08 maart 2016

Is de mineralenvoorziening van uw koeien op peil?

Door al tijdens de droogstand de actuele mineralenopname van de droogstaande koeien te controleren, kunnen melkveehouders gezondheidsproblemen na afkalven voorkomen, meldt de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD). 

Gezondheidsproblemen na het afkalven worden vaak veroorzaakt door een verminderde afweer van de verse koe. Denk dan bijvoorbeeld aan meer mastitisgevallen, baarmoederontsteking en slepende melkziekte. Het gevolg: meer dieren die behandeld moeten worden, meer werk en lagere melkgiften.
Een juiste mineralenvoorziening is een belangrijk kenmerk om deze problemen te voorkomen. Zijn er problemen rondom het afkalven of wilt u weten hoe het ervoor staat met de mineralenvoorziening bij uw droge koeien, dan is bloedonderzoek een  mogelijkheid. Wanneer er van vijf dieren bloed wordt afgenomen, onderzoekt de GD het gehalte selenium (Se), jodium ( I), koper (Cu) en zink (Zn).

Aan de hand van deze uitslag kunt u gericht actie ondernemen en geeft u niet te weinig maar zeker ook niet te veel uit aan mineralen voor uw droge en verse koeien.
 

Overige berichten

13 maart 2019

Succesvolle bijeenkomst ‘Coöperatief Ondernemerschap’

Maandagavond 11 maart was er een leden/ klantenbijeenkomst georganiseerd in het Philips Stadion in Eindhoven. De opkomst voor deze inspirerende avond was hoog. Onder het thema ‘’Samen beter...
Lees meer
08 maart 2019
/ Algemeen / Geiten / Rundvee

Voorjaarsactie kuilfolie en nieuwe folder Weidemengsels

Voorjaarsactie folie Van 8 maart t/m 8 april ontvangt u 10% korting op het hele assortiment kuilfolie. De kuilfolie is te bestellen via de telefoon (088 730 05 00) of per e-mail (order@voergroepzuid.nl)....
Lees meer
22 februari 2019
/ Rundvee

Kalverbodywarmer houdt kalveren gezond

Om kalveren te beschermen tegen koude winter- en voorjaarsdagen kunnen melkveehouders speciale Voergroep Zuid kalverbodywarmers bestellen.
Lees meer
22 februari 2019
/ Rundvee

Kristalsuiker brengt snelheid in rantsoen

Veel rantsoenen missen op dit moment snelheid op het gebied van vertering. Hieraan kunnen verschillende oorzaken ten grondslag liggen, zoals een tekort aan zetmeel in maiskuilen of gebrek aan snelheid...
Lees meer