25 oktober 2019

Voer bevochtigen tijdens periodes verminderde voeropname verhoogt dierprestaties

Voergroep Zuid heeft - na positieve praktijkproeven - in samenwerking met de firma Versleijen een computergestuurd nozzle-systeem geïnstalleerd bij een praktijkbedrijf.

Het nozzle-systeem boven de voerketting sprayt water over het voer waardoor het voer een droge stof percentage krijgt van ongeveer 80 procent. Hiervoor wordt ongeveer 10 liter water per 100 kilogram over het voer gesprayd. De watergift start pas vanaf het moment dat de voermotoren lopen. Een procescomputer stuurt de watergift aan. Op de waterteller zit een automatische stop wanneer er te veel water wordt verbruikt.

Er is ook mogelijkheid tot aansluiting op een dosator.
Het systeem is perfect bruikbaar bij alle sleepketting-systemen (75% van de gebruikte systemen bij leghennen in Nederland en België) en Bridomat.

Hogere voeropname en betere vertering

Natte voedering heeft als voordeel dat de inname van droge stof tot 3 procent hoger ligt. De grootste voordelen van natte voedering zijn te behalen in de startperiode bij jonge leghennen en bij hitte omdat tijdens deze perioden de voeropname van hennen sterk schommelt door stress. Met het bevochtigen van het voer blijft de opname stabieler en is de gemiddelde inname van droge stof hoger. De extra vochtinname is uiteraard tijdens hitte ook een plus. Naast een hogere opname geeft natte voedering ook een betere vertering omdat de opname zowel over de dag als tussen de dagen gelijkmatiger is. Bijkomend voordeel  is dat de voersamenstelling niet gewijzigd dient te worden.

Meer informatie?
Wilt u meer weten over de mogelijkheden van natte voedering op uw bedrijf en de geschatte kosten? Neem dan contact op met één van de pluimveespecialisten van Voergroep Zuid.

Overige berichten

28 oktober 2019
/ Algemeen / Alle diergroepen / Grondstoffen

Elfde jaar BIG Challenge succesvol afgesloten

Ook in het elfde jaar van haar deelname aan Alpe d’HuZes is BIG Challenge er in geslaagd weer een mooi bedrag bij elkaar te brengen voor de strijd tegen kanker. Met een eindbedrag van € 783.383,15...
Lees meer
25 oktober 2019
/ Algemeen / Pluimvee

Assortiment voor opfokleghennen vernieuwd!

Behoeftes van opfokkers zijn verschillend. Afhankelijk van bedrijfsdoelstellingen en ras-specifieke kenmerken vraagt men om specifiek voer voor de verschillende levensfases. Voergroep Zuid heeft haar...
Lees meer
25 oktober 2019
/ Algemeen / Pluimvee

Ei-Display: real-time data in één oogopslag

Ei-Display is een actief datamanagementsysteem dat het productieproces van leghennen direct inzichtelijk maakt met real-time staldata. Sinds juli wordt dit managementsysteem gefaseerd uitgerold.
Lees meer
18 oktober 2019
/ Algemeen / Geiten

Maak gebruik van de online kennisbank

Als lid van coöperatie Voergroep Zuid kunt u gebruik maken van de marktinformatie en kennisbank. Door via mijn Voergroep Zuid in te loggen op de kennisbank bent u altijd op de hoogte...
Lees meer