12 oktober 2021

Met passie en open blik gaan voor kwaliteit en efficiëntie

“Wij zijn geen pluimveehouders die alleen willen scoren met goede technische cijfers. De basis is voor ons het saldo wat onder de streep overblijft. De kwaliteit – prijs verhouding van het voer is belangrijk. Waarbij wel kwaliteit voorop staat. Daarmee realiseer je goede technische resultaten.”

Twan Engelen is er duidelijk over. “Je moet vleeskuikenouderdieren goed in balans houden. Zowel de hennen als hanen groeien makkelijk maar zijn ze te zwaar dan raap je minder bevruchte eieren. Dat is de uitdaging die wij hier dagelijks met z’n allen aangaan en waarbij voer een belangrijk onderdeel is.” Twan (47) en Jeroen (43) Engelen runnen een opfokbedrijf voor vleeskuikenouderdieren, zes vermeerderings-bedrijven en broedeihandel Angel Eggs waarmee ze jaarlijks ruim 100 miljoen broedeieren exporteren.

Sinds 1962 houdt familie Engelen vleeskuiken-ouderdieren. Twan en Jeroen breiden fors uit. Twan is de handelsman en Jeroen de spin in het web die op de bedrijven overal van op de hoogte is. Diane, vrouw van Twan, zorgt voor werkzaamheden in en rondom het bedrijf. De volgende generatie Luc en Tim, zonen van Twan en Diane, werken al volop mee. Mariëlle, Jeroens vrouw, helpt mee bij Angel Eggs naast de zorg voor hun vier jongere kinderen. “Jeroen en ik hebben ons altijd onbezorgd  kunnen focussen op het bedrijf omdat onze echtgenoten thuis alles draaiende houden”, zegt Twan.

Meten is weten 

Voor een goed saldo moet alles kloppen. “De resultaten van onze Voergroep Zuid koppels zijn bovengemiddeld. De kip staat bij ons centraal. Wij volgen de resultaten van de koppels op de voet. Naast maximaal aantal kwaliteitsbroed-eieren willen we zo veel mogelijk kippen naar de finish, de slachterij brengen. Dat is een financiële en morele prikkel”, zegt Twan. 

Om de resultaten te verbeteren is informatie van vorige koppels op hetzelfde bedrijf onmisbaar. 
“Elk bedrijf heeft al veel data. Het punt is om die data te verzamelen en om te zetten in informatie”, legt hij uit. De inpakker levert data over het aantal broedeieren en eigewichten. Het aantal dubbeldooiers, breuk en tweede soort wordt ingevoerd. Hengewichten worden automatisch ingelezen vanuit de dierweger. Hanen worden handmatig gewogen en ingevoerd. “Het haangewicht kan bij automatisch wegen een vertekend beeld geven omdat maar een heel klein deel van de hanen gewogen wordt. Dus wij wegen hanen handmatig, dat voorkomt fouten”, aldus Engelen. Hun eigen bedrijven en de bedrijven waar de dieren hun eigendom zijn, leveren aan het einde van de dag alle cijfers aan. “Dat is standaard werkprotocol. Niet elke maandag, maar gewoon elke dag”, legt Twan uit. Twan en Jeroen focussen op zoveel mogelijk broedeieren rapen met zo min mogelijk voer. 

‘Resultaten met Voergroep Zuid zijn bovengemiddeld’

Pluimveespecialist Harold Wouters van den Oudenweijer van Voergroep Zuid heeft toegang tot de cijfers van Engelen in het Porphyrio managementprogramma en bezoekt wekelijks bedrijven van Engelen. “Samen met de bedrijfsleiders bekijk ik de resultaten en overleg waar bijsturing nodig is. Ouderdieren mogen, in de 40 weken dat ze in de stal zitten, niet afvallen. Doel is groei met maximaal rendement.” Twan vult aan: “Doel is geen overgewicht, net zoals de mens. Zorgen dat de hennen én hanen in goede conditie blijven. Op het juiste moment schakelen. Dat is Harold wel toevertrouwd.” 

Engelen voert beduidend minder dan de adviesvoergift van de fokkerijorganisatie. “Dat doen we op basis van eerder behaalde resultaten, monitoren, kort op de bal spelen en snel schakelen. De deskundige begeleiding is ook bovengemiddeld”, lacht Twan. Bedrijfsleiders weten niets van voerprijzen. Zij zien dagelijks de kippen en schakelen als het nodig is. 

Engelen voert op alle bedrijven apart hanenvoer. “Wij zien daar meerwaarde in. Naast wekelijks hanen wegen en voergift aanpassen. Voor een kwaliteitsbroedei moet de haan in topconditie zijn.” 

Eigen afzet

Ontevredenheid over hun eigen afzet was de reden dat Twan en Jeroen in 2012 exportbedrijf Angel Eggs opzetten. „Wij houden van ondernemen. Het risico nemen moet je kunnen en je moet er niet wakker van liggen”, zegt Twan Engelen. Natuurlijk hebben ook zij mindere tijden gekend met handelsbeperkingen vanwege vogelgriep, MH17 ramp etcetera. 
Een vermeerderaar heeft zelf de meeste invloed op de kwaliteit van de broedeieren en moet zijn eigen kracht kennen. „Wij nemen van een aantal vermeerderaars de handelsactiviteiten over zodat zij kunnen focussen op de technische resultaten. Samen kunnen we een goede prijs realiseren door efficiënt te werken en tussenschakels uit te schakelen”, zegt de ondernemer.

Iedereen in de wereld wil kwaliteit kopen. “Ons doel is die kwaliteit met zo min mogelijk kosten zo goed mogelijk te vermarkten.” Angel Eggs exporteert broedeieren van de eigen locaties en een aantal gekwalificeerde vermeerderaars. Ze waren de eerste handelaar die broedeieren met pallets ging ophalen en verwerken. „Denken vanuit kwaliteit en een constante stroom broedeieren is onze uitgangsbasis.” 

Lokaal inkopen

Twan noemt vaak het woord vertrouwen. 
„Vertrouwen geven en krijgen, dat werkt zowel richting personeel als klanten”, zegt Twan Engelen. Internet werkt efficiënt en het werken in verschillende tijdzones vraagt flexibiliteit. “Dat is ook een voordeel van een familiebedrijf: korte lijnen, flexibiliteit en mentaliteit.”

Vertrouwen dat heeft Engelen ook in Voergroep Zuid. “Een bedrijf naar mijn hart met een goede mentaliteit. Zeggen wat ze doen en doen wat ze zeggen. Gewoon met boerenverstand.” 

Als familie zijn ze geworteld in het Brabantse Someren. “We doen graag zaken met bedrijven uit de buurt, dus ook met Voergroep Zuid. Zij hebben ook belang dat er boeren in dit gebied blijven.” Engelen verwacht dat de coöperaties slim gaan samenwerken in de huidige krimpende mark. Het aantal ouderdieren zal in Nederland ook afnemen. “Kostprijsbeheersing en continuïteit, daar draait het om. Zowel in de primaire sector als voor de voerfabrikant.”  Engelen kijkt en vergelijkt veel met andere sectoren; zowel in als buiten de agrarische sector. “Daar kun je veel leren, hoe gaan zij om met hun dilemma’s en wat kunnen wij daarvan leren? Dat heeft mij al veel gebracht. Ook het omgaan met buitenlandse klanten is prachtig. Zij denken anders en dat is ontzettend interessant.”

Arbeidskosten stijgen 

In de toekomst stijgen de arbeidskosten per opgezette hen. “Het managen van koppels, extra hygiënemaatregelen en kosten om ziekten buiten de deur te houden kost meer tijd. Ook data verzamelen”, zegt de vermeerderaar. Door de genetische vooruitgang zullen de arbeidskosten per broedei niet stijgen. “We hebben te maken met een andere arbeidsmoraal. Gelukkig niet alleen in Nederland. Daar moet je nu al op inspelen en zorgen dat je goed personeel hebt en houdt.”

Het Nederlandse broedei heeft wereldwijd een goede naam. „Die moeten we behouden. Wij doen wereldwijd zaken met mensen die anders denken dan ons. Zij importeren broedeieren omdat ze vermeerdering lastig vinden; vermeerderingsdieren houden is topsport. Alles moet kloppen; dat kunnen wij samen met Voergroep Zuid.”

Afbeelding: We mogen trots zijn!’
29 maart 2024

We mogen trots zijn!’

Waarom Nederlandse en Belgische pluimveehouders voor velen de stip aan de horizon zijn. Nederlandse en Belgische pluimveehouders behoren tot de top...

Afbeelding: ‘Werk planmatig laat geen kansen voorbij gaan'
28 maart 2024

‘Werk planmatig laat geen kansen voorbij gaan'

Geitenhouder Jan van de Ven uit Oirschot over teelt ruwvoer: Goed ruwvoer winnen vraagt om een planmatige aanpak en om alle kansen die zich voordoen...

Afbeelding: Meer eieren!
26 maart 2024

Meer eieren!

Begin dit jaar is de Prominent-lijn toegevoegd aan ons Bruekers leg-assortiment. Met deze voerlijn, gericht op het optimaliseren van de ei-massa, heeft...

Afbeelding: Het verhaal achter de eierschaal
21 maart 2024

Het verhaal achter de eierschaal

In het vorige artikel ging pluimveenutritionist Stef Lefebure in op het verhaal achter de eierschaal en het realiseren van goede eischaalkwaliteit. Wil...

Afbeelding: Wederom topresultaten geitenklanten Voergroep Zuid
19 maart 2024

Wederom topresultaten geitenklanten Voergroep Zuid

Ook in 2023 zijn de geitenklanten van Voergroep Zuid er in geslaagd om topresultaten te realiseren. Met gemiddeld 1.321 geiten per bedrijf realiseerden...

Afbeelding: “Hogere behoeftes vragen meer inhoud met dezelfde hap voer”
17 maart 2024

“Hogere behoeftes vragen meer inhoud met dezelfde hap voer”

Door de alsmaar verbeterende prestaties van vleesvarkens zien we, met name bij de hardst groeiende varkens, in toenemende mate stramheid. Zo zag ook vleesvarkensspecialist...

Afbeelding: “Varkens zijn de beste thermometers!”
05 maart 2024

“Varkens zijn de beste thermometers!”

De prestaties van Nederlandse varkenshouders staan niet stil. Een goede ontwikkeling, maar deze stijgende resultaten met meer warmteproductie vragen ook...

Afbeelding: Het initiatief van VoederWaarde.nl in de borging van betrouwbare Carbon Footprint-data wordt opgevolgd
01 maart 2024

Het initiatief van VoederWaarde.nl in de borging van betrouwbare Carbon Footprint-data wordt opgevolgd

Om te kunnen sturen op de Carbon Footprint van zuivel, vlees en eieren vragen marktpartijen om de Carbon Footprint-data van voeders. Het is uitermate belangrijk...

Afbeelding: ‘Voerefficiëntie verhogen verbetert rendement’
22 februari 2024

‘Voerefficiëntie verhogen verbetert rendement’

CRV en Voergroep Zuid over het nut van fokken en voeren naar een hogere voerefficiëntie

Afbeelding: Bezoek Voergroep Zuid tijdens de Agridagen in Ravels!
06 februari 2024

Bezoek Voergroep Zuid tijdens de Agridagen in Ravels!

Ga jij naar de Agridagen in Ravels? Breng dan een bezoekje aan de Voergroep!  Van 16 t/m 18 februari vinden de Agridagen in Ravels weer plaats. Tijdens...

Afbeelding: Voergroep Zuid verkoopt 7 procent meer voer
30 januari 2024

Voergroep Zuid verkoopt 7 procent meer voer

In 2023 is Voergroep Zuid opnieuw gegroeid in een krimpende markt. De totale voerafzet nam met 7 procent toe tot ruim 781.000 ton. “Een teamprestatie...

Afbeelding: Terugblik op de studiebijeenkomst: En nu de biggen nog!
25 januari 2024

Terugblik op de studiebijeenkomst: En nu de biggen nog!

Samen met een groep zeugenhouders doken we dieper in het potentieel van de biggen.

Afbeelding: Witte Gei’t BV zoekt een medewerker voor haar melkgeitenbedrijf te Siebengewald.
23 januari 2024

Witte Gei’t BV zoekt een medewerker voor haar melkgeitenbedrijf te Siebengewald.

Witte Gei’t BV is een modern melkgeitenbedrijf te Siebengewald. Na de expansie heeft het gezinsbedrijf de komende jaren zich de uitdaging gesteld...

Afbeelding: Welk maïsras kiest u voor een hogere voeropname en optimale melkproductie?
16 januari 2024

Welk maïsras kiest u voor een hogere voeropname en optimale melkproductie?

Goed ruwvoer is de basis van een rantsoen. De juiste keuze van het te telen maïsras is van groot belang om een hogere voeropname en optimale melkproductie...

Afbeelding: Uniek moment voor late grassnede, of vroege eerste snede
10 januari 2024

Uniek moment voor late grassnede, of vroege eerste snede

Na een lange natte periode in het afgelopen najaar en winter, is het weer begin deze week omgeslagen in flink kouder weer. Aangezien er door de natte omstandigheden...

Afbeelding: “De interactie tussen Calciet-kristallen en de eiwitten bepaalt de sterkte van de schaal!”
01 december 2023

“De interactie tussen Calciet-kristallen en de eiwitten bepaalt de sterkte van de schaal!”

Eischaalkwaliteit speelt een cruciale rol in het rendement van de leghennenhouder. Een verminderde kwaliteit zorgt namelijk al snel voor een afwaardering...

Afbeelding: Gebruiksgemak en een nieuwe manier van samenwerken
01 december 2023

Gebruiksgemak en een nieuwe manier van samenwerken

Het monitoren van staldata is niet meer weg te denken uit de moderne bedrijfsvoering. PoultryPlan is hier een goed voorbeeld van, door direct inzicht te...

Afbeelding: Loop geen GLB-subsidies mis!
16 november 2023

Loop geen GLB-subsidies mis!

Nieuw in 2023 is het indienen van de definitieve Gecombineerde opgave tussen 15 oktober en 30 november. Doe je dit niet, dan ontvang je geen GLB-subsidies,...

Afbeelding: Drink jij het water wat jouw varkens krijgen?
16 november 2023

Drink jij het water wat jouw varkens krijgen?

Goede drinkwaterkwaliteit is vaak een ondergeschoven kindje in de bedrijfsvoering. Er word gefocust op voer en klimaat, maar naar water wordt vaak niet...

Afbeelding: Een geslaagde dag voor zeugenhouders!
10 november 2023

Een geslaagde dag voor zeugenhouders!

Afgelopen dinsdag organiseerden we een bijeenkomst voor zeugenhouders in Oss. De deelnemers luisterden aandachtig naar de presentatie van Kasper Bekker,...

Afbeelding: De winter staat voor de deur, ben jij voorbereid?
09 november 2023

De winter staat voor de deur, ben jij voorbereid?

Is jouw nevelkoeling al klaar voor de winter? De winter staat voor de deur en hoewel je nevelkoeling in deze periode niet zal draaien ligt beschadiging...

Afbeelding: Een groeizaam, maar wisselvallig jaar
08 november 2023

Een groeizaam, maar wisselvallig jaar

Het grasseizoen van 2023 loopt ten einde, in deze terugblik kijken we samen met rundveespecialist Martijn Verhagen nog één keer terug op...

Afbeelding: 'We bekijken het van dag tot dag en halen alles eruit wat erin zit!'
01 november 2023

'We bekijken het van dag tot dag en halen alles eruit wat erin zit!'

Bij aankomst in het Belgische Nieuwekerken valt de boerderij van familie Paesmans direct op. De combinatie van de historische vierkantshoeve met de vele...

Afbeelding: ‘Natuurlijk Betaalbaar; onze boeren en tuinders zorgen ervoor!’
25 oktober 2023

‘Natuurlijk Betaalbaar; onze boeren en tuinders zorgen ervoor!’

Natuurlijk betaalbaar; onze boeren en tuinders zorgen ervoor. Deze commercial is vanaf 1 november vaak te horen op de radio. Op straat houdt gezond en...

Afbeelding: Boer zoekt Perspectief: “Je kunt hier geen blauwtje lopen. Iedereen die je hier aanspreekt, daar zou een kans in kunnen zitten.”
19 oktober 2023

Boer zoekt Perspectief: “Je kunt hier geen blauwtje lopen. Iedereen die je hier aanspreekt, daar zou een kans in kunnen zitten.”

Tijdens de tweede editie van Boer zoekt Perspectief gingen vraag en aanbod wederom met elkaar in gesprek. Een kleine 60 jongere én oudere boeren...

Stel je vraag

 
* verplichte velden