22 september 2017

Vanggewas na mais

Als u maïs heeft geteeld op zand- of lössgrond, moet u voor de meststoffenwet een vanggewas telen. Het zaaien van een vanggewas na maïs is verplicht en  is bedoeld om uitspoeling van stikstof in het najaar en de winter te voorkomen.

Toegestane vanggewassen

Niet alle gewassen zijn geschikt als vanggewas na mais. De toegestane vanggewassen zijn.

  • Bladkool
  • Bladrammenas
  • Gras
  • Japanse haver
  • Triticale
  • Wintergerst
  • Winterrogge
  • Wintertarwe

U kunt de vanggewassen bestellen bij onze Agro partner Agrea. In deze bijlage vindt u meer informatie over vanggewassen en groenbemesters.

Regels vanggewas

De regels voor het telen en vernietigen van een vanggewas zijn:

  • U moet het vanggewas direct na de oogst van de mais telen. Vanuit controles van NVWA horen we dat dit zo snel als mogelijk na de oogst moet gebeuren en geen week na de oogst.
  • U mag het vanggewas niet vernietigen voor 1 februari van het daaropvolgende jaar.

Als u na mais geen vanggewas teelt, dan bent u in overtreding. Dit controleert de NVWA. U kunt dan een boete krijgen, maar ook nog eens gekort worden op uw betalingsrechten.

De NVWA gaat gebruik maken van satellietdata, een aantal maistelers ontvangen van de NVWA een brief met bovenstaande info op de envelop! Er staat expliciet in vermeld dat na alle maisteelten op zand- of lössgronden, dus ook Korrelmais en CCM de teelt van een vanggewas verplicht is. Als u na maïs geen vanggewas teelt, dan bent u in overtreding. Dit controleert de NVWA. U kunt dan een boete krijgen, maar ook nog eens gekort worden op uw betalingsrechten.

Overige berichten

13 maart 2019

Succesvolle bijeenkomst ‘Coöperatief Ondernemerschap’

Maandagavond 11 maart was er een leden/ klantenbijeenkomst georganiseerd in het Philips Stadion in Eindhoven. De opkomst voor deze inspirerende avond was hoog. Onder het thema ‘’Samen beter...
Lees meer
08 maart 2019
/ Algemeen / Geiten / Rundvee

Voorjaarsactie kuilfolie en nieuwe folder Weidemengsels

Voorjaarsactie folie Van 8 maart t/m 8 april ontvangt u 10% korting op het hele assortiment kuilfolie. De kuilfolie is te bestellen via de telefoon (088 730 05 00) of per e-mail (order@voergroepzuid.nl)....
Lees meer
22 februari 2019
/ Rundvee

Kalverbodywarmer houdt kalveren gezond

Om kalveren te beschermen tegen koude winter- en voorjaarsdagen kunnen melkveehouders speciale Voergroep Zuid kalverbodywarmers bestellen.
Lees meer
22 februari 2019
/ Rundvee

Kristalsuiker brengt snelheid in rantsoen

Veel rantsoenen missen op dit moment snelheid op het gebied van vertering. Hieraan kunnen verschillende oorzaken ten grondslag liggen, zoals een tekort aan zetmeel in maiskuilen of gebrek aan snelheid...
Lees meer