25 oktober 2019

Voer bevochtigen tijdens periodes verminderde voeropname verhoogt dierprestaties

Voergroep Zuid heeft - na positieve praktijkproeven - in samenwerking met de firma Versleijen een computergestuurd nozzle-systeem geïnstalleerd bij een praktijkbedrijf.

Het nozzle-systeem boven de voerketting sprayt water over het voer waardoor het voer een droge stof percentage krijgt van ongeveer 80 procent. Hiervoor wordt ongeveer 10 liter water per 100 kilogram over het voer gesprayd. De watergift start pas vanaf het moment dat de voermotoren lopen. Een procescomputer stuurt de watergift aan. Op de waterteller zit een automatische stop wanneer er te veel water wordt verbruikt.

Er is ook mogelijkheid tot aansluiting op een dosator.
Het systeem is perfect bruikbaar bij alle sleepketting-systemen (75% van de gebruikte systemen bij leghennen in Nederland en België) en Bridomat.

Hogere voeropname en betere vertering

Natte voedering heeft als voordeel dat de inname van droge stof tot 3 procent hoger ligt. De grootste voordelen van natte voedering zijn te behalen in de startperiode bij jonge leghennen en bij hitte omdat tijdens deze perioden de voeropname van hennen sterk schommelt door stress. Met het bevochtigen van het voer blijft de opname stabieler en is de gemiddelde inname van droge stof hoger. De extra vochtinname is uiteraard tijdens hitte ook een plus. Naast een hogere opname geeft natte voedering ook een betere vertering omdat de opname zowel over de dag als tussen de dagen gelijkmatiger is. Bijkomend voordeel  is dat de voersamenstelling niet gewijzigd dient te worden.

Meer informatie?
Wilt u meer weten over de mogelijkheden van natte voedering op uw bedrijf en de geschatte kosten? Neem dan contact op met één van de pluimveespecialisten van Voergroep Zuid.

Overige berichten

16 januari 2020
/ Algemeen / Geiten / Pluimvee / Rundvee / Varkens

Masterclass Agri-Business over ‘’voerontwikkelingen‘’  

Op 7 januari 2020 was de Masterclass Agri-Business te gast bij FeedDesign Lab. Het onderwerp was “voerontwikkelingen”, opgesplitst in drie deelonderwerpen: receptuur, processing en de betekenis...
Lees meer
10 januari 2020
/ Algemeen / Geiten

NIEUW: Farm-O-San FytoLam

De optimale bescherming voor een zorgeloze lammerenopfok De uitdagingen rondom de opfok van lammeren zijn groot. Zo is er een verhoogd risico op spijsverteringsproblemen en uitval bij jonge lammeren....
Lees meer
20 december 2019
/ Algemeen / Rundvee

Fosfaatrechten op orde vóór 31 december

Zorg ervoor dat u vóór 31 december het aantal fosfaatrechten heeft wat u nodig heeft voor het aantal stuks vee met bijbehorende melkproductie. Bedrijven die meedoen aan de derogatie...
Lees meer
20 december 2019
/ Algemeen / Rundvee

Vroegboekactie maïszaad

 
Lees meer