26 februari 2021

Online Kennisdelingen goed bezocht

In een tijd waarin het niet mogelijk is om kennissessies ‘live’ te organiseren, bieden webinars een mooie oplossing. Inmiddels hebben we voor iedere sector een of meerdere Online Kennisdelingen georganiseerd. Gekeken naar de kijkcijfers en de interactie tijdens de Online Kennisdelingen, worden de webinars goed ontvangen. Deze week organiseerden we twee Online Kennisdelingen. Voor pluimveehouders gaven Specialisten Pluimvee Dirk Briels en Hans Verberne een Online Kennisdeling over StalVitaal en ventilatie in pluimveestallen. Op donderdag gaf Specialist Rundvee Bram van Gestel samen met Specialist Ruwvoer Richard de Graaf een tweede Online Kennisdeling over Graslandbeheer.

De Online Kennisdeling ‘StalVitaal – het belang van ventilatie’ bestond uit drie onderdelen. Tijdens de opening werd het belang van een goed stalklimaat aangegeven. Een goed stalklimaat zorgt er tenslotte voor dat de kippen zich comfortabel voelen, goed produceren en gezond blijven. Daarnaast zorgt het voor droog strooisel en de aanvoer van verse lucht, wat ook het werkplezier voor de pluimveehouder ten goede komt.

Vervolgens gaf Hans Verberne aan wat basisregels voor een goed klimaat zijn. Dit deed hij door eerst in te gaan op de samenstelling van de stallucht. Vervolgens ging hij ook in op de luchtstromen in de stal, de bandbreedtes en verschillende ventilatiesystemen. In de praktijk zien we drie verschillende ventilatiesystemen: nok-, lengte- en gelijkdrukventilatie. Hans benoemde de voor- en nadelen van de drie systemen en sloot het onderwerp af met een poll. Hieruit bleek dat een overgroot deel van de kijkers bij een stal met vrije uitloop voor gelijkdrukventilatie zou kiezen. Dit systeem houdt het klimaat stabiel als de luiken geopend zijn.

Het laatste onderdeel van de Online Kennisdeling was de uitvoering van de klimaatcheck. Aan de hand van praktijkvoorbeelden gaf Dirk Briels een duidelijke uitleg over de wijze waarop hij een klimaatcheck uitvoert. Daarnaast benoemde hij de voordelen van StalVitaal in het monitoren en analyseren van het stalklimaat. Aan het einde van de Online Kennisdeling kregen kijkers de mogelijkheid zich aan te melden voor een gratis klimaatcheck.

Wil jij een gratis klimaatcheck? Klik hier om jezelf aan te melden!

Bekijk hier de Online Kennisdeling ‘Stalklimaat bij pluimvee’

 

Alles over graslandbeheer

Tijdens de tweede Online Kennisdeling gingen Specialist Rundvee Bram van Gestel en Specialist Ruwvoer Richard de Graaf uitgebreid in op graslandbeheer. Zij gaven handige tips over graslandverzorging en presenteerden interessante grasmengsels. Daarnaast behandelde Richard en Bram verschillende aspecten van bemesting en onkruidbestrijding. Dit deden ze aan de hand van praktijkvoorbeelden en een aantal polls. Dit maakte het een interactieve sessie.

Aan het einde van de online bijeenkomst gingen Bram en Richard in op verschillende vragen rondom de oogst. Zo gaf Bram de tip mee om te maaien met een stoppellengte van 7 in plaats van 5 centimeter. Dit zorgt voor een snellere hergroei, wat je bij de volgende snede 2 à 3 dagen voorsprong geeft. Aan het einde van het seizoen heb je hiermee 2 weken extra groeidagen verdiend! Bovendien hebben de onderste centimeters van het gras de minste voedingswaarde en ligt je gewas na maaien hoger van de grond, waardoor er bij het schudden minder zand in komt. Dit komt de kwaliteit ten goede.

Bekijk hier de Online Kennisdeling ‘Alles over graslandbeheer’

 

Online Kennisdeling Geiten 4 maart

Donderdag 4 maart organiseren we een volgende Online Kennisdeling. Dit keer behandelen Productmanager Geiten Ingrid Swinkels en Specialist Geiten Daphne Hermens het onderwerp ‘StalVitaal geeft inzicht in het klimaat bij lammerenopfok’.

Aanmelden voor deze Online Kennisdeling kan hier.

Overige berichten

30 november 2021
/ Geiten / Pluimvee / Rundvee / Varkens

‘Van overall naar muis’

De één werkt al zijn hele carrière binnen de mengvoerindustrie, de ander is zelfs opgegroeid in de fabriek. Tegenover mij zit een berg aan ervaring in alles wat met het fabrieksproces,...
Lees meer
02 november 2021
/ Geiten / Pluimvee / Rundvee / Varkens

‘Tussen 12u en 13u gingen de poorten dicht om te toepen en een boterham te eten.’

Voergroep Zuid bestaat dit jaar 125 jaar, maar deze heren werken samen al 133 jaar bij Voergroep Zuid; Hennie Van Bree, Frans van der Heijden en Marius van den Broek. En zij zijn niet de enige langgedienden...
Lees meer
26 oktober 2021
/ Geiten / Pluimvee / Rosé / Rundvee / Varkens / Vleesvee

Masterclass Agri-business weer van start met tweedaagse introductiereis!

Met de tweedaagse introductiereis hebben 15 deelnemers de Masterclass Agri-business weer afgetrapt. De Masterclass prikkelt deelnemers door middel van een introductiereis en 8 seminars om na te denken...
Lees meer
20 oktober 2021
/ Pluimvee

Fotoserie Pluimveeweb: 'Techniek is de toekomst om milieu minder te belasten'

Jos en Gerry Mans bouwden een nieuwe stal op hun legpluimveebedrijf en zorgboerderij in het Limburgse Weert. Een stal voor biologische leghennen, met oog voor biodiversiteit, maatschappelijke verbinding...
Lees meer

Wij gebruiken functionele-, analytische- en marketing- cookies om onze website te verbeteren, onze website gebruiksvriendelijker te maken en voor onze marketing doelstellingen. Klik je op 'doorgaan', geef je toestemming voor het plaatsen van cookies.