18 juli 2018

Optimaal produceren met schoon voer uit schone silo's

Het belang van goed voer wordt door eenieder onderstreept. Minstens net zo belangrijk als de productie en het transport van het voer zijn de opslag op het bedrijf en het laatste stukje transport naar het dier toe. Een belangrijk onderdeel hierbij is de opslag in de silo.

Op warme dagen kan de temperatuur in een voersilo zeer hoog oplopen. Bij een relatief koude nacht daalt die temperatuur weer, waardoor condens kan ontstaan tegen de silowand. Dit vocht loopt naar beneden waardoor het voer aan de rand vochtig kan worden en er schimmel kan ontstaan. Het is dan ook zeer verstandig uw silo’s regelmatig leeg te laten komen en één keer per jaar te (laten)reinigen. Hier zijn gespecialiseerde bedrijven voor. Jaarlijks gaat er voor vele tientallen- tot honderdduizenden Euro’s voer door een silo. Goed silomanagement en aandacht voor intern transport zorgen ervoor dat uw dieren er optimaal van kunnen groeien en produceren.

Samengevat.

  • Laat uw silo’s  twee keer per jaar leeg komen, maar laat ze ook af en toe helemaal volblazen.
  • Maak uw silo’s een keer per jaar schoon of laat dit doen door een gespecialiseerd bedrijf. Aangekoekte resten worden per definitie “oud voer” waarop schimmels gedijen. Vooral de trechter, de vijzelbak en het manluik zijn aandachtspunten. 
  • Voer regelmatig een visuele inspectie uit op gaten en of lekkage van de silo.
  • Pas regelmatig een silo-shot toe om schimmelvorming tegen te gaan. Pas hiermee op bij dieren die zeer smaakgevoelig zijn, zoals geiten.

 

Overige berichten

13 maart 2019

Succesvolle bijeenkomst ‘Coöperatief Ondernemerschap’

Maandagavond 11 maart was er een leden/ klantenbijeenkomst georganiseerd in het Philips Stadion in Eindhoven. De opkomst voor deze inspirerende avond was hoog. Onder het thema ‘’Samen beter...
Lees meer
08 maart 2019
/ Algemeen / Geiten / Rundvee

Voorjaarsactie kuilfolie en nieuwe folder Weidemengsels

Voorjaarsactie folie Van 8 maart t/m 8 april ontvangt u 10% korting op het hele assortiment kuilfolie. De kuilfolie is te bestellen via de telefoon (088 730 05 00) of per e-mail (order@voergroepzuid.nl)....
Lees meer
22 februari 2019
/ Rundvee

Kalverbodywarmer houdt kalveren gezond

Om kalveren te beschermen tegen koude winter- en voorjaarsdagen kunnen melkveehouders speciale Voergroep Zuid kalverbodywarmers bestellen.
Lees meer
22 februari 2019
/ Rundvee

Kristalsuiker brengt snelheid in rantsoen

Veel rantsoenen missen op dit moment snelheid op het gebied van vertering. Hieraan kunnen verschillende oorzaken ten grondslag liggen, zoals een tekort aan zetmeel in maiskuilen of gebrek aan snelheid...
Lees meer