23 november 2018

Zeer grote verschillen in zetmeel! Maak juiste rantsoenkeuze!

Zetmeelgehalten van mais die uiteenlopen van 50 tot 400 gram per kg en mais die minder goed lijkt te verteren: de maisoogst van 2018 dwingt ons om kritisch naar het rantsoen te blijven kijken en steeds de juiste keuzes te maken.

Mais van 2018 heeft relatief veel plant en minder kolf. Hierdoor zit er minder zetmeel in de snijmais en is de vertering van de organische stof ook laag. Ervaringen tonen aan dat de rantsoenen beter lopen als de verteringscoëfficiënt van de organische stof iets naar beneden wordt bijgesteld ten opzichte van de standaardwaarde. 

Nadruk op pensfunctie

Om de vertering goed te laten verlopen, dient dit jaar vooral ingestoken te worden op het aanbieden van voldoende pensenergie zodat de pens optimaal blijft werken. Streven naar niveaus van bestendig zetmeel – zoals het inzetten van extra maisvoedermiddelen - werkt averechts. Het geeft te veel bestendig zetmeel op darmniveau waardoor de pens nog steeds niet optimaal functioneert.

Meer pensenergie

Wanneer de nadruk gelegd wordt op een goede pensfunctie gaat de gehele vertering beter lopen. Het advies is dit jaar om krachtvoeders in te zetten die veel pensenergie geven. De mestconsistentie van de koeien verbetert hierdoor aanzienlijk, het lactosegehalte blijft op peil (geen energietekort) en het ureumgehalte is niet te hoog (een teken van een goede benutting van eiwit in de pens).

Tip!

Voer dit jaar natte mais snel op. Omdat deze kuil niet stabiel is, wordt de voederwaarde in de loop van de winter alleen maar minder. Haal nu het maximale uit deze maiskuilen door ze snel op te voeren.

Raadpleeg uw specialist voor meer informatie over het voeren van snijmais of bel met onze verkoopbinnendienst: 088 730 05 00.
 

Overige berichten

13 maart 2019

Succesvolle bijeenkomst ‘Coöperatief Ondernemerschap’

Maandagavond 11 maart was er een leden/ klantenbijeenkomst georganiseerd in het Philips Stadion in Eindhoven. De opkomst voor deze inspirerende avond was hoog. Onder het thema ‘’Samen beter...
Lees meer
08 maart 2019
/ Algemeen / Geiten / Rundvee

Voorjaarsactie kuilfolie en nieuwe folder Weidemengsels

Voorjaarsactie folie Van 8 maart t/m 8 april ontvangt u 10% korting op het hele assortiment kuilfolie. De kuilfolie is te bestellen via de telefoon (088 730 05 00) of per e-mail (order@voergroepzuid.nl)....
Lees meer
22 februari 2019
/ Rundvee

Kalverbodywarmer houdt kalveren gezond

Om kalveren te beschermen tegen koude winter- en voorjaarsdagen kunnen melkveehouders speciale Voergroep Zuid kalverbodywarmers bestellen.
Lees meer
22 februari 2019
/ Rundvee

Kristalsuiker brengt snelheid in rantsoen

Veel rantsoenen missen op dit moment snelheid op het gebied van vertering. Hieraan kunnen verschillende oorzaken ten grondslag liggen, zoals een tekort aan zetmeel in maiskuilen of gebrek aan snelheid...
Lees meer