24 november 2015

Lunchsessie brijvoer: varkenshouders leren van elkaar

Op 6 november 2015 namen twaalf varkenshouders met een brijvoersysteem deel aan de lunchsessie georganiseerd door Voergroep Zuid. Het thema: het verbeteren van de bigkwaliteit op het vleesvarkensbedrijf en een goede start van de mestperiode.

Het samen met de fokker streven naar de maximale gezondheid wordt door de varkenshouders als meest wezenlijk onderdeel gezien. Daarvoor is het nodig dat fokker en mester eerlijke, actuele en volledige informatie aan elkaar uitwisselen. Wekelijks contact tussen beide partijen is geen overbodige luxe, stelden verschillende varkenshouders tijdens de lunchsessie.
Goede entschema’s op het vermeerderingsbedrijf zijn essentieel. Het tijdstip van de enting is belangrijk om de werking van de enting te garanderen, maar ook een correcte uitvoering van de daadwerkelijke enting. Samen met de dierenarts moet het entschema bepaald worden en vanuit de resultaten bij de vleesvarkens eventueel bijgesteld.

Elimineren ziekten

Om echt stappen te maken met een betere gezondheid van de dieren, kan het beste in de topfokkerij al begonnen worden met het elimineren van ziekten. Daarna kan de varkenshouder verderop in de keten met management en andere maatregelen (bijvoorbeeld eigen vervoer van dieren) de insleep van ziektekiemen minimaliseren of zelfs helemaal voorkomen.
Om deze gezonde big daarna goed te laten groeien, zijn de varkenshouders er van overtuigd dat kwaliteitsvoeders het belangrijkste zijn voor continue hoge resultaten. Het streven naar altijd het goedkoopste mengsel brengt de continuïteit in gevaar. Voor een soepele start worden ontsloten granen, soja en bakkerij- en broodproducten als positief ervaren, evenals het opstarten van pas gearriveerde biggen met droogvoer.

Bioritmevoedering

Ook hebben de deelnemers aan de lunchsessie goede ervaringen met bioritmevoedering: ’s ochtends -10%, ’s middags +10% en ’s avonds +/-0%. Al hangt dit schema sterk af van de tijd tussen de voederingen.

Overige berichten

13 maart 2019

Succesvolle bijeenkomst ‘Coöperatief Ondernemerschap’

Maandagavond 11 maart was er een leden/ klantenbijeenkomst georganiseerd in het Philips Stadion in Eindhoven. De opkomst voor deze inspirerende avond was hoog. Onder het thema ‘’Samen beter...
Lees meer
08 maart 2019
/ Algemeen / Geiten / Rundvee

Voorjaarsactie kuilfolie en nieuwe folder Weidemengsels

Voorjaarsactie folie Van 8 maart t/m 8 april ontvangt u 10% korting op het hele assortiment kuilfolie. De kuilfolie is te bestellen via de telefoon (088 730 05 00) of per e-mail (order@voergroepzuid.nl)....
Lees meer
22 februari 2019
/ Rundvee

Kalverbodywarmer houdt kalveren gezond

Om kalveren te beschermen tegen koude winter- en voorjaarsdagen kunnen melkveehouders speciale Voergroep Zuid kalverbodywarmers bestellen.
Lees meer
22 februari 2019
/ Rundvee

Kristalsuiker brengt snelheid in rantsoen

Veel rantsoenen missen op dit moment snelheid op het gebied van vertering. Hieraan kunnen verschillende oorzaken ten grondslag liggen, zoals een tekort aan zetmeel in maiskuilen of gebrek aan snelheid...
Lees meer