09 maart 2017

Pluimvee-app van Voergroep Zuid voorspelt kans op pikkerij

Met trots presenteren wij u onze Pluimvee-app waarmee de kans op pikkerij bij leghennen te voorspellen is.

Door gericht vragen te stellen tijdens drie cruciale perioden, voorspelt de app of een koppel weinig, matig of extreem gevoelig is voor pikkerij. Deze drie periodes hebben betrekking op de opfok (gemeten rond vijftien weken), een nulmeting bij opzet op het legbedrijf en tot slot tijdens de piekproductie. Voor al deze drie periodes wordt een advies gegeven wat een leghennenhouder kan doen om pikkerij in het koppel te voorkomen, dan wel aan te pakken.

Pikkerij voorspellen

Door pikkerij inzichtelijk en voorspelbaar te maken, is tijdig ingrijpen bij potentieel gevoelige koppels mogelijk. Dit kan onder andere met alternatieve voer- en managementstrategieën. Daarentegen hoeven bij koppels die minder of niet gevoelig zijn geen grote additionele maatregelen genomen te worden. Het financiële rendement van elk koppel leghennen wordt zodoende geoptimaliseerd. Het is met de app ook mogelijk informatie van de opfokker te koppelen aan de eigen gegevens van de legpluimveehouder.

Wetenschappelijke onderbouwing

De app is samengesteld vanuit de resultaten van meer dan honderd wetenschappelijke onderzoeken over dit onderwerp. Enkele externe en internationale kennispartners zijn: Wageningen University Research (WUR), Gezondheidsdienst (GD), Provimi Cargill, Trouw Nutrition, Twilmij en DSM.

Overige toepassingen

Naast het voorspellen van pikkerij, biedt de app ook de mogelijkheid om op basis van de leeftijd van het koppel te attenderen op de diverse acties in het kader van IKB en KAT, zoals bloedtappen, Salmonella-onderzoek, enzovoort. Daarnaast bevat de app actuele tips en nieuwsberichten over de pluimveehouderij.

Gratis downloaden app

De Pluimvee-app is vanaf dinsdag 14 maart 2017 gratis te downloaden in de diverse app-stores, of via onze website.

Overige berichten

13 maart 2019

Succesvolle bijeenkomst ‘Coöperatief Ondernemerschap’

Maandagavond 11 maart was er een leden/ klantenbijeenkomst georganiseerd in het Philips Stadion in Eindhoven. De opkomst voor deze inspirerende avond was hoog. Onder het thema ‘’Samen beter...
Lees meer
08 maart 2019
/ Algemeen / Geiten / Rundvee

Voorjaarsactie kuilfolie en nieuwe folder Weidemengsels

Voorjaarsactie folie Van 8 maart t/m 8 april ontvangt u 10% korting op het hele assortiment kuilfolie. De kuilfolie is te bestellen via de telefoon (088 730 05 00) of per e-mail (order@voergroepzuid.nl)....
Lees meer
22 februari 2019
/ Rundvee

Kalverbodywarmer houdt kalveren gezond

Om kalveren te beschermen tegen koude winter- en voorjaarsdagen kunnen melkveehouders speciale Voergroep Zuid kalverbodywarmers bestellen.
Lees meer
22 februari 2019
/ Rundvee

Kristalsuiker brengt snelheid in rantsoen

Veel rantsoenen missen op dit moment snelheid op het gebied van vertering. Hieraan kunnen verschillende oorzaken ten grondslag liggen, zoals een tekort aan zetmeel in maiskuilen of gebrek aan snelheid...
Lees meer