25 april 2018

Juist ja!

De varkenshouderij is continu in ontwikkeling. Wat vandaag goed is, moet morgen beter. Technieken veranderen, houderijsystemen veranderen en varkensrassen veranderen. De kracht van het ondernemen zit hem in het vermogen van varkenshouders om steeds bij te schakelen.

Juist in het samen oppakken van veranderingsprocessen zijn wij als Voergroep Zuid sterk. Het gaat steeds vaker om specifieke voeders die hun rendement leveren wanneer ze op de juiste manier worden toegepast. Voer én toepassing: daar gaat het om. In onze aanpak Voer+ komt dit nadrukkelijk tot uiting. Na de keuze van het beste voer voor een bepaalde bedrijfssituatie of bedrijfsstrategie, komt het er op aan het voer op de juiste manier toe te passen, en de juiste managementmaatregelen te nemen, zodat de voeders voor de volle honderd procent kunnen renderen.
 

Neem de zeugenhouderij. Een TN70-zeug heeft een andere behoefte dan een TN20-zeug, PIC-zeug of Deense zeug. Onze voeders zijn hierop afgestemd. Vermeerderaars maken samen met onze adviseurs de keuze voor het voer dat het beste past. De fokkerij is daarbij steeds meer gericht op zeugen die de potentie hebben om elke worp vijftien tot achttien biggen geboren te laten worden. Deze biggen spenen, vraagt om de juiste aanpak. Het voer en de voerschema’s van de zeugen moeten tip top in orde zijn. Maar ook alle andere omstandigheden moeten de zeug in staat stellen om de maximale prestatie te leveren.

Wanneer de biggen eenmaal geboren zijn, is het opnieuw de kunst om met het juiste voerpakket, de juiste voerstrategie en het optimaliseren van alle andere omstandigheden, de gezondheid en overlevingskans van de biggen te maximaliseren. Zware en sterke biggen zijn de beste garantie voor een vliegende start op het vleesvarkensbedrijf. De juiste dingen op de juiste momenten doen. Dat is de essentie.

Ik besef me dat het woord juist nu al verschillende keren gevallen is. Dat is niet erg. Want in dit ene woordje komt de interactie tussen ondernemer en voerleverancier helemaal samen. De ondernemer heeft een doel. De voerspecialist helpt hem om dit doel te bereiken door samen de juiste keuzes te maken.

Binnen Voergroep Zuid hanteren we daarbij een vaste methode. We noemen dit de ‘vijf eren’. Allereerst gaan we goed observeren om zeer precies te kunnen analyseren. Daarna adviseren we een plan van aanpak dat we samen met de ondernemer gaan realiseren. Tot slot gaan we de werkwijze en het resultaat evalueren en eventueel de aanpak bijstellen.

Samen de juiste dingen doen. Dat is de kracht en daar werken we iedere dag aan. Wilt u ook samen met ons veranderingsprocessen realiseren? Neem dan contact op.

Adrie Klaassen
Commercieel manager Varkens
06 29 53 61 70

Overige berichten

22 maart 2019
/ Geiten / Rundvee

Nieuwe rundveespecialisten

Sinds 1 januari heeft Voergroep Zuid twee nieuwe rundveespecialisten. Maurice Meeuwissen en Vincent Leemreize.
Lees meer
22 maart 2019
/ Algemeen

Doorzaaien grasland nu het nog kan

Veehouders die de opbrengst van het grasland willen verhogen door percelen door te zaaien, kunnen dat het beste doen vóór 1 april. Doorzaaien is lucratief bij meer dan 10 procent open plekken...
Lees meer
22 maart 2019
/ Algemeen

Ruim assortiment meststoffen

Voergroep Zuid biedt een ruim assortiment meststoffen aan voor grasland en maisland. Via onze leverancier Agrea kunnen ook andere meststoffen geleverd worden die niet binnen dit standaard assortiment vallen....
Lees meer
13 maart 2019

Succesvolle bijeenkomst ‘Coöperatief Ondernemerschap’

Maandagavond 11 maart was er een leden/ klantenbijeenkomst georganiseerd in het Philips Stadion in Eindhoven. De opkomst voor deze inspirerende avond was hoog. Onder het thema ‘’Samen beter...
Lees meer