14 januari 2021

De innovaties achter Modulaire Nutritie - Deel 2

Nadat we begin december in deel 1 vertelden over de totstandkoming van Modulaire Nutritie en de Prestatie voerreeks, presenteren we nu vandaag de tweede blog in deze reeks. Aan het woord is Fundamenteel Nutritionist Koen Molenaar over de mogelijkheden van Modulaire Nutritie.

In 2020 lanceerden we ons nieuwe voerassortiment voor varkens, gebaseerd op Modulaire Nutritie. Een belangrijk onderdeel hiervan is de Prestatie voerreeks voor biggen. Bij Modulaire Nutritie wordt op een geheel nieuwe manier, op basis van de behoeftes van boer en big, het meest optimale product samengesteld. Dit in combinatie met gezondheidsmodules voor de meest voorkomende uitdagingen in de varkenshouderij. Gezondheidsmodules die je nutriëntenneutraal in kunt zetten; erbij als het nodig is, eraf als het kan! Zo worden er geen onnodige kosten gemaakt en blijft het rendement overeind.

Een innovatieve ontwikkeling

De ontwikkeling van Modulaire Nutritie startte in 2016. Eerst als denkwijze, later als concrete methodiek. Uiteindelijk mondde dit uit in een uiterst innovatief voerassortiment dat perfect aansluit bij de steeds verder uiteenlopende genetica in de markt en het steeds grotere aanbod aan afzetconcepten. Met de op Modulaire Nutritie gebaseerde Prestatie voerreeks voor biggen geven we hier optimaal invulling aan. Niet voor niets dat bijna 80 procent van de door ons uitgeleverde biggenvoeders inmiddels uit onze Prestatie voerreeks komt.

Massa en maatwerk

In Modulaire Nutritie combineren we de voordelen van grootschalige grondstofinkoop en productie met het invullen van heel specifieke klantbehoeftes. Bij het samenstellen van het juiste voer, passend bij de behoeftes van boer en big, bekijken we alle aspecten van de dieren in de stal, zoals: leeftijd, voeropname, groeicapaciteit, stalfactoren en gezondheid. Daarnaast bekijken we de marktontwikkelingen en de situatie en doelstellingen van het bedrijf. Op grond hiervan komen we tot voer dat optimaal aansluit op de aanwezige genetica en de situatie in de stal.

“Het is niet voor niets dat bijna 80 procent van de door ons uitgeleverde biggenvoeders inmiddels uit onze Prestatie voerreeks komt.”

Gezondheidsmodules

Als varkenshouder sta je regelmatig voor een uitdaging met betrekking tot de gezondheid van biggen. Voor de meest voorkomende uitdagingen ontwikkelden we binnen de Prestatie voerreeks speciale gezondheidsmodules, die nutriëntenneutraal in te zetten zijn. Op deze manier verandert er dus niets aan de energiewaardes van het voer, maar worden jouw biggen wel extra ondersteund als ze het even nodig hebben. Denk aan een module voor darmondersteuning bij dunne mest of een specifieke module tegen oorbijten.

Dit maakt dat we snel kunnen schakelen zonder dat het voer echt verandert. Wanneer deze extra ondersteuning niet meer nodig is, wordt de module er weer afgehaald. Zo houden we het rendement op peil. Doordat wij werken met een overzichtelijk kostensysteem voor onze gezondheidsmodules en een transparante calculatie, zijn de effecten van keuzes binnen de modulaire nutritie inzichtelijk en gemakkelijk door te rekenen. Zo houd jij goed zicht op het rendement.

In de derde blog brengt biggenspecialist René Lemmens Modulaire Nutritie in de praktijk. Hierbij bekijken we de ervaringen en de resultaten van werken met Modulaire Nutritie.

Overige berichten

30 november 2021
/ Geiten / Pluimvee / Rundvee / Varkens

‘Van overall naar muis’

De één werkt al zijn hele carrière binnen de mengvoerindustrie, de ander is zelfs opgegroeid in de fabriek. Tegenover mij zit een berg aan ervaring in alles wat met het fabrieksproces,...
Lees meer
02 november 2021
/ Geiten / Pluimvee / Rundvee / Varkens

‘Tussen 12u en 13u gingen de poorten dicht om te toepen en een boterham te eten.’

Voergroep Zuid bestaat dit jaar 125 jaar, maar deze heren werken samen al 133 jaar bij Voergroep Zuid; Hennie Van Bree, Frans van der Heijden en Marius van den Broek. En zij zijn niet de enige langgedienden...
Lees meer
26 oktober 2021
/ Geiten / Pluimvee / Rosé / Rundvee / Varkens / Vleesvee

Masterclass Agri-business weer van start met tweedaagse introductiereis!

Met de tweedaagse introductiereis hebben 15 deelnemers de Masterclass Agri-business weer afgetrapt. De Masterclass prikkelt deelnemers door middel van een introductiereis en 8 seminars om na te denken...
Lees meer
20 oktober 2021
/ Pluimvee

Fotoserie Pluimveeweb: 'Techniek is de toekomst om milieu minder te belasten'

Jos en Gerry Mans bouwden een nieuwe stal op hun legpluimveebedrijf en zorgboerderij in het Limburgse Weert. Een stal voor biologische leghennen, met oog voor biodiversiteit, maatschappelijke verbinding...
Lees meer

Wij gebruiken functionele-, analytische- en marketing- cookies om onze website te verbeteren, onze website gebruiksvriendelijker te maken en voor onze marketing doelstellingen. Klik je op 'doorgaan', geef je toestemming voor het plaatsen van cookies.