Droogstandsaanpak

Melkziekte komt veel voor en heeft grote gevolgen voor gezondheid en productie van melkvee. Met name de incidentie en de gevolgen van subklinische melkziekte worden vaak onderschat. Daarom heeft Voergroep Zuid een  droogstandsaanpak ontwikkelt ter voorkoming van klinische en subklinische melkziekten waarin anionische zouten een belangrijke rol spelen.

Werking

Het verlaagt de pH waarde van bloed en urine, waardoor de Calcium flux getriggerd wordt.  Niet alleen middels Ca mobilisatie vanuit het bot maar vooral ook door Ca absorptie uit de darm.  Dit zorgt ervoor dat al vóór afkalven het juiste  Ca transport geactiveerd is waardoor er minder problemen zijn na afkalven.

Resultaat

Na afkalven is Ca beter beschikbaar waardoor  er minder Ca infusen nodig zijn. Ook duidelijk  minder subklinische melkziekte met alle gevolgen van dien zoals lebmaag draaiingen en aan nageboorte blijven staan.  

Investering

De aanpak vraagt een investering in product  en betaalt zich terug in de vorm van minder ziektegevallen. De ROI is 3: investering van € 25 geeft een besparing van € 75 = € 50 per koe.

Stappenplan

  1. KAB negatief rantsoen voeren middels product: droogstandsmineralen KAB + Animate (min. laatste 3 weken)
  2. Urine pH meting op dag 5 en na 1 maand en na wijziging rantsoen
  3. Indien nodig bijstellen rantsoen en/of product aan de hand van urine pH meting
  4. Evaluatie na 3 en 6 maanden

 

Wil je meer weten? 

Neem contact op met een van onze specialisten.

Stel hier je vraag

De droogstandsaanpak van Voergroep Zuid

Online Kennisdeling - Succesvolle lactatie met de droogstandsaanpak van Voergroep Zuid

Bekijk hieronder de Online Kennisdeling terug waarin Mark Dielissen en Mat Winkelmolen een inzicht geven in het belang van een goede droogstand.

Artikel in coöperatiemagazine

Bekijk hier het artikel in ons coöperatiemagazine over de totstandkoming van de vernieuwende droogstandsaanpak en de samenwerking tussen Voergroep Zuid en Rumivar.

Klik hier om het artikel te openen

Wij gebruiken functionele-, analytische- en marketing- cookies om onze website te verbeteren, onze website gebruiksvriendelijker te maken en voor onze marketing doelstellingen. Klik je op 'doorgaan', geef je toestemming voor het plaatsen van cookies.