12 november 2020

‘Geiten zijn zuivere dieren en heel prettig in omgang!’

Mark (42) en Yvonne(41) Wouters hebben een melkgeitenbedrijf en samen met hun twee kinderen (7 en 10 jaar oud) wonen ze in Hilvarenbeek. Ook de vader van Mark (Giel,73) is nog actief binnen het bedrijf. Marks ouders hadden een gemengd bedrijf met 15 melkkoeien en 100 zeugen. Vanwege het melkquotum en de beperking om meer koeien te kunnen melken besloot Mark, na zijn stage bij een geitenhouder, om zelf te starten met melkgeiten. Na aankoop van lammeren, werden in 2000 de eerste geiten gemolken in de oude varkensstal. 

Jaarlijks worden er 300 lammeren opgezet. De melkproductie in 2019 was 1180 kg melk en 1260 kg meetmelk met 4,48% vet en 3,44% eiwit. Er werd gemiddeld 55 kg brok per 100 kg meetmelk gevoerd. Het rantsoen bestaat uit mais, perspulp, luzerne en brok (89415 OG GB Plus Balans LU, 89713 OG GB Vitaal Productie, 89852 OG GB Prestatie Power LS Extra)

Een succesvol aflamseizoen begint met de juiste selectie

Een goede gezondheidsstatus staat hoog in het vaandel bij Mark en Yvonne. De fokbokken worden aangekocht bij bedrijven waar de gezondheidsstatus van bekend is, deze bedrijven zijn CAE, CL en scrapievrij en para onverdacht zoals ook hun eigen bedrijf is. De monitoring gebeurt door middel
van bloedonderzoek bij de GD en tankmelkmonitoring. De fokbokjes komen uit geiten met goede, betrouwbare melkcontrole, de nadruk ligt op hoge gehaltes, persistentie. De ki paring van de bokmoeders worden gemaakt door middel van een balansparing. De beste geiten worden geselecteerd om aan te dekken, waarbij Mark kijkt naar melkproductie, leeftijd, bouw van de geit, uier en benen en persistentie. Dit zijn vaak dieren die twee of drie jaar oud zijn. Yvonne zoekt de geiten op in Elda en Mark volgt ze verschillende weken in de melkstal, om vervolgens een groep geiten te selecteren die bij de bok mogen. Om dit proces nog eenvoudiger te maken zou Mark in de melkstal om de paar standen graag elektronische meters hebben voor melkcontrole.

'Leeftijd belangrijker dan speengewicht bij spenen

De 300 lammeren die Mark en Yvonne jaarlijks opfokken worden geboren in een aflamperiode van zes weken, waarvan de piek in maart plaatsvindt. Als de lammeren geboren worden, worden de navels en oornummers ontsmet, krijgen de dieren oornummers in, en vervolgens worden de lammeren vervoerd naar de lammerenstal. Hier krijgen de lammeren zo snel mogelijk kunstbiest. Na de biestgift worden de lammeren gehuisvest met 7 lammeren in een kuubse kist waar ze melk krijgen uit een speenemmer. Na een paar dagen komen de lammeren in grotere groepshokken met een drinkautomaat. Bij een leeftijd van minimaal 7 weken en een gewicht tussen 13 en 15 kg worden de lammeren gespeend; waarbij leeftijd belangrijker is dan gewicht.

Spenen gebeurt door drie van de zes spenen weg te halen. Een paar dagen later worden de lammeren gespeend. Op een leeftijd van 3 weken wordt de eerste brok verstrekt; code 9720 LB Opfok Fit S. Een zeer smakelijke en veilige brok, met levende gisten en Fit-mix, voor extra zekerheid tijdens het spenen. Mark: ‘onze lammeren eten deze brok heel graag waardoor ook het spenen gemakkelijker gaat!’. Daarnaast wordt stro in ruiven verstrekt zodat lammeren voldoende structuur krijgen.

'Wij proberen elk jaar iets te verbeteren!

De meeste aandacht gaat uit naar de gezondheid van de dieren. Weinig uitval is natuurlijk enorm belangrijk. Mark en Yvonne: ‘dit realiseren wij door er kort op te zitten en dieren op tijd te behandelen’. In 2018 is de nieuwe opfokstal gebouwd, geschikt voor lammeren tot een leeftijd van drie maanden. De stal is multifunctioneel doordat deze naast opfokstal buiten de lammertijd gebruikt wordt als opslag voor eigen machines.

‘Vaak bang om te hard te ventileren’

Tijdens de bouw van de opfokstal is kritisch gekeken naar ventilatie, met hulp van klimaatspecialist Ad Vlemminx. Ventilatie is enorm belangrijk. Het afgelopen jaar liep super en was er maar 2% uitval. Het jaar ervoor was dit hoger door dat de ventilatie nog niet op orde was. De ventilatie wordt geregeld door een schuif in de deur en in door een ventilator die in de stal hangt. Door het verstellen van de schuif wordt de ventilatie bepaalt. De gemiddelde temperatuur in de stal is 18 graden Celsius. Mark: ‘vaak zijn we bang bij lammeren om te hard te ventileren. Als ’s morgens de condens op de ramen staat, weten we dat de minimumventilatie omhoog moet’. Om zo nauwkeurig mogelijk te werken wordt er gekeken naar de mogelijkheid om het verstellen van de schuif in de deur te mechaniseren. ‘Ook de schotjes tussen de lammerenhokken in zijn verhoogd, om snelle luchtinval tegen te gaan. Zo proberen we ieder jaar iets te verbeteren’ aldus Mark en Yvonne. ‘Het voorkomen van bedrijfsblindheid is erg belangrijk, hier helpt adviseur Pieter Schoenmakers van Voergroep Zuid ons bij’.

Lees hier meer over ons geitenassortiment

Afbeelding: Meer dan 111 kg vet + eiwit per geit
19 april 2024

Meer dan 111 kg vet + eiwit per geit

Familie Vermeersch uit het Belgische Beveren-Waas leert snel. Nog maar acht jaar hebben ze geiten en nu al staan ze bovenaan de ranglijst. Peter, Heidi...

Afbeelding: Kwaliteit ruwvoer verbeteren met kennispartner Groeikracht
10 april 2024

Kwaliteit ruwvoer verbeteren met kennispartner Groeikracht

Een goede ruwvoerkwaliteit in een uitgebalanceerd rantsoen bepalen in belangrijke mate het technische en financiële resultaat van een melkvee- of...

Afbeelding: 'We produceren nu meer melk uit ruwvoer en hebben gezondere geiten'
03 april 2024

'We produceren nu meer melk uit ruwvoer en hebben gezondere geiten'

Geitenhouder Ruud Kennis tevreden over rantsoenaanpassingen In het Brabantse Vessem melken Ruud Kennis en zijn ouders Kees en Ine samen zo’n 1.600...

Afbeelding: Betere prestaties en meer werkplezier met Voergroep FM! 📻
29 maart 2024

Betere prestaties en meer werkplezier met Voergroep FM! 📻

Onderzoek wijst uit dat muziek positieve effecten heeft op dieren. Zo blijkt dat koeien meer melk geven en dat varkens gaan kwispelen en rustig worden...

Afbeelding: We mogen trots zijn!’
29 maart 2024

We mogen trots zijn!’

Waarom Nederlandse en Belgische pluimveehouders voor velen de stip aan de horizon zijn. Nederlandse en Belgische pluimveehouders behoren tot de top...

Afbeelding: ‘Werk planmatig laat geen kansen voorbij gaan'
28 maart 2024

‘Werk planmatig laat geen kansen voorbij gaan'

Geitenhouder Jan van de Ven uit Oirschot over teelt ruwvoer: Goed ruwvoer winnen vraagt om een planmatige aanpak en om alle kansen die zich voordoen...

Afbeelding: Meer eieren!
26 maart 2024

Meer eieren!

Begin dit jaar is de Prominent-lijn toegevoegd aan ons Bruekers leg-assortiment. Met deze voerlijn, gericht op het optimaliseren van de ei-massa, heeft...

Afbeelding: Het verhaal achter de eischaal
21 maart 2024

Het verhaal achter de eischaal

In het vorige artikel ging pluimveenutritionist Stef Lefebure in op het verhaal achter de eischaal en het realiseren van goede eischaalkwaliteit. Wil je...

Afbeelding: Wederom topresultaten geitenklanten Voergroep Zuid
19 maart 2024

Wederom topresultaten geitenklanten Voergroep Zuid

Ook in 2023 zijn de geitenklanten van Voergroep Zuid er in geslaagd om topresultaten te realiseren. Met gemiddeld 1.321 geiten per bedrijf realiseerden...

Afbeelding: “Hogere behoeftes vragen meer inhoud met dezelfde hap voer”
17 maart 2024

“Hogere behoeftes vragen meer inhoud met dezelfde hap voer”

Door de alsmaar verbeterende prestaties van vleesvarkens zien we, met name bij de hardst groeiende varkens, in toenemende mate stramheid. Zo zag ook vleesvarkensspecialist...

Afbeelding: “Varkens zijn de beste thermometers!”
05 maart 2024

“Varkens zijn de beste thermometers!”

De prestaties van Nederlandse varkenshouders staan niet stil. Een goede ontwikkeling, maar deze stijgende resultaten met meer warmteproductie vragen ook...

Afbeelding: Het initiatief van VoederWaarde.nl in de borging van betrouwbare Carbon Footprint-data wordt opgevolgd
01 maart 2024

Het initiatief van VoederWaarde.nl in de borging van betrouwbare Carbon Footprint-data wordt opgevolgd

Om te kunnen sturen op de Carbon Footprint van zuivel, vlees en eieren vragen marktpartijen om de Carbon Footprint-data van voeders. Het is uitermate belangrijk...

Afbeelding: ‘Voerefficiëntie verhogen verbetert rendement’
22 februari 2024

‘Voerefficiëntie verhogen verbetert rendement’

CRV en Voergroep Zuid over het nut van fokken en voeren naar een hogere voerefficiëntie

Afbeelding: Bezoek Voergroep Zuid tijdens de Agridagen in Ravels!
06 februari 2024

Bezoek Voergroep Zuid tijdens de Agridagen in Ravels!

Ga jij naar de Agridagen in Ravels? Breng dan een bezoekje aan de Voergroep!  Van 16 t/m 18 februari vinden de Agridagen in Ravels weer plaats. Tijdens...

Afbeelding: Voergroep Zuid verkoopt 7 procent meer voer
30 januari 2024

Voergroep Zuid verkoopt 7 procent meer voer

In 2023 is Voergroep Zuid opnieuw gegroeid in een krimpende markt. De totale voerafzet nam met 7 procent toe tot ruim 781.000 ton. “Een teamprestatie...

Afbeelding: Terugblik op de studiebijeenkomst: En nu de biggen nog!
25 januari 2024

Terugblik op de studiebijeenkomst: En nu de biggen nog!

Samen met een groep zeugenhouders doken we dieper in het potentieel van de biggen.

Afbeelding: Witte Gei’t BV zoekt een medewerker voor haar melkgeitenbedrijf te Siebengewald.
23 januari 2024

Witte Gei’t BV zoekt een medewerker voor haar melkgeitenbedrijf te Siebengewald.

Witte Gei’t BV is een modern melkgeitenbedrijf te Siebengewald. Na de expansie heeft het gezinsbedrijf de komende jaren zich de uitdaging gesteld...

Afbeelding: Welk maïsras kiest u voor een hogere voeropname en optimale melkproductie?
16 januari 2024

Welk maïsras kiest u voor een hogere voeropname en optimale melkproductie?

Goed ruwvoer is de basis van een rantsoen. De juiste keuze van het te telen maïsras is van groot belang om een hogere voeropname en optimale melkproductie...

Afbeelding: Uniek moment voor late grassnede, of vroege eerste snede
10 januari 2024

Uniek moment voor late grassnede, of vroege eerste snede

Na een lange natte periode in het afgelopen najaar en winter, is het weer begin deze week omgeslagen in flink kouder weer. Aangezien er door de natte omstandigheden...

Afbeelding: “De interactie tussen Calciet-kristallen en de eiwitten bepaalt de sterkte van de schaal!”
01 december 2023

“De interactie tussen Calciet-kristallen en de eiwitten bepaalt de sterkte van de schaal!”

Eischaalkwaliteit speelt een cruciale rol in het rendement van de leghennenhouder. Een verminderde kwaliteit zorgt namelijk al snel voor een afwaardering...

Afbeelding: Gebruiksgemak en een nieuwe manier van samenwerken
01 december 2023

Gebruiksgemak en een nieuwe manier van samenwerken

Het monitoren van staldata is niet meer weg te denken uit de moderne bedrijfsvoering. PoultryPlan is hier een goed voorbeeld van, door direct inzicht te...

Afbeelding: Loop geen GLB-subsidies mis!
16 november 2023

Loop geen GLB-subsidies mis!

Nieuw in 2023 is het indienen van de definitieve Gecombineerde opgave tussen 15 oktober en 30 november. Doe je dit niet, dan ontvang je geen GLB-subsidies,...

Afbeelding: Drink jij het water wat jouw varkens krijgen?
16 november 2023

Drink jij het water wat jouw varkens krijgen?

Goede drinkwaterkwaliteit is vaak een ondergeschoven kindje in de bedrijfsvoering. Er word gefocust op voer en klimaat, maar naar water wordt vaak niet...

Afbeelding: Een geslaagde dag voor zeugenhouders!
10 november 2023

Een geslaagde dag voor zeugenhouders!

Afgelopen dinsdag organiseerden we een bijeenkomst voor zeugenhouders in Oss. De deelnemers luisterden aandachtig naar de presentatie van Kasper Bekker,...

Afbeelding: De winter staat voor de deur, ben jij voorbereid?
09 november 2023

De winter staat voor de deur, ben jij voorbereid?

Is jouw nevelkoeling al klaar voor de winter? De winter staat voor de deur en hoewel je nevelkoeling in deze periode niet zal draaien ligt beschadiging...

Stel je vraag

 
* verplichte velden