17 november 2017

Varkenshouders ervaren voordelen Pigger

Het biggenvoerconcept Pigger is pas sinds enkele maanden op de markt, maar nu al ervaren verschillende varkenshouders de voordelen van het arbeidsvriendelijke systeem om boventallige kraambiggen groot te brengen.

John en Maarten Cillessen roemen de laagdrempeligheid en de flexibiliteit van de Pigger Feeder. Ze hebben een varkensbedrijf in Groesbeek. Boventallige biggen noemt John Cillessen de grootste uitdaging van het bedrijf. De ervaring leert dat de grote tomen niet allemaal bij de zeug groot te brengen zijn. Om toch zoveel mogelijk biggen bij de zeug groot te brengen, passen ze het 2/40 multi suckling systeem toe; drie tomen, met in totaal maximaal 40 biggen, worden bij twee zeugen geplaatst en bijgevoerd via een Pigger Feeder.

De Pigger Feeder werkt zonder elektriciteit of leidingwerk en is daarom in ieder hok snel en gemakkelijk te installeren. De feeder bevat een container voor vloeibaar voer, waarin een zak van 10 kilogram houdbare melk wordt geplaatst. Een tik tegen het nippeltje onderin is voldoende om de melk uit de nippel te laten stromen. John en Maarten ervaren de simpelheid van het systeem. “Je hoeft hem alleen in te zetten op momenten dat het nodig is.”

Dennenbrink in Lemelerveld
Varkensbedrijf Dennenbrink in Lemelerveld gebruikt de Pigger Cream Kraamstal Box als hulpmiddel om zoveel mogelijk gezonde en uniforme biggen bij de zeug te kunnen spenen. Jan Holsappel van het varkensbedrijf vertelt dat de melk die ze in de 20 kilogram box ontvangen klaar voor gebruik is en eenvoudig toe te passen is. Ze bevestigen de Pigger Cream Kraamstal Box aan het kraamhok om deze op ruimtetemperatuur te krijgen. Vervolgens kunnen ze gemakkelijk de melk in een maatbeker of gieter aftappen en direct aan de kraambiggen verstrekken.

“Door het bijvoeren blijven de biggen uniformer en hoeven we minder pleegzeugen te maken. Daarnaast is arbeidsefficiency van groot belang op ons bedrijf, omdat we werken met externe medewerkers. Door te werken met de Pigger Kraamstal Box hoeven we geen melk meer aan te maken en staat de melk dicht bij de biggen wat de loopafstanden vermindert.”

Overige berichten

22 maart 2019
/ Geiten / Rundvee

Nieuwe rundveespecialisten

Sinds 1 januari heeft Voergroep Zuid twee nieuwe rundveespecialisten. Maurice Meeuwissen en Vincent Leemreize.
Lees meer
22 maart 2019
/ Algemeen

Doorzaaien grasland nu het nog kan

Veehouders die de opbrengst van het grasland willen verhogen door percelen door te zaaien, kunnen dat het beste doen vóór 1 april. Doorzaaien is lucratief bij meer dan 10 procent open plekken...
Lees meer
22 maart 2019
/ Algemeen

Ruim assortiment meststoffen

Voergroep Zuid biedt een ruim assortiment meststoffen aan voor grasland en maisland. Via onze leverancier Agrea kunnen ook andere meststoffen geleverd worden die niet binnen dit standaard assortiment vallen....
Lees meer
13 maart 2019

Succesvolle bijeenkomst ‘Coöperatief Ondernemerschap’

Maandagavond 11 maart was er een leden/ klantenbijeenkomst georganiseerd in het Philips Stadion in Eindhoven. De opkomst voor deze inspirerende avond was hoog. Onder het thema ‘’Samen beter...
Lees meer