Ontwikkelingen grondstoffenmarkt

07 augustus 2020

De Lugt: 'Neonics-dossier bieten moet terug op tafel'

Nu de Franse minister van Landbouw bekend heeft gemaakt bietentelers derogatie te verlenen voor het gebruik van gecoat zaaizaad met neonicotinoïden, moet landbouwminister Carola Schouten het neonics-dossier in Nederland opnieuw bekijken. 'Een oneerlijk...
Lees meer
07 augustus 2020

Voorschotprijs graanpool CZAV €145 per ton

De voorschotprijs van de CZAV graanpool bedraagt €145 per ton. Deze prijs geldt voor baktarwe, maal- en zomertarwe, overeenkomend met ongeveer 90% van de totale graaninname bij de Zuid-Nederlandse coöperatie.
Lees meer
05 augustus 2020

Opbrengst suikerbieten haalt gemiddelde niet

Cosun Beet Company verwacht dat dit jaar een gemiddelde van 82 ton suikerbieten per hectare wordt geoogst met 13,8 ton suiker. Deze verwachting ligt 3% onder het 5-jarig gemiddelde. Op 22 september start campagne 2020-21.
Lees meer
05 augustus 2020

Hittegolf op komst, voor hoelang?

We staan aan het begin van een hittegolf in de Benelux en dat kan misschien ook nog eens een behoorlijk lange gaan worden. Welke invloed heeft dit op het neerslagtekort? Hierover vertelt Robert de Vries meer in deze video update.
Lees meer
05 augustus 2020

Explosie in Beiroet treft ook graansilo’s

De explosie in Beiroet van dinsdag 4 augustus heeft ook de graansilo's van het land platgelegd en een nabijgelegen graanterminal beschadigd, aldus Raoul Nehme, de Libanese minister van Economie en Handel. Toch verwacht hij niet dat er grote problemen...
Lees meer
03 augustus 2020

Tarwemarkt kijkt alweer naar volgende oogst

Terwijl de oogst van tarwe nog bezig is in Europa kijkt de wereldmarkt alweer verder. De gewassen in Australië en Zuid-Amerika staan er uitstekend voor, wat een drukkend effect op de markt heeft.
Lees meer
30 juli 2020

Historisch warm slot van een koele julimaand

Na een paar koele en natte weken, sluit de maand juli zeer warm af. Dat zegt weerman Robert de Vries in deze weerupdate. Tapt augustus uit een ander vaatje? Het lijkt een interessante maand te worden qua weer.
Lees meer
28 juli 2020

Wat blijft er over van de betalingsrechten?

Hoe meer budget er naar de tweede pijler van de Europese begroting verdwijnt, hoe groter de kans volgens CDA-Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik dat er weinig overblijft van de bestaande betalingsrechten, die deze maand vanwege de coronacrisis...
Lees meer
28 juli 2020

Gunstige gewasontwikkeling in EU

Goed verdeelde regenval en relatief weinig hete periodes hebben voor een gunstige gewasontwikkeling in grote delen van Europa gezorgd. In Oost-Europa veroorzaakte zware regenval problemen bij de afrijping en oogst van tarwe.
Lees meer
27 juli 2020

Landbouw China getroffen door overstromingen

China heeft te maken met één van de grootste overstromingen van de afgelopen 30 jaar. Zo'n 26 provincies in de oostelijke helft van de Aziatische grootmacht zijn getroffen door het water. In deze regio bevindt zich ook het grootste gedeelte van de Chinese...
Lees meer