02 december 2020

Blog Modulair voer; goed voor big en boer – Deel 1

Door Gonny van Helvoirt en Bart Hoeben

Mijn naam is Gonny van Helvoirt, ik ben Product Manager Varkens bij Voergroep Zuid. En in deze driedelige blogreeks neem ik jullie mee in de opbouw van Modulaire Nutritie en de mogelijkheden en ervaringen met Modulaire Nutritie. Te beginnen met de totstandkoming van Modulaire Nutritie en de Prestatie voerreeks. Vandaag aan het woord: Bart Hoeben. Bart is Nutritionist Biggen Zeugen en stond mede aan de wieg van onze nieuwe innovatieve aanpak.

Biggen opfokken is de laatste jaren complexer geworden. Door de snel groeiende toomgrootte worden er steeds meer lichte biggen geboren. Juist deze kleinere biggen zijn gevoeliger voor allerlei externe factoren. Als antwoord hierop hebben wij bij Voergroep Zuid onze voerstrategie nóg beter afgestemd op de specifieke behoeftes van big en boer.

Samen sterker dan alleen

Met een vakkundig team van specialisten hebben we samen met enkele kennispartners de Prestatie voerreeks voor biggen ontwikkeld. Een modulair opgebouwde voerreeks die voor iedere bedrijfssituatie een passende oplossing biedt. Onze advisering begint met het in kaart brengen van de situatie op het betreffende varkensbedrijf. Zo heb ik onlangs nog een Bedrijfsscan uitgevoerd, waarbij we met een team bestaande uit nutritionist, managementspecialist én klimaatspecialist alle processen in en rondom de big nauwgezet bekijken. De uitkomsten van deze analyse vertellen ons met welke grondstoffen en nutriënten we de darmgezondheid en de vertering van de biggen in deze specifieke situatie het beste kunnen ondersteunen. Zo kunnen we het voer optimaal afstemmen op de situatie én het juiste advies geven om het voer weer het beste tot zijn recht te laten komen. Want als management en voeding perfect op elkaar zijn afgestemd, dan pas kun je met voeding het maximale uit biggen halen. Daarnaast laat deze Bedrijfsscan zien dat wij als team sterker zijn dan iemand alleen!

“Wanneer management en voeding perfect op elkaar zijn afgestemd, pas dan kun je met voeding het maximale uit biggen halen”

Om de juiste voerstrategie vast te kunnen stellen is het heel belangrijk om de natuurlijke voeropnamecapaciteit van de biggen goed in beeld te hebben. Bij biggen met een lage voeropname sturen we op extra voeropname en meer groeicapaciteit. En voor biggen met een hoge voeropname sturen we op het voorkomen van een al te grote darmbelasting. Op deze manier blijven de biggen gezond en wordt de genetische potentie van biggen beter benut.

Extra ondersteuning met hetzelfde voer

Aanvullend op de Prestatie Voerreeks hebben we een aantal bijzondere gezondheidsmodules ontwikkeld. Deze kunnen we nutriëntneutraal inmengen op het moment dat het nodig is. Hierbij blijft het basisvoer dus gelijk, maar krijgen de biggen wel de voerondersteuning die ze op dat moment nodig hebben. Wanneer de extra ondersteuning weer overbodig is, halen we de module er zo weer af. Zo kunnen we snel en eenvoudig schakelen en werken we samen met de varkenshouder toe naar het hoogst haalbare rendement. Heel handig en super efficiënt!

In de volgende blogs gaan onze Manager Innovatie & Nutritie, Erik Bruininx en Fundamenteel Nutritionist Koen Molenaar dieper in op de mogelijkheden van Modulaire Nutritie.

Lees hier meer over onze Prestatie voerreeks biggen

Overige berichten

30 november 2021
/ Geiten / Pluimvee / Rundvee / Varkens

‘Van overall naar muis’

De één werkt al zijn hele carrière binnen de mengvoerindustrie, de ander is zelfs opgegroeid in de fabriek. Tegenover mij zit een berg aan ervaring in alles wat met het fabrieksproces,...
Lees meer
02 november 2021
/ Geiten / Pluimvee / Rundvee / Varkens

‘Tussen 12u en 13u gingen de poorten dicht om te toepen en een boterham te eten.’

Voergroep Zuid bestaat dit jaar 125 jaar, maar deze heren werken samen al 133 jaar bij Voergroep Zuid; Hennie Van Bree, Frans van der Heijden en Marius van den Broek. En zij zijn niet de enige langgedienden...
Lees meer
26 oktober 2021
/ Geiten / Pluimvee / Rosé / Rundvee / Varkens / Vleesvee

Masterclass Agri-business weer van start met tweedaagse introductiereis!

Met de tweedaagse introductiereis hebben 15 deelnemers de Masterclass Agri-business weer afgetrapt. De Masterclass prikkelt deelnemers door middel van een introductiereis en 8 seminars om na te denken...
Lees meer
20 oktober 2021
/ Pluimvee

Fotoserie Pluimveeweb: 'Techniek is de toekomst om milieu minder te belasten'

Jos en Gerry Mans bouwden een nieuwe stal op hun legpluimveebedrijf en zorgboerderij in het Limburgse Weert. Een stal voor biologische leghennen, met oog voor biodiversiteit, maatschappelijke verbinding...
Lees meer

Wij gebruiken functionele-, analytische- en marketing- cookies om onze website te verbeteren, onze website gebruiksvriendelijker te maken en voor onze marketing doelstellingen. Klik je op 'doorgaan', geef je toestemming voor het plaatsen van cookies.