28 september 2021

“Splitsuckling bij meer dan de helft van de tomen”

De afgelopen jaren is er een duidelijke stijgende trend in het aantal geboren biggen. Toch presteren bedrijven het om een dalende uitval en betere speenkwaliteit te realiseren. Met behulp van een database met 25.000 zeugen maken zeugenspecialisten René Lemmens en Frank van de Pas praktische analyses over hoe deze bedrijven dit voor elkaar krijgen. In een reeks blogs nemen Frank en René ons mee met de bevindingen die zij doen. Vandaag als eerste: Een goede biestverdeling. Hoe zorg je ervoor dat je biggen voldoende biest binnenkrijgen bij een groeiend aantal levend geboren biggen?

De toomgroottes nemen toe, zo worden in ruim dertig procent van de tomen twintig of meer biggen geboren. Dat brengt uiteraard ook uitdagingen met zich mee. Bijvoorbeeld in de biestverdeling. Frank: “Een zeug heeft namelijk gemiddeld vier kilogram biest ter beschikking. Aangezien een big behoefte heeft aan 250 gram biest, beschikt de zeug dus over voldoende biest voor zestien biggen.”

Het verkrijgen van voldoende biest voor de big is zeer belangrijk. Biggen die voldoende biest binnenkrijgen groeien namelijk harder in de zoogperiode en hebben minder gezondheidsproblemen, ook na het spenen!

Splitsuckling

Bij meer dan zestig procent van de tomen worden meer dan 15 biggen levend geboren. “Aangezien het functionele aantal spenen bij werpen rond de 15 ligt, raden wij aan om Splitsuckling toe te passen vanaf de zestiende geboren big.” Aldus René.

In de praktijk adviseren we om de eerste vijf geboren biggen aan te strepen. Zodra de zeug klaar is met werpen, en ze heeft meer dan vijftien biggen, altijd Splitsuckling toepassen! De eerder aangestreepte biggen (of de meest vol gedronken biggen) worden afgezonderd in een warm kratje. Na 2 uur wissel je deze biggen met andere vol gedronken biggen en na weer 2 uur maak je een pleegzeug.

Op deze manier verdeel je de biest op een goede en gelijke manier onder de biggen, zelfs wanneer de toomgrootte toeneemt. Wil je meer weten over goed biestmanagement, op de hoogte gehouden worden van studiedagen of wil je meer weten over de bevindingen die René en Frank gedaan hebben door analyses uit de database? Aan de hand van presentaties, foto’s en filmmateriaal komen René en Frank graag langs om hun visie te delen met jou, je studieclub of personeel!

Neem contact op met: René Lemmens (rene.lemmens@voergroepzuid.nl) of Frank van de Pas (Frank.vd.pas@voergroepzuid.nl)

Overige berichten

26 oktober 2021
/ Geiten / Pluimvee / Rosé / Rundvee / Varkens / Vleesvee

Masterclass Agri-business weer van start met tweedaagse introductiereis!

Met de tweedaagse introductiereis hebben 15 deelnemers de Masterclass Agri-business weer afgetrapt. De Masterclass prikkelt deelnemers door middel van een introductiereis en 8 seminars om na te denken...
Lees meer
20 oktober 2021
/ Pluimvee

Fotoserie Pluimveeweb: 'Techniek is de toekomst om milieu minder te belasten'

Jos en Gerry Mans bouwden een nieuwe stal op hun legpluimveebedrijf en zorgboerderij in het Limburgse Weert. Een stal voor biologische leghennen, met oog voor biodiversiteit, maatschappelijke verbinding...
Lees meer
12 oktober 2021
/ Pluimvee

Met passie en open blik gaan voor kwaliteit en efficiëntie

“Wij zijn geen pluimveehouders die alleen willen scoren met goede technische cijfers. De basis is voor ons het saldo wat onder de streep overblijft. De kwaliteit – prijs verhouding van het...
Lees meer
05 oktober 2021
/ Directie

Voergroep Zuid versterkt haar positie in financiële dienstverlening

Zuiderhuis, het assurantiebedrijf van Voergroep Zuid, gaat per 1 januari 2022 fuseren met branchegenoot Rivez. “Hiermee ontstaat één van de krachtigste assurantiebedrijven van Zuidoost-Nederland...
Lees meer

Wij gebruiken functionele-, analytische- en marketing- cookies om onze website te verbeteren, onze website gebruiksvriendelijker te maken en voor onze marketing doelstellingen. Klik je op 'doorgaan', geef je toestemming voor het plaatsen van cookies.