20 december 2019

Wat is goede biest?

Gezonde lammeren hebben de juiste hoeveelheid biest nodig. Om de biestgift goed te kunnen bepalen is het wegen van het lam noodzakelijk. Bij lammetjes is het belangrijk om de juiste hoeveelheid biest te geven. Te snel te veel biest voeren kan schade aanbrengen aan de voormagen.

Indien handmatig biest verstrekt wordt, is tweemaal daags 5 procent van het lichaamsgewicht voldoende. Biest moet in overeenstemming zijn met het gewicht van het jonge dier. Wegen is dus essentieel. Bij gebruik van een sonde  is eenmalige biestgift van 8 tot 10 procent het maximale.

Gebruik een sonde correct!
Het correct gebruik van een sonde verdient aandacht. Dit betreft zowel de lengte van de sonde, als de techniek van het aanbrengen, als de druk waarmee de biest wordt ingebracht. Hoe lager de druk des te beter. Overleg met uw specialist wat voor uw bedrijf en in uw situatie de beste oplossing is.

Wat is goede biest?
Deze vraag is voor elke geitenhouder anders. Er lijkt een groeiende belangstelling voor het verstrekken van geitenbiest aan lammeren. Het voordeel van geitenbiest is  lammeren bedrijfs- en dierspecifieke antistoffen binnen krijgen. Daarbij is het wel heel belangrijk om geitenbiest te meten met een brix-meter. Ook is het belangrijk om te bepalen of de biest voldoende antistoffen bevat voor het lam en of dat het nodig is om de biest op te waarderen.

Tankmelktest
De tankmelktest die CAE aantoont is niet 100 procent nauwkeurig. Het kan zijn dat, indien er een  zeer geringe besmetting is, er toch een negatieve test uitkomt. Daarom is het advies om pas geitenbiest aan de lammeren te verstrekken indien uw bedrijf gedurende vier jaar 4x negatief is getest. Pas dan is het bedrijf 100 procent negatief. Ook bij biest van de biestbank bestaat om dezelfde reden een kans dat er toch CAE-virus wordt overgedragen. Het verstrekken van koeienbiest aan de lammeren blijft nog steeds een goed alternatief. Kunstbiest laat op sommige bedrijven goede resultaten zien. Ons advies is om aan de bestaande strategie vast te houden als de biestverstrekking goed loopt. Loopt de biestverstrekking echt niet naar behoren switch dan naar een goed en betrouwbaar alternatief, zoals koeienbiest of kunstbiest. Het meten van de IG waardes (antistoffen) in het bloed van de lammeren is een goede indicatie om te zien of er een juiste keuze is gemaakt. Uw dierenarts kan u hierover adviseren.

Overige berichten

16 januari 2020
/ Algemeen / Geiten / Pluimvee / Rundvee / Varkens

Masterclass Agri-Business over ‘’voerontwikkelingen‘’  

Op 7 januari 2020 was de Masterclass Agri-Business te gast bij FeedDesign Lab. Het onderwerp was “voerontwikkelingen”, opgesplitst in drie deelonderwerpen: receptuur, processing en de betekenis...
Lees meer
10 januari 2020
/ Algemeen / Geiten

NIEUW: Farm-O-San FytoLam

De optimale bescherming voor een zorgeloze lammerenopfok De uitdagingen rondom de opfok van lammeren zijn groot. Zo is er een verhoogd risico op spijsverteringsproblemen en uitval bij jonge lammeren....
Lees meer
20 december 2019
/ Algemeen / Rundvee

Fosfaatrechten op orde vóór 31 december

Zorg ervoor dat u vóór 31 december het aantal fosfaatrechten heeft wat u nodig heeft voor het aantal stuks vee met bijbehorende melkproductie. Bedrijven die meedoen aan de derogatie...
Lees meer
20 december 2019
/ Algemeen / Rundvee

Vroegboekactie maïszaad

 
Lees meer