12 juli 2016

Voorkom opbrengstverlies in mais door bladvlekken

Maïs kan aangetast worden door bladvlekkenziekten. De opbrengstreductie loopt uiteen van 20 tot 50 procent. Mais spuiten tegen deze schimmelziekte geeft zekerheid op een maximale maisopbrengst en smakelijk ruwvoer.

In een uitgebreide proef, uitgevoerd door Schothorst Feed Research, is aangetoond dat gewasbespuiting een significant hogere voerefficiëntie tot gevolg heeft. Men zag 0,53 kilogram meer meetmelk (FPCM) per koe per dag. Deze uitkomst is gebaseerd op vervoedering van snijmais van oogst 2013. Dit was zelfs een jaar waarin bladvlekkenziekten nauwelijks een rol speelde.

Minder verhouten
De hogere voerefficiëntie is het gevolg van een betere celwandverteerbaarheid van mais dat behandeld is met Retengo Plus. Dit komt onder meer door de tijdelijke remming van de ethyleenvorming in de plant door Retengo Plus. De celwanden verhouten hierdoor minder snel. In een jaar waarin maisplanten aangetast worden door bladvlekkenziekten is vroegtijdige verhouting een probleem. Een gewasbespuiting met Retengo Plus is dan extra interessant. Zeker als er door een plus in de voerefficiëntie, bespaard kan worden op de aankoop van extern voer.

In de pluim
Er is inmiddels veel praktijkervaring opgedaan met het spuiten van een maïsgewas van 1,70 meter tot 2 meter hoog. Bij het spuiten vóór het in de pluim komen, valt nadien weinig tot geen schade waar te nemen omdat de stengel buigzaam is. Maïs dat groeit in de spuitsporen komt daardoor weer overeind. Bij toepassing van een bespuiting nadat de mais in de pluim komt, is er wel kans op knakken van de stengel.

Overige berichten

13 maart 2019

Succesvolle bijeenkomst ‘Coöperatief Ondernemerschap’

Maandagavond 11 maart was er een leden/ klantenbijeenkomst georganiseerd in het Philips Stadion in Eindhoven. De opkomst voor deze inspirerende avond was hoog. Onder het thema ‘’Samen beter...
Lees meer
08 maart 2019
/ Algemeen / Geiten / Rundvee

Voorjaarsactie kuilfolie en nieuwe folder Weidemengsels

Voorjaarsactie folie Van 8 maart t/m 8 april ontvangt u 10% korting op het hele assortiment kuilfolie. De kuilfolie is te bestellen via de telefoon (088 730 05 00) of per e-mail (order@voergroepzuid.nl)....
Lees meer
22 februari 2019
/ Rundvee

Kalverbodywarmer houdt kalveren gezond

Om kalveren te beschermen tegen koude winter- en voorjaarsdagen kunnen melkveehouders speciale Voergroep Zuid kalverbodywarmers bestellen.
Lees meer
22 februari 2019
/ Rundvee

Kristalsuiker brengt snelheid in rantsoen

Veel rantsoenen missen op dit moment snelheid op het gebied van vertering. Hieraan kunnen verschillende oorzaken ten grondslag liggen, zoals een tekort aan zetmeel in maiskuilen of gebrek aan snelheid...
Lees meer