Efficiënte ruwvoerteelt

Melkveehouders kunnen door beter en efficiënt teeltmanagement en een goede planning de opbrengst en kwaliteit van ruwvoer aanzienlijk verhogen. Dit met behoud van de bodemkwaliteit en zonder hogere verliezen van mest- en hulpstoffen. Ruwvoerteelt wordt steeds belangrijker omdat er meer en beter voer nodig is om de ambities voor hogere melkproducties te realiseren.

Voergroep Zuid werkt op het gebied van agro-producten samen met Agrea, de allround regionale partner voor de agrarische ondernemer in open teelten in Zuid-Oost Nederland.

Zaaizaden

Goed ruwvoer begint met de keuze voor de juiste zaaizaden. Voergroep Zuid heeft een breed assortiment in maiszaden, vanggewassen en weidemengsels.

Maiszaden
Een divers assortiment maiszaden opgedeeld per zaaimoment: zeer vroeg, vroeg, midden vroeg/laat. Daarnaast zijn er een aantal voorkeursrassen speciaal geselecteerd voor melkgeiten, omdat de passagesnelheid in de pens aanmerkelijk hoger is dan bij een koe. Dit vraagt om een aangepast ruwvoer.

Vanggewassen
Een assortiment met diverse soorten vanggewassen. Vanggewassen voor zowel onderzaai, tussen de rijen mais, maar ook om te zaaien direct na de oogst van mais.

Weidemengsels
Een uitgebreid assortiment grassenmengsels bestaande uit toprassen. Kijk bij de keuze voor een grasmengsel naar het gebruiksdoel; wordt het perceel gebruikt om te maaien en deels te weiden of is het een maaiperceel? Meer eiwit uit ruwvoer wordt steeds belangrijker. Om de eiwitproductie uit gras te verhogen, kan grasland ook verrijkt worden met vlinderbloemigen. Denk hierbij ook aan gras-klaver mengsels.

Maiszaad assortiment

Gegevens komen van rassenlijst 2019

Meststoffen

Bemesting van uw gras- en bouwland is maatwerk. Hierbij wordt gekeken naar de elementen die het gras nodig heeft, wanneer er wordt bemest en welke mestsoort passen bij uw bedrijfsvoering en mogelijkheden binnen de wetgeving. De juiste bemesting is van groot belang voor voldoende voedingsstoffen in de grond, wat resulteert in gunstige groeivoorwaarden, een goede gewasopbrengst en goede gezondheid van het vee. De meststoffen zijn op diverse manieren leverbaar; in zakgoed, in bigbag of in de silo.

Inkuilmiddelen en broeiremmers

Het inkuilen van ruwvoer is een belangrijk proces. Diverse hulpmiddelen ondersteunen dit proces door het verminderen van broei en voederverliezen zoveel mogelijk te beperken. De producten werken het beste als deze tijdens het inkuilen volledig door de kuil gemengd worden. Verschillende vloeibare broeiremmers dienen in de voermengwagen te worden ingemengd voor het behoud van voederwaarde en de smakelijkheid aan het voerhek. Deze broeiremmers remmen het optreden  van broei, wat bijdraagt aan een smakelijk, fris rantsoen en daarmee een goede opname.

Onderstaande producten zijn broeiremmers en inzetbaar voor geiten.

Selko®-TMR.
Selko®-TMR is een vloeibaar product te gebruiken in een TMR. Het product bestaat uit een mix van organische zuren met kort ketenige vetzuren. Selko®-TMR Is ontwikkeld om de broei in een TMR te voorkomen. Door de toepassing van Selko®-TMR blijft het ruwvoer langer vers en is de voedingswaarde gewaarborgd. Dit leidt tot een hogere voeropname.

Adviesdosering: 1 tot 2 kg / ton TMR voer

Selko®-TMR kan via de volgende codes besteld worden:
Code 16030 - IBC
Code 16031 - 225 kg
Code 16032 - 25 kg

Propionzuur
Propionzuur doodt de gisten in het rantsoen, waardoor uw voer fris en smakelijk blijft en de voeropname op peil blijft. Door het gebruik van propionzuur heeft u ook minder restvoer, waardoor u efficiënter te werk kunt gaan.

Adviesdosering: 1 tot 1.5 liter per ton TMR voer

Propionzuur kan via de volgende code besteld worden:
Code A106001 - 200 liter

Kaliumsorbaat
Kaliumsorbaat is een droog product wat kan worden toegevoegd in de mengwagen tegelijk met mineralen. Het product helpt om broei in het rantsoen te verminderen door schimmels aan te pakken.

Adviesgift: 300 gram/ton TMR voer

Kaliumsorbaat kan via de volgende code besteld worden:
Code 12520 - 25 kg

Kuilfolie

Bij goed inkuilen horen topkwaliteit kuil-, onder- en wandfolie. We bieden een breed assortiment folies met diverse afmetingen om uw ruwvoeders goed en luchtdicht in te kuilen waardoor er zo min mogelijk nutriëntverliezen zijn. De folies zijn geproduceerd uit hoogwaardige grondstoffen. Wilt u folies bestellen of heeft u vragen, we helpen u graag verder. Neem contact op met uw specialist of bel onze verkoop binnendienst via 088 730 05 01.