21 januari 2019

Drie opties voor verplicht inzaaien vanggewas

Veehouders die snijmais telen op zand of lössgrond, krijgen vanaf komend seizoen te maken met het verplicht inzaaien van een vanggewas vóór 1 oktober. Er zijn drie oplossingen: nazaai, onderzaai en gelijktijdige inzaai.

Nazaaien van het vanggewas zal voor een deel van de veehouders de eerste keuze zijn. Dit betekent dat het vanggewas gezaaid wordt na de maisoogst, uiterlijk op 30 september). Voorwaarde is dat er gebruik gemaakt wordt van een (zeer) vroeg maisras en dat de mais gezaaid wordt op gronden waarvan bekend is dat de mais tijdig afrijpt. Het risico van de keuze voor nazaai is namelijk dat mais nog niet rijp is op moment van oogst. Veehouders hoeven echter niet bang te zijn voor een tegenvallende opbrengst van een (zeer) vroeg ras. De huidige beschikbare rassen geven voldoende keuze voor veel kg droge stof.

Andere onkruidbestrijding
Om een ruimere keuze te hebben in het zaaien van een maisras is onderzaai of gelijktijdig inzaaien een optie. Onderzaai kan plaatsvinden als de mais ongeveer zes bladen heeft ontwikkeld. In dit laatste geval staat de mais tot kniehoogte. Om de onderzaai te laten slagen, moet de onkruidbestrijding aangepast worden. Onderzaai leidt in veel gevallen tot een goed resultaat.

Een vanggewas kan ook gelijktijdig met mais gezaaid worden. Het grootste voordeel hiervan is dat het een extra werkgang uitspaart. Rietzwenk is een ras dat hiervoor vaak wordt gebruikt. Het heeft een trage beginontwikkeling en concurreert daarom minder snel met mais. Wel verdient de onkruidbestrijding extra aandacht omdat rietzwenk gevoelig kan zijn voor bepaalde middelen.

Grond vruchtbaarder
Groot voordeel van onderzaai en gelijktijdige inzaai is dat het wortelstelsel van gras veel organische stof vormt. De bodemvruchtbaarheid en droogteresistentie verbeteren hierdoor. Ook gaan er minder mineralen verloren met onderzaai en gelijktijdige inzaai. Het volggewas kan hiervan profiteren.

Neem voor de mogelijkheden contact op met specialist.

Overige berichten

22 maart 2019
/ Geiten / Rundvee

Nieuwe rundveespecialisten

Sinds 1 januari heeft Voergroep Zuid twee nieuwe rundveespecialisten. Maurice Meeuwissen en Vincent Leemreize.
Lees meer
22 maart 2019
/ Algemeen

Doorzaaien grasland nu het nog kan

Veehouders die de opbrengst van het grasland willen verhogen door percelen door te zaaien, kunnen dat het beste doen vóór 1 april. Doorzaaien is lucratief bij meer dan 10 procent open plekken...
Lees meer
22 maart 2019
/ Algemeen

Ruim assortiment meststoffen

Voergroep Zuid biedt een ruim assortiment meststoffen aan voor grasland en maisland. Via onze kennispartner Agrea kunnen ook andere meststoffen geleverd worden die niet binnen dit standaard assortiment...
Lees meer
13 maart 2019

Succesvolle bijeenkomst ‘Coöperatief Ondernemerschap’

Maandagavond 11 maart was er een leden/ klantenbijeenkomst georganiseerd in het Philips Stadion in Eindhoven. De opkomst voor deze inspirerende avond was hoog. Onder het thema ‘’Samen beter...
Lees meer