04 augustus 2016

De juiste bok

Maak samen met uw voorlichter een planning van welke geiten u aan gaat dekken en wanneer deze aangedekt gaan worden. Zorg voor voldoende dekbokken, zowel jongere als oudere dieren (1 bok per 30 geiten). Met het werken van een korte aflamperiode kan er gericht extra arbeid ingezet worden en kunnen uniforme koppels gemaakt worden bij de lammeren waar u uw management specifiek op in kunt richten. 

Zorg daarom voor een dekperiode bij melkgeiten van maximaal 5 à 6 weken. Gebruik liever nog een extra bok om in korte tijd zoveel mogelijk geiten drachtig te krijgen.

Nog enkele tips voor het kiezen van de juiste dekbok:

  • Let op de kilogrammen vet en eiwit
  • Let met ongehoornde bokken op voor meer kans op kwenen
  • Combineer eventueel verschillende rassen voor het heterosis-effect
  • Let ten alle tijden op de gezondheidsstatus van het bedrijf van afkomst. Denk eventueel aan melkonderzoek op CAE wat een recent beeld kan geven van de gezondheidsstatus. Overleg hierover met uw dierenarts. Advies is om alle dekbokken te onderzoeken middels bloedmonster op CAE voordat deze bij de geiten gaan.

Met kunstmatige inseminatie kunt u een gesloten bedrijfsvoering toepassen wat zeer gewenst is. Wanneer u geiten gaat insemineren; selecteer hiervoor de juiste geiten op basis van productie (grammen vet en eiwit) en op exterieur. Maak tijdig een afspraak met de inseminator wanneer u uw geiten wilt insemineren. 

Overige berichten

13 maart 2019

Succesvolle bijeenkomst ‘Coöperatief Ondernemerschap’

Maandagavond 11 maart was er een leden/ klantenbijeenkomst georganiseerd in het Philips Stadion in Eindhoven. De opkomst voor deze inspirerende avond was hoog. Onder het thema ‘’Samen beter...
Lees meer
08 maart 2019
/ Algemeen / Geiten / Rundvee

Voorjaarsactie kuilfolie en nieuwe folder Weidemengsels

Voorjaarsactie folie Van 8 maart t/m 8 april ontvangt u 10% korting op het hele assortiment kuilfolie. De kuilfolie is te bestellen via de telefoon (088 730 05 00) of per e-mail (order@voergroepzuid.nl)....
Lees meer
22 februari 2019
/ Rundvee

Kalverbodywarmer houdt kalveren gezond

Om kalveren te beschermen tegen koude winter- en voorjaarsdagen kunnen melkveehouders speciale Voergroep Zuid kalverbodywarmers bestellen.
Lees meer
22 februari 2019
/ Rundvee

Kristalsuiker brengt snelheid in rantsoen

Veel rantsoenen missen op dit moment snelheid op het gebied van vertering. Hieraan kunnen verschillende oorzaken ten grondslag liggen, zoals een tekort aan zetmeel in maiskuilen of gebrek aan snelheid...
Lees meer