19 mei 2017

COOLGOAT: 3x sterker tegen hittestress

Coolgoat is een exclusief product dat Voergroep Zuid heeft ontwikkeld in samenwerking met een van haar kennispartners. Het product geldt als een aanvulling op het rantsoen en ondersteunt op drie manieren:

Buffer tegen verzuring

Wanneer een geit hitte ervaart gaat ze zweten en sneller ademen. Hierdoor scheidt ze meer vocht en ook CO2 uit. Een mechanisme binnen de geit wil de verhouding tussen CO2 en bicarbonaat constant houden. Door een hogere uitscheiding van CO2 zal de geit dus ook meer bicarbonaat via de urine uit gaan scheiden, waarmee de kans bestaat dat het bloed en de pens verzuren. (Pens)verzuring heeft effect op melkproductie en klauwgezondheid. De buffer die in Coolgoat verwerkt is voorkomt dit.

Osmoliet beschermt lichaamscellen

Door een grotere vochtuitscheiding bestaat de kans op uitdroging van de lichaamscellen. Dit resulteert onder meer in een verlaagde weerstand en een verminderde vruchtbaarheid. De osmoliet die aan Coolgoat is toegevoegd gaat dit verschijnsel tegen. De osmoliet zorgt voor behoud van volume en vocht in de cel door water te binden en dit door de celwand te transporteren. Het blijft daarnaast wel van belang dat de dieren over voldoende vers en schoon drinkwater kunnen beschikken.

Levende gisten ondersteunen Pensbacteriën

Het is van groot belang, zeker in een periode van hittestress, dat de pens van de geit optimaal blijft functioneren. Levende gisten hebben een probiotische werking op de pensmicroben en bevorderen daarmee de pensfermentatie. Hierdoor wordt de voeropname gestimuleerd en dat heeft een positief effect op de melkproductie.

GEVOLGEN VAN HITTESTRESS BEPERKEN

De gevolgen van hittestress zijn: een lagere melkproductie, een verminderde vruchtbaarheid en een grotere kans op pensverzuring en klauwproblemen. Naast Coolgoat kan een geitenhouder met management de gevolgen van hittestress beperken:

  • Geef ruim voldoende, schoon en fris drinkwater
  • Ventileer indien mogelijk mechanisch vanaf 19?C (eventueel i.c.m. koelen met nevel)
  • Zorg voor schone en droge potten die tijdig zijn uitgemest
  • Voorkom stress door: entingen, klauwbekappen en rantsoenwisselingen
  • Stimuleer de voeropname door meerdere keren per dag te voeren
  • Voorkom broei in het rantsoen
  • Biedt voldoende energie aan in het rantsoen: voer ruim boven de energienorm
  • Voer voldoende structuur en/of een buffer

CHECK DE KANS OP HITTESTRESS

VIA WWW.VOERGROEPZUID.NL/HITTESTRESS

Overige berichten

22 maart 2019
/ Geiten / Rundvee

Nieuwe rundveespecialisten

Sinds 1 januari heeft Voergroep Zuid twee nieuwe rundveespecialisten. Maurice Meeuwissen en Vincent Leemreize.
Lees meer
22 maart 2019
/ Algemeen

Doorzaaien grasland nu het nog kan

Veehouders die de opbrengst van het grasland willen verhogen door percelen door te zaaien, kunnen dat het beste doen vóór 1 april. Doorzaaien is lucratief bij meer dan 10 procent open plekken...
Lees meer
22 maart 2019
/ Algemeen

Ruim assortiment meststoffen

Voergroep Zuid biedt een ruim assortiment meststoffen aan voor grasland en maisland. Via onze leverancier Agrea kunnen ook andere meststoffen geleverd worden die niet binnen dit standaard assortiment vallen....
Lees meer
13 maart 2019

Succesvolle bijeenkomst ‘Coöperatief Ondernemerschap’

Maandagavond 11 maart was er een leden/ klantenbijeenkomst georganiseerd in het Philips Stadion in Eindhoven. De opkomst voor deze inspirerende avond was hoog. Onder het thema ‘’Samen beter...
Lees meer