27 november 2015

Geitenstal met veel noviteiten

Na een procedure van acht jaar is de geitenstal van Bart en Geertje Smolders uit Westerhoven eindelijk gerealiseerd. Het resultaat mag er zijn. Het nieuwe onderkomen beschikt over verschillende noviteiten.

Zo hebben de ondernemers gekozen voor een biologische luchtwasser, ventilatie op onderdruk en een voerrobot. De biologische luchtwasser heeft volgens Smolders als voordeel dat er minder luchtweerstand optreedt in de wasser. De afgewerkte stallucht stroomt aan de onderkant de luchtwasser binnen en gaat verticaal omhoog. Water stroomt van boven naar beneden door de wasser. Deze manier van filteren geeft weinig kans op verstopping van het filterpakket door stof. In geitenstallen is dit een aandachtspunt omdat er met het instrooien van de pot veel stof in de stal aanwezig is. De biologische luchtwasser reduceert ammoniak met 85 tot 90 procent, geur met 75 procent en stof met 90 procent.

Ventileren op onderdruk

Ook het ventilatiesysteem is niet alledaags in de geitenhouderij. Smolders heeft voor een systeem gekozen waarbij de luchtwasser goed zijn werk kan doen, maar waarbij ook het stalklimaat optimaal is. “Ik ventileer in eerste instantie voor een goede gezondheid van de dieren, daarna om de lucht schoon te maken.” Met het systeem van SKOV lukt het beiden, ervaart hij. Er heerst een constant stalklimaat. In november, met de eerste nachtvorst, bleef de temperatuur in de stal ’s nachts op 16 graden Celsius. Overdag is de temperatuur hetzelfde. Bart verwacht dat zelfs met strenge vorst de staltemperatuur boven de 10 graden blijft. De gelijke en aangename temperatuur is volgens hem gunstig voor het duurmelken. Waar normaal gesproken de melkgift afneemt wanneer het koud wordt, blijven de geiten nu beter produceren. Ook met het aflammeren zal het stalklimaat zijn voordeel bewijzen, denkt Bart. Baarmoederontsteking en uierontsteking zullen minder voorkomen.

Automatisch voeren

Om de arbeidsdruk na de uitbreiding in de hand te houden, hebben de ondernemers gekozen voor een automatische voerrobot van Trioliet. Deze vermindert de benodigde arbeid rondom het voeren met anderhalf uur per dag. Een investering van ongeveer 2 ton voor anderhalf uur arbeidsbesparing per dag, lijkt veel maar de geitenhouder ziet de voordelen. “De energiekosten dalen met 6.000 euro per jaar en ik kan vaker per dag voeren. Hierdoor zullen ook de technische resultaten verbeteren.” Met de voerrobot wil hij de inzet van personeel beperken tot alleen het melken. Als in januari de geiten lammeren zal het melken ongeveer 4,5 uur per keer gaan duren. “Met een melker voor ’s avonds kan ik de overige werkzaamheden zelf uitvoeren.”

Overige berichten

13 maart 2019

Succesvolle bijeenkomst ‘Coöperatief Ondernemerschap’

Maandagavond 11 maart was er een leden/ klantenbijeenkomst georganiseerd in het Philips Stadion in Eindhoven. De opkomst voor deze inspirerende avond was hoog. Onder het thema ‘’Samen beter...
Lees meer
08 maart 2019
/ Algemeen / Geiten / Rundvee

Voorjaarsactie kuilfolie en nieuwe folder Weidemengsels

Voorjaarsactie folie Van 8 maart t/m 8 april ontvangt u 10% korting op het hele assortiment kuilfolie. De kuilfolie is te bestellen via de telefoon (088 730 05 00) of per e-mail (order@voergroepzuid.nl)....
Lees meer
22 februari 2019
/ Rundvee

Kalverbodywarmer houdt kalveren gezond

Om kalveren te beschermen tegen koude winter- en voorjaarsdagen kunnen melkveehouders speciale Voergroep Zuid kalverbodywarmers bestellen.
Lees meer
22 februari 2019
/ Rundvee

Kristalsuiker brengt snelheid in rantsoen

Veel rantsoenen missen op dit moment snelheid op het gebied van vertering. Hieraan kunnen verschillende oorzaken ten grondslag liggen, zoals een tekort aan zetmeel in maiskuilen of gebrek aan snelheid...
Lees meer