30 augustus 2016

Ijzertekort bij kalveren na geboorte

Melkpoederfabrikant Sprayfo adviseert nuchtere kalveren standaard een ijzerinjectie of voedingspreparaat met ijzer toe te dienen na de geboorte.

Veel kalveren hebben bij de geboorte een ijzergebrek waardoor bloedarmoede en een lagere weerstand (weinig afweerstoffen) op de loer liggen.

Groot ijzertekort

Volgens de fabrikant heeft op dag 4 een derde van de kalveren een groot ijzertekort en een kwart een licht ijzertekort. Van de kalveren die na de eerste week met koemelk overgingen op kalvermelk, heeft op dag 14 42 procent alweer een goed ijzerniveau. Bij de koemelkgroep had op dat moment slecht 25 procent voldoende ijzer in het bloed en 75 procent had een tekort.
Het onderzoek werd vervolgd met een proef waarbij een groep jonge kalveren werd verdeeld in drie groepen waarbij twee groepen op dag 2 een ijzerpreparaat kregen toegediend. De ene groep kreeg een ijzerinjectie (1000 milligram Dextran-ijzer). De andere dezelfde hoeveelheid ijzer via een pasta door de biestmelk. De derde groep kreeg geen ijzertoediening.

Aanzienlijke verbetering

Op de 4de en 14de levensdag werden de hemoglobine- en ijzergehaltes gemeten. Het onderzoek wees uit dat toedienen van ijzer, zowel via een injectie als via de melk, resulteert in een aanzienlijke verbetering van het hemoglobinegehalte in het bloed. De grootste toename werd vastgesteld bij kalveren die ijzer via de biestmelk hebben gekregen.
Bij de kalveren die niets kregen toegediend had meer dan driekwart na 14 dagen nog een ijzertekort. Bij 31 procent was dat een groot tekort. Bij de kalveren die extra ijzer kregen met een injectie had 82 procent na 14 dagen een goed ijzerniveau. Geen enkel kalf in deze groep had een groot tekort. Bij de kalveren die ijzer kregen via de biest had 92 procent een goed ijzerniveau na 14 dagen.

Standaard ijzerinjectie

Sprayfo adviseert daarom standaard een ijzerinjectie of voedingspreparaat met ijzer toe te dienen na de geboorte. Daarnaast doen veehouders er verstandig aan om na de biestperiode kalvermelk te voeren die 80 tot 100 gram ijzer bevat. Wanneer er koemelk wordt gevoerd, beveelt Sprayfo een aanvulling van een ijzerpreparaat aan omdat koemelk maar 0,5 milligram per liter aan ijzer bevat.

Overige berichten

22 maart 2019
/ Geiten / Rundvee

Nieuwe rundveespecialisten

Sinds 1 januari heeft Voergroep Zuid twee nieuwe rundveespecialisten. Maurice Meeuwissen en Vincent Leemreize.
Lees meer
22 maart 2019
/ Algemeen

Doorzaaien grasland nu het nog kan

Veehouders die de opbrengst van het grasland willen verhogen door percelen door te zaaien, kunnen dat het beste doen vóór 1 april. Doorzaaien is lucratief bij meer dan 10 procent open plekken...
Lees meer
22 maart 2019
/ Algemeen

Ruim assortiment meststoffen

Voergroep Zuid biedt een ruim assortiment meststoffen aan voor grasland en maisland. Via onze leverancier Agrea kunnen ook andere meststoffen geleverd worden die niet binnen dit standaard assortiment vallen....
Lees meer
13 maart 2019

Succesvolle bijeenkomst ‘Coöperatief Ondernemerschap’

Maandagavond 11 maart was er een leden/ klantenbijeenkomst georganiseerd in het Philips Stadion in Eindhoven. De opkomst voor deze inspirerende avond was hoog. Onder het thema ‘’Samen beter...
Lees meer