13 mei 2016

Koelen van beton vermindert ammoniakemissie

Wanneer het betonoppervlak van de mestgang het ligbed en de voergang wordt gekoeld, daalt de ammoniakemissie met 75 procent en presteren koeien beter.

Dat zijn de eerste conclusies uit het onderzoek dat onder andere door DLV Advies en R&R Systems wordt uitgevoerd. Het consortium gaat de proef nu testen onder praktijkomstandigheden.

Minder ventileren

Een groot voordeel van het koelen van het beton is dat de ventilatiebehoefte met 25 procent naar beneden kan. Hierdoor neemt de emissie van geur en fijn stof af. Doordat de temperatuur in de stal daalt met 5 tot 15 graden is de staltemperatuur voor de koe ideaal en hoeft de koe het lichaam niet te koelen of op te warmen. Hierdoor kan ze alle energie in de melkgift stoppen.

Condensvorming

Een ander voordeel van het koelen is dat er condensvorming op de mestroosters optreedt. Hierdoor koekt mest niet aan en blijft de beloopbaarheid ook in de zomer goed. Tot slot wordt het proces van broeivorming in het ruwvoer uitgesteld waardoor het voer op de voergang langer vers blijft en er zo minder restvoer ontstaat.

Overige berichten

13 maart 2019

Succesvolle bijeenkomst ‘Coöperatief Ondernemerschap’

Maandagavond 11 maart was er een leden/ klantenbijeenkomst georganiseerd in het Philips Stadion in Eindhoven. De opkomst voor deze inspirerende avond was hoog. Onder het thema ‘’Samen beter...
Lees meer
08 maart 2019
/ Algemeen / Geiten / Rundvee

Voorjaarsactie kuilfolie en nieuwe folder Weidemengsels

Voorjaarsactie folie Van 8 maart t/m 8 april ontvangt u 10% korting op het hele assortiment kuilfolie. De kuilfolie is te bestellen via de telefoon (088 730 05 00) of per e-mail (order@voergroepzuid.nl)....
Lees meer
22 februari 2019
/ Rundvee

Kalverbodywarmer houdt kalveren gezond

Om kalveren te beschermen tegen koude winter- en voorjaarsdagen kunnen melkveehouders speciale Voergroep Zuid kalverbodywarmers bestellen.
Lees meer
22 februari 2019
/ Rundvee

Kristalsuiker brengt snelheid in rantsoen

Veel rantsoenen missen op dit moment snelheid op het gebied van vertering. Hieraan kunnen verschillende oorzaken ten grondslag liggen, zoals een tekort aan zetmeel in maiskuilen of gebrek aan snelheid...
Lees meer