzoek toont aan dat er bij veel bedrijven nog geen scheiding is aangebracht tussen de ‘vuile’ en de ‘schone’ zone. Dit betekent dat ziektekiemen makkelijk overgedragen kunnen worden via kleding en schoeisel. Het is essentieel om in de hygiënesluis een ‘vuile’ zone te hebben waar bezoekers hun bedrijfsvreemde kleding en schoeisel achter kunnen laten en een ‘schone’ zone waar ze de bedrijfseigen kleding aan kunnen trekken.

Maak looproutes van ‘schone’ naar ‘vuile’ zones

Goede looplijnen kunnen het risico op verspreiding van ziektes binnen het bedrijf verkleinen. Bezoek bijvoorbeeld altijd eerst de jonge dieren voordat oudere dieren worden bezocht. Daarbij is het ook van belang diergroep-gebonden kleding en schoeisel te gebruiken. Uit het onderzoek blijkt dat in sommige gevallen eerst de ziekenboeg wordt bezocht, waardoor de kans groot is dat er ziektes verder de stal mee in worden genomen. Dat is niet handig. Bezoek de ziekenboeg daarom altijd als laatste.

Hygiëne in de stal

Ook in de geitenhouderij zien we steeds grotere bedrijven met meer personeel. Vaak hebben deze grotere bedrijven ook buitenlands personeel in dienst. Hierbij is het belangrijk dat personeel op maat wordt bijgeschoold, bij voorkeur in de eigen taal. Belangrijke onderwerpen zijn: het goed gebruiken van de hygiënesluis, gebruikte materialen eerst ontsmetten en handen regelmatig wassen. Het klinkt zo logisch en toch is hier nog veel winst te halen!

Om de bioveiligheid en ziektebeheersing binnen je bedrijf te verbeteren, biedt Voergroep Zuid een checklist. Met deze checklist kun je controleren welke maatregelen mogelijk zijn om de bioveiligheid op je bedrijf te verbeteren. Wil jij ook een checklist ontvangen? Klik dan hier!

Overige berichten

14 januari 2021
/ Algemeen / Varkens

Blog 2 – De innovaties achter Modulaire Nutritie

Nadat we begin december in deel 1 vertelden over de totstandkoming van Modulaire Nutritie en de Prestatie voerreeks, presenteren we nu vandaag de tweede blog in deze reeks. Aan het woord is Fundamenteel...
Lees meer
31 december 2020
/ Algemeen / Alle diergroepen / Grondstoffen

2020; een jaar van uitersten

Directeur voer & grondstoffen Antoine van Loon blikt samen met Sectormanager varkenshouderij Fons van Katwijk en Sectormanager herkauwers en pluimvee Lammert Veenhuizen terug op 2020. Een bewogen jaar,...
Lees meer
22 december 2020
/ Algemeen / Rundvee

‘Ook subklinische melkziekte is te voorkomen’

Iedere melkveehouder kent melkziekte. Ondanks dat er steeds opnieuw aandacht is voor de calciumhuishouding van melkkoeien, gaat het in de praktijk helaas nog te vaak mis. Subklinische melkziekte is een...
Lees meer
15 december 2020
/ Algemeen / Rundvee

Mooie resultaten door vakmanschap en passend advies

Mooie koeien die top presteren. Dat zie je in de stal van de familie Lamers in Beugen. Een veestapel met een gemiddelde levensproductie van 55.000 kg melk bij afvoer. Een prachtig resultaat dankzij vakmanschap,...
Lees meer

Wij gebruiken functionele-, analytische- en marketing- cookies om onze website te verbeteren, onze website gebruiksvriendelijker te maken en voor onze marketing doelstellingen. Klik je op 'doorgaan', geef je toestemming voor het plaatsen van cookies.