29 oktober 2015

Uw gras kort de winter in

Na de laatste drijfmestgift eind augustus, blijft het gras ook in november nog volop doorgroeien. Verschillende strategieën zijn mogelijk om het gras toch kort de winter in te laten gaan.

Alles maaien bij 1.200 kg ds of meer.

Als het weer het toelaat is het maaien en inkuilen van alle percelen een optie wanneer er 1.200 kg ds gras of meer staat.

Dagelijks maaien of weiden

U kunt het gras ook dagelijks maaien en op stal voeren of de koeien overdag gedurende enkele uren weiden. Dit laatste is uiteraard alleen mogelijk wanneer de draagkracht van het weiland dit toelaat. Voor beide strategieën moet wel de kwaliteit en hoeveelheid eiwit in de gaten gehouden worden. Vooral voor hoogproductieve koeien is dit essentieel. Om de eiwitvoorziening te bepalen, is het ureumgehalte in de tankmelk een goede maatstaf. Bij een ureumgehalte onder de 20 is aanvulling van een goede kwaliteit eiwit essentieel.

Jongvee weiden

Ook het weiden van jongvee is een goede manier om de najaarsweide kort te houden. Omdat de kwaliteit en opname van vers gras minder wordt in het najaar, komt alleen jongvee ouder dan 16 maanden in aanmerking voor weiden. Zorg daarbij wel voor een juiste mineralenaanvulling tijdens het weiden omdat er in het gras veel minder mineralen zitten dan de dieren nodig hebben. Tijdig opstallen voorkomt dat jongvee een groeidip krijgt en de graszode vertrapt.

Uitmaaien

Wanneer er weinig gras in de weide staat is het bloten van het weiland aan te raden. Het gras gaat dan kort de winter in en zal minder uitwinteren.

Overige berichten

22 maart 2019
/ Geiten / Rundvee

Nieuwe rundveespecialisten

Sinds 1 januari heeft Voergroep Zuid twee nieuwe rundveespecialisten. Maurice Meeuwissen en Vincent Leemreize.
Lees meer
22 maart 2019
/ Algemeen

Doorzaaien grasland nu het nog kan

Veehouders die de opbrengst van het grasland willen verhogen door percelen door te zaaien, kunnen dat het beste doen vóór 1 april. Doorzaaien is lucratief bij meer dan 10 procent open plekken...
Lees meer
22 maart 2019
/ Algemeen

Ruim assortiment meststoffen

Voergroep Zuid biedt een ruim assortiment meststoffen aan voor grasland en maisland. Via onze leverancier Agrea kunnen ook andere meststoffen geleverd worden die niet binnen dit standaard assortiment vallen....
Lees meer
13 maart 2019

Succesvolle bijeenkomst ‘Coöperatief Ondernemerschap’

Maandagavond 11 maart was er een leden/ klantenbijeenkomst georganiseerd in het Philips Stadion in Eindhoven. De opkomst voor deze inspirerende avond was hoog. Onder het thema ‘’Samen beter...
Lees meer