02 mei 2017

Optimaal Droge stof percentage gras

Het optimale percentage droge stof ligt tussen de 35 en 45%. Kuilen met een percentage droge stof tussen de 35 en 45% zorgen voor voldoende zuren en minder broei. Hierdoor behoud je meer voederwaarde en zorg je voor een hogere melkproductie.

Droge stof is de grote sturingsfactor voor de gehaltes melkzuur en azijnzuur in graskuil. Melkzuur zorgt voor een pH-daling in de kuil en is daarmee de bepalende factor in de conservering van kuil. Hoe hoger het melkzuurgehalte, hoe lager de pH. Het aan melkzuur gekoppelde azijnzuur heeft een remmende werking op de ontwikkeling van broei en schimmels. Hoe hoger het azijnzuurgehalte, des te lager is het risico op broeiverliezen. Daarnaast zijn deze kuilen zijn het beste te verdichten door aanrijden. Dit zorgt voor een grotere dichtheid en minder luchtintreding in de kuil.

In het veld is het moeilijk om de droge stof in procenten nauwkeurig in te schatten. Het gras mag rustig nog wat handvochtig aanvoelen. De veldperiode moet niet langer dan 48 uur zijn. Door het lagere RE-gehalte in gras droogt het product tegenwoordig sneller in. Bij lichtere snedes is één keer schudden vaak al genoeg.

Bron: Eurofins Agro

Overige berichten

13 maart 2019

Succesvolle bijeenkomst ‘Coöperatief Ondernemerschap’

Maandagavond 11 maart was er een leden/ klantenbijeenkomst georganiseerd in het Philips Stadion in Eindhoven. De opkomst voor deze inspirerende avond was hoog. Onder het thema ‘’Samen beter...
Lees meer
08 maart 2019
/ Algemeen / Geiten / Rundvee

Voorjaarsactie kuilfolie en nieuwe folder Weidemengsels

Voorjaarsactie folie Van 8 maart t/m 8 april ontvangt u 10% korting op het hele assortiment kuilfolie. De kuilfolie is te bestellen via de telefoon (088 730 05 00) of per e-mail (order@voergroepzuid.nl)....
Lees meer
22 februari 2019
/ Rundvee

Kalverbodywarmer houdt kalveren gezond

Om kalveren te beschermen tegen koude winter- en voorjaarsdagen kunnen melkveehouders speciale Voergroep Zuid kalverbodywarmers bestellen.
Lees meer
22 februari 2019
/ Rundvee

Kristalsuiker brengt snelheid in rantsoen

Veel rantsoenen missen op dit moment snelheid op het gebied van vertering. Hieraan kunnen verschillende oorzaken ten grondslag liggen, zoals een tekort aan zetmeel in maiskuilen of gebrek aan snelheid...
Lees meer