06 april 2016

Protocol droogzetten geen overbodige luxe

Een protocol opstellen hoe koeien drooggezet worden, dwingt melkveehouders om na te denken over de optimale strategie, adviseert de Gezondheidsdienst voor Dieren. Ook voor medewerkers is zo’n protocol een makkelijk hulpmiddel.

Aandachtpunten bij het opstellen van het droogzetprotocol zijn:

 • Zet de koe het liefst droog met een dagelijkse melkgift van 12 kilogram of minder. Bij hogere melkgiften neemt de kans op mastitis in de droogstand toe. Een hogere melkgift staat de vorming van de keratineplug in de weg.
 • Breng de melkgift terug door vanaf veertien dagen voor de droogzetdatum geen (of een minimale hoeveelheid) krachtvoer te verstrekken. Beperk ook, indien mogelijk, de energieopname via het ruwvoer. Een daling van de hoeveelheid eiwit in het rantsoen helpt om de melkgift sterk terug te laten lopen.
 • Het onthouden van water om koeien ‘droog’ te krijgen betekent stress en is onacceptabel. Extra stress bovenop de stress van niet meer gemolken worden, een andere stal, een andere groep is onwenselijk. Stress werkt negatief op het afweersysteem en kan resulteren in verwerpen.
 • Handhaaf het gebruikelijk aantal melkbeurten tot het laatst toe bij koeien met subklinische mastitis. Bij eenmaal daags melken is er bij deze koeien kans op verstoring van het evenwicht tussen bacterie en het afweersysteem. Een verstoord evenwicht kan resulteren in een klinische mastitis. Dat is nu net wat u niet wilt vlak voor het droogzetten. Bij koeien zonder uierinfectie kan er gekozen worden om minder frequent te melken om de melkproductie te verminderen.
 • Het inbrengen van droogzetinjectoren kan prima in de melkstal gebeuren. U kunt daar hygiënisch werken en u heeft goed zicht op spenen en speenpunten bij het inbrengen van de injectoren. Als dat niet kan, zet de koe dan in een behandelbox zodat u veilig en goed, maar bovenal hygiënisch kunt werken. Gebruik royaal watten en alcohol én handschoenen om zo schoon mogelijk te werken.
 • Markeer de koe opzichtig, zodat het voor iedereen duidelijk is dat ze niet meer gemolken moet worden.
 • Voordat injectoren worden ingebracht moet de koe geheel uitgemolken zijn.
 • Als droogzetters worden toegepast breng dan in iedere speen een droogzetter in. Eerst zorgvuldig elke speen ontsmetten, dus voor elke speen een tepeldoekje gebruiken. Werk uiterst hygiënisch en draag schone melkershandschoenen.
 • Breng slechts het puntje van de injector in het slotgat, om het slotgat zo min mogelijk op te rekken. Druk de injector voorzichtig leeg. De inhoud van de droogstandinjector niet naar boven masseren.
 • Na het inbrengen van de injectoren de spenen dippen of sprayen. De koe tenminste een half uur laten staan om de (opgerekte) slotgaten te laten samentrekken.
 • Separeer de koe ogenblikkelijk van de melkveekoppel en noteer alle relevante gegevens (datum, welk middel, enzovoort) in uw diergezondheidsadministratie.
 •  Is de huisvesting van de droge koeien schoon en droog?
 • ontroleert u de uier van de droge koeien regelmatig?

Overige berichten

22 maart 2019
/ Geiten / Rundvee

Nieuwe rundveespecialisten

Sinds 1 januari heeft Voergroep Zuid twee nieuwe rundveespecialisten. Maurice Meeuwissen en Vincent Leemreize.
Lees meer
22 maart 2019
/ Algemeen

Doorzaaien grasland nu het nog kan

Veehouders die de opbrengst van het grasland willen verhogen door percelen door te zaaien, kunnen dat het beste doen vóór 1 april. Doorzaaien is lucratief bij meer dan 10 procent open plekken...
Lees meer
22 maart 2019
/ Algemeen

Ruim assortiment meststoffen

Voergroep Zuid biedt een ruim assortiment meststoffen aan voor grasland en maisland. Via onze leverancier Agrea kunnen ook andere meststoffen geleverd worden die niet binnen dit standaard assortiment vallen....
Lees meer
13 maart 2019

Succesvolle bijeenkomst ‘Coöperatief Ondernemerschap’

Maandagavond 11 maart was er een leden/ klantenbijeenkomst georganiseerd in het Philips Stadion in Eindhoven. De opkomst voor deze inspirerende avond was hoog. Onder het thema ‘’Samen beter...
Lees meer