Help uw geiten stressvrij de zomer door

Door klimaatverandering worden onze zomers steeds warmer. Hierdoor neemt het aantal uren dat een geit hittestress ervaart toe. Waar geiten in 2010 nog 92 uren aan hittestress werden blootgesteld, waren dat er in 2015 al 111. De gevolgen zijn een lagere melkproductie, een verminderde vruchtbaarheid en een grotere kans op pensverzuring en klauwproblemen. Met onze hittestress aanpak sturen we op gezonde voeders en juist management voor een continue hoge melkproductie en goede vruchtbaarheid.

 Aanvullen nutriënt tekorten

Bij de productie van melk komt veel warmte vrij. Bij hoge buitentemperaturen gaan geiten zweten en hijgen om via het verdampen van vocht warmte kwijt te raken. Doordat een geit niet echt goed kan zweten zal ze vooral via hijgen warmte af willen voeren. Het gevolg hiervan is dat ze ook veel vocht en CO2 afvoert. Hierdoor bestaat het risico op uitdrogen en verzuring. Om de gevolgen hiervan te beperken bieden wij supplementen die ook toegevoegd kunnen worden aan onze voeders.
 

  • Natriumbicarbonaat 
  • Buffer 
  • Coolgoat

Check of uw geitenlast hebben van hittestress

Hittestress wordt veroorzaakt door een combinatie van temperatuur en luchtvochtigheid. Een maat voor hittestress is de THI (Temperature Humidity Index). Een geit ervaart al hittestress vanaf een THI van 68, deze wordt al bereikt bij een relatieve luchtvochtigheid van 50% en een temperatuur van 22OC. Op dat moment ervaart een geit dus al hittestress. Wilt u weten of uw geiten last hebben van hittestress? Meldt u dan aan voor de weer- en hittestressvoorspellingen en ontvang elke week een mailing met een 10-daagse hittestressvoorspelling in uw regio. Dit geeft u de kans om voortijdig actie te ondernemen en zodoende hittestress te voorkomen.

Wilt u weten of uw geiten last hebben van hittestress, meld u dan aan en krijg iedere week een overzicht van de weer- en hittestressvoorspellingen.

Aanmelden en bekijken 10-daagse hittestressvoorspelling
 

Sturen op management

Tijdens hittestress zijn er vele management factoren zoals ventilatie, hygiëne, schoon drinkwater en koelen van groot belang om op te sturen. Om u zo goed mogelijk te begeleiden in dit traject kunnen wij u bedrijfsspecifiek adviseren. Wilt u meer weten, neem contact op met onze specialist.