18 juli 2018

Optimaal produceren met schoon voer uit schone silo's

Het belang van goed voer wordt door eenieder onderstreept. Minstens net zo belangrijk als de productie en het transport van het voer zijn de opslag op het bedrijf en het laatste stukje transport naar het dier toe. Een belangrijk onderdeel hierbij is de opslag in de silo.

Op warme dagen kan de temperatuur in een voersilo zeer hoog oplopen. Bij een relatief koude nacht daalt die temperatuur weer, waardoor condens kan ontstaan tegen de silowand. Dit vocht loopt naar beneden waardoor het voer aan de rand vochtig kan worden en er schimmel kan ontstaan. Het is dan ook zeer verstandig uw silo’s regelmatig leeg te laten komen en één keer per jaar te (laten)reinigen. Hier zijn gespecialiseerde bedrijven voor. Jaarlijks gaat er voor vele tientallen- tot honderdduizenden Euro’s voer door een silo. Goed silomanagement en aandacht voor intern transport zorgen ervoor dat uw dieren er optimaal van kunnen groeien en produceren.

Samengevat.

  • Laat uw silo’s  twee keer per jaar leeg komen, maar laat ze ook af en toe helemaal volblazen.
  • Maak uw silo’s een keer per jaar schoon of laat dit doen door een gespecialiseerd bedrijf. Aangekoekte resten worden per definitie “oud voer” waarop schimmels gedijen. Vooral de trechter, de vijzelbak en het manluik zijn aandachtspunten. 
  • Voer regelmatig een visuele inspectie uit op gaten en of lekkage van de silo.
  • Pas regelmatig een silo-shot toe om schimmelvorming tegen te gaan. Pas hiermee op bij dieren die zeer smaakgevoelig zijn, zoals geiten.

 

Overige berichten

17 november 2020
/ Algemeen / Geiten / Pluimvee / Rundvee / Varkens

Algemeen directeur Wim Maaskant gaat na vier enerverende jaren met pensioen

Geert van Bussel neemt afscheid van Wim Maaskant
Lees meer
12 november 2020
/ Geiten

‘Geiten zijn zuivere dieren en heel prettig in omgang!’

Mark (42) en Yvonne(41) Wouters hebben een melkgeitenbedrijf en samen met hun twee kinderen (7 en 10 jaar oud) wonen ze in Hilvarenbeek. Ook de vader van Mark (Giel,73) is nog actief binnen het bedrijf....
Lees meer
29 oktober 2020
/ Algemeen / Alle diergroepen / Grondstoffen / Pluimvee

Vogelgriep vastgesteld bij pluimveebedrijf in Altforst

In Altforst (gemeente West Maas en Waal) is bij een bedrijf met vleeskuikenouderdieren vogelgriep (H5) vastgesteld. Het gaat om een hoogpathogene variant van de vogelgriep. Om verspreiding van het virus...
Lees meer
09 september 2020
/ Algemeen

AgriFriends trapt af met actie 'Wordt boer voor één dag'

Om boer en burger te verbinden, werkt Voergroep Zuid met ketenpartijen samen via AgriFriends. Een platform waarbij boer en burger samen de dialoog aan gaan, met het Philips Stadion als centrale ontmoetingsplek....
Lees meer

Wij gebruiken functionele-, analytische- en marketing- cookies om onze website te verbeteren, onze website gebruiksvriendelijker te maken en voor onze marketing doelstellingen. Klik je op 'doorgaan', geef je toestemming voor het plaatsen van cookies.