02 november 2015

Houd uw maiskuil minimaal vier weken dicht

Om de maiskuil goed te laten conserveren en stabiliseren, is het aan te raden de maiskuil minimaal vier weken dicht te laten voordat u gaat uitkuilen.

In de eerste vier weken moeten melkzuurbacteriën de tijd krijgen de kuil zuur te maken. In een zure kuil krijgen gisten, schimmels, boterzuurbacteriën geen kans zich te ontwikkelen. Een goede stabiele kuil heeft een pH tussen de 4,0 en 4,2.

Tegengaan broei in mais

Bij opening van de kuil worden gisten en schimmels direct actief en kunnen ze broei in de maiskuil veroorzaken. Hierdoor kan 12% van de energie (100 VEM in 5 dagen) in de maiskuil verloren gaan.
Om broei en schimmelvorming tegen te gaan na het uitkuilen, kan het raadzaam zijn het snijvlak te behandelen met een broeiremmer. Via BoerenBond Agro zijn goede broeiremmers verkrijgbaar. Ook het voorkomen van losse delen tijdens het uitkuilen en een recht snijvlak voorkomen broei en schimmelvorming.

Heeft u vragen over het conserveren en uitkuilen van mais? Raadpleeg dan uw adviseur.

Overige berichten

13 maart 2019

Succesvolle bijeenkomst ‘Coöperatief Ondernemerschap’

Maandagavond 11 maart was er een leden/ klantenbijeenkomst georganiseerd in het Philips Stadion in Eindhoven. De opkomst voor deze inspirerende avond was hoog. Onder het thema ‘’Samen beter...
Lees meer
08 maart 2019
/ Algemeen / Geiten / Rundvee

Voorjaarsactie kuilfolie en nieuwe folder Weidemengsels

Voorjaarsactie folie Van 8 maart t/m 8 april ontvangt u 10% korting op het hele assortiment kuilfolie. De kuilfolie is te bestellen via de telefoon (088 730 05 00) of per e-mail (order@voergroepzuid.nl)....
Lees meer
22 februari 2019
/ Rundvee

Kalverbodywarmer houdt kalveren gezond

Om kalveren te beschermen tegen koude winter- en voorjaarsdagen kunnen melkveehouders speciale Voergroep Zuid kalverbodywarmers bestellen.
Lees meer
22 februari 2019
/ Rundvee

Kristalsuiker brengt snelheid in rantsoen

Veel rantsoenen missen op dit moment snelheid op het gebied van vertering. Hieraan kunnen verschillende oorzaken ten grondslag liggen, zoals een tekort aan zetmeel in maiskuilen of gebrek aan snelheid...
Lees meer