15 december 2020

Mooie resultaten door vakmanschap en passend advies

Mooie koeien die top presteren. Dat zie je in de stal van de familie Lamers in Beugen. Een veestapel met een gemiddelde levensproductie van 55.000 kg melk bij afvoer. Een prachtig resultaat dankzij vakmanschap, passie, goede voeding en op het juiste moment passend advies. Hierin werken Voergroep Zuid en Provimi heel plezierig samen.

Dat blijkt wel uit de kengetallen die Maatschap Lamers realiseert. Rust, reinheid en regelmaat spelen een grote rol in de bedrijfsvoering en omschrijven het type ondernemer in zijn omgang met vee.
De jonge melkveehouder die samen met zijn ouders de 120 melkkoeien en het jongvee verzorgt. “Samen zijn we een goed team”, zegt Sander diplomatiek. “Ik doe het werk samen met mijn vader en zij denken af en toe mee. Zo heeft ieder zijn taak.”

Jaar

Dieren

Leeftijd

Kg melk

% Vet

% Eiwit

EJR €

2020

120

4,09

11.500

4,21

3,63

2.613

2019

114

4,09

11.420

4,04

3,49

2.497

2018

118

4,06

11.436

3,99

3,46

2.478

2017

127

4,05

10.572

4,16

3,50

2.340

Resultaten familie Lamers


Scherpte om bedrijfsblindheid te voorkomen

De familie Lamers is een trouwe klant van Voergroep Zuid. Johan Absil komt er al 19 jaar als adviseur over de vloer. Om de scherpte erin te houden en bedrijfsblindheid te voorkomen nodigt hij af en toe Ruud Vullers van Provimi uit. Johan: “Provimi is een belangrijke premixleverancier van Voergroep Zuid. Zij zijn dus ook deelgenoot in de werking en kwaliteit van ons voer en de prestaties daarvan op het erf van onze klanten. Mooi toch dat ze dan ook af en toe meedenken hoe we met dit voer bij onze klanten tot nog betere prestaties kunnen komen. Ruud: “Wij hebben het voordeel dat wij als Provimi een veel groter werkgebied hebben, in Nederland en ver daarbuiten. Daarmee zien wij meer verschillende typen bedrijven en doen daar nieuwe kennis en ideeën op. Daarmee proberen wij onze klanten zoals Voergroep Zuid en ook hun klanten weer verder te helpen.”

Gezonde discussie

Ook melkveehouder Sander Lamers ziet duidelijk de voordelen van de samenwerking tussen Voergroep Zuid en Provimi. “Doordat Ruud en Johan heel verschillend tegen sommige zaken aankijken, ontstaat er hier in de stal een gezonde discussie. Daarmee komt er extra scherpte in het advies. Daar pluk ik als klant uiteindelijk de vruchten van.” Met regelmaat verzorgt Provimi als kennispartner ook trainingsdagen voor de buitendienst van Voergroep Zuid en af en toe een excursie. “Als de buitendienst beter geschoold is, dan kunnen ze melkveehouders beter adviseren en komen ook onze premixen beter tot hun recht. Dat is in ieders belang”, legt Ruud de samenwerking uit. Johan: “Voor ons als Voergroep Zuid is het prettig om af en toe een vraag bij een ander neer te kunnen leggen. Bij iemand die weer andere kennis heeft dan je zelf hebt. Daar leren wij ook weer nieuwe dingen van.”

Alles moet kloppen

Sander Lamers is een echte koeienman. De afgelopen jaren werkte hij enkele dagen in de week als vertegenwoordiger voor KI Samen. Zijn interesse voor fokkerij is groot. Dat zie je ook terug in de prachtige veestapel. Sterke, balansrijke TripleA koeien, die veel voer kunnen verwerken. En in de productie niet te vergeten, want die is top. Voeding speelt hierin volgens Sander een grote rol. “Genetisch kunnen veel koeien een hoge productie realiseren. Maar alles moet kloppen om het er ook daadwerkelijk uit te halen.”

Alle dagen hetzelfde

Het rantsoen bestaat op dit bedrijf uit graskuil, snijmaïs en hooi dat wordt ingemengd in een voormengsel met water, een bedrijfsspecifiek meelmengsel (soja, pulp, mais en mineralen), raap en sodagrain (ontsloten tarwe). De laatste twee producten en het water zet ik ’s-avonds al klaar in de voermengwagen. De volgende ochtend gaat daar het ruwvoer bij en wordt er goed gemengd. Zo ontstaat er een smakelijk en goed verteerbaar rantsoen, waaruit de koeien niet of nauwelijks kunnen selecteren. “Bovendien heeft de sodagrain een zeer hoge pH waardoor het een bufferende werking heeft in de pens”, legt Johan uit. In de robots worden twee krachtvoeders gevoerd: een opstartbrok voor de eerste 60 dagen en een productiebrok. Johan is enthousiast over dit relatief eenvoudige rantsoen dat de koeien goed opnemen en omzetten naar veel melk. Sander: “Dit lukt omdat wij best veel aandacht besteden aan de ruwvoerwinning en de opslag hiervan. Daarmee wordt een goede basis gelegd. Bovendien zorgen wij ervoor dat alle dagen voor de koeien zoveel mogelijk hetzelfde zijn. Daar worden ze blij van. Koeien houden niet van verandering.”

Overige berichten

14 januari 2021
/ Algemeen / Varkens

Blog 2 – De innovaties achter Modulaire Nutritie

Nadat we begin december in deel 1 vertelden over de totstandkoming van Modulaire Nutritie en de Prestatie voerreeks, presenteren we nu vandaag de tweede blog in deze reeks. Aan het woord is Fundamenteel...
Lees meer
31 december 2020
/ Algemeen / Alle diergroepen / Grondstoffen

2020; een jaar van uitersten

Directeur voer & grondstoffen Antoine van Loon blikt samen met Sectormanager varkenshouderij Fons van Katwijk en Sectormanager herkauwers en pluimvee Lammert Veenhuizen terug op 2020. Een bewogen jaar,...
Lees meer
22 december 2020
/ Algemeen / Rundvee

‘Ook subklinische melkziekte is te voorkomen’

Iedere melkveehouder kent melkziekte. Ondanks dat er steeds opnieuw aandacht is voor de calciumhuishouding van melkkoeien, gaat het in de praktijk helaas nog te vaak mis. Subklinische melkziekte is een...
Lees meer
17 december 2020
/ Algemeen / Geiten

Bioveiligheid essentieel voor blijvend hoge melkproductie

Goede hygiënemaatregelen verminderen de kans op verspreiding van ziekten en maken het produceren van hoogwaardige geitenzuivel mogelijk. De geadviseerde hygiënemaatregelen hebben echter niet...
Lees meer

Wij gebruiken functionele-, analytische- en marketing- cookies om onze website te verbeteren, onze website gebruiksvriendelijker te maken en voor onze marketing doelstellingen. Klik je op 'doorgaan', geef je toestemming voor het plaatsen van cookies.