25 april 2018

Juist ja!

De varkenshouderij is continu in ontwikkeling. Wat vandaag goed is, moet morgen beter. Technieken veranderen, houderijsystemen veranderen en varkensrassen veranderen. De kracht van het ondernemen zit hem in het vermogen van varkenshouders om steeds bij te schakelen.

Juist in het samen oppakken van veranderingsprocessen zijn wij als Voergroep Zuid sterk. Het gaat steeds vaker om specifieke voeders die hun rendement leveren wanneer ze op de juiste manier worden toegepast. Voer én toepassing: daar gaat het om. In onze aanpak Voer+ komt dit nadrukkelijk tot uiting. Na de keuze van het beste voer voor een bepaalde bedrijfssituatie of bedrijfsstrategie, komt het er op aan het voer op de juiste manier toe te passen, en de juiste managementmaatregelen te nemen, zodat de voeders voor de volle honderd procent kunnen renderen.
 

Neem de zeugenhouderij. Een TN70-zeug heeft een andere behoefte dan een TN20-zeug, PIC-zeug of Deense zeug. Onze voeders zijn hierop afgestemd. Vermeerderaars maken samen met onze adviseurs de keuze voor het voer dat het beste past. De fokkerij is daarbij steeds meer gericht op zeugen die de potentie hebben om elke worp vijftien tot achttien biggen geboren te laten worden. Deze biggen spenen, vraagt om de juiste aanpak. Het voer en de voerschema’s van de zeugen moeten tip top in orde zijn. Maar ook alle andere omstandigheden moeten de zeug in staat stellen om de maximale prestatie te leveren.

Wanneer de biggen eenmaal geboren zijn, is het opnieuw de kunst om met het juiste voerpakket, de juiste voerstrategie en het optimaliseren van alle andere omstandigheden, de gezondheid en overlevingskans van de biggen te maximaliseren. Zware en sterke biggen zijn de beste garantie voor een vliegende start op het vleesvarkensbedrijf. De juiste dingen op de juiste momenten doen. Dat is de essentie.

Ik besef me dat het woord juist nu al verschillende keren gevallen is. Dat is niet erg. Want in dit ene woordje komt de interactie tussen ondernemer en voerleverancier helemaal samen. De ondernemer heeft een doel. De voerspecialist helpt hem om dit doel te bereiken door samen de juiste keuzes te maken.

Binnen Voergroep Zuid hanteren we daarbij een vaste methode. We noemen dit de ‘vijf eren’. Allereerst gaan we goed observeren om zeer precies te kunnen analyseren. Daarna adviseren we een plan van aanpak dat we samen met de ondernemer gaan realiseren. Tot slot gaan we de werkwijze en het resultaat evalueren en eventueel de aanpak bijstellen.

Samen de juiste dingen doen. Dat is de kracht en daar werken we iedere dag aan. Wilt u ook samen met ons veranderingsprocessen realiseren? Neem dan contact op.

Adrie Klaassen
Commercieel manager Varkens
06 29 53 61 70

Overige berichten

17 november 2020
/ Algemeen / Geiten / Pluimvee / Rundvee / Varkens

Algemeen directeur Wim Maaskant gaat na vier enerverende jaren met pensioen

Geert van Bussel neemt afscheid van Wim Maaskant
Lees meer
12 november 2020
/ Geiten

‘Geiten zijn zuivere dieren en heel prettig in omgang!’

Mark (42) en Yvonne(41) Wouters hebben een melkgeitenbedrijf en samen met hun twee kinderen (7 en 10 jaar oud) wonen ze in Hilvarenbeek. Ook de vader van Mark (Giel,73) is nog actief binnen het bedrijf....
Lees meer
29 oktober 2020
/ Algemeen / Alle diergroepen / Grondstoffen / Pluimvee

Vogelgriep vastgesteld bij pluimveebedrijf in Altforst

In Altforst (gemeente West Maas en Waal) is bij een bedrijf met vleeskuikenouderdieren vogelgriep (H5) vastgesteld. Het gaat om een hoogpathogene variant van de vogelgriep. Om verspreiding van het virus...
Lees meer
09 september 2020
/ Algemeen

AgriFriends trapt af met actie 'Wordt boer voor één dag'

Om boer en burger te verbinden, werkt Voergroep Zuid met ketenpartijen samen via AgriFriends. Een platform waarbij boer en burger samen de dialoog aan gaan, met het Philips Stadion als centrale ontmoetingsplek....
Lees meer

Wij gebruiken functionele-, analytische- en marketing- cookies om onze website te verbeteren, onze website gebruiksvriendelijker te maken en voor onze marketing doelstellingen. Klik je op 'doorgaan', geef je toestemming voor het plaatsen van cookies.