Help uw koeien stressvrij de zomer door

Door klimaatverandering worden onze zomers steeds warmer. Hierdoor neemt het aantal uren dat een koe hittestress ervaart toe. Waar koeien in 2010 nog 92 uren aan hittestress werden blootgesteld, waren dat er in 2015 al 111. De gevolgen zijn: een lagere melkproductie, een verminderde vruchtbaarheid en een grotere kans op pensverzuring en klauwproblemen. Met onze hittestress aanpak zijn deze gevolgen gelukkig voor een belangrijk deel te voorkomen.

IN 10 STAPPEN NAAR MINDER HITTESTRESS

 Aanvullen nutriënt tekorten

Bij de productie van melk komt veel warmte vrij. Bij hoge buitentemperaturen gaan koeien zweten en hijgen om via het verdampen van vocht warmte kwijt te raken. Doordat een koe niet echt goed kan zweten zal ze vooral via hijgen warmte af willen voeren. Het gevolg hiervan is dat ze ook veel vocht en CO2 afvoert. Hierdoor bestaat het risico op uitdrogen en verzuring. Om de gevolgen hiervan te beperken bieden wij supplementen die ook toegevoegd kunnen worden aan onze voeders.

Product Voordeel Kenmerk
Natrium-
Bicarbonaat
Werkt snel tegen pensverzuring, waardoor de voeropname constant blijft.  Houdt zuurbase-evenwicht in het lichaam op pijl.
Buffer Minder last van hittestress waardoor de dieren verpreid over de dag voer opnemen.  Combinatie van bufferende producten en neutraliserende zouten.
Coolcow Voorkomt pensverzuring, beschermt tegen uitdroging, bevordert vruchtbaarheid en stimuleert water- en voeropname.  Combinatie van buffer, osmoliet, plantextracten en levende gisten.

Check of uw koeien last hebben van hittestress

Hittestress wordt veroorzaakt door een combinatie van temperatuur en luchtvochtigheid. Een maat voor hittestress is de THI (Temperature Humidity Index). Een koe ervaart al hittestress vanaf een THI van 68, deze wordt al bereikt bij een relatieve luchtvochtigheid van 50% en een temperatuur van 22OC. Op dat moment ervaart een koe dus al hittestress. Wilt u weten of uw koeien last hebben van hittestress? Meldt u dan aan voor de weer- en hittestressvoorspellingen en ontvang elke week een mailing met een 10-daagse hittestressvoorspelling in uw regio. Dit geeft u de kans om voortijdig actie te ondernemen en zodoende hittestress te voorkomen.

Aanmelden en bekijken 10-daagse hittestressvoorspelling


Ondersteun uw koeien tijdens hittestress 

Tijdens hittestress zijn er vele management factoren zoals ventilatie, hygiëne, schoon drinkwater en koelen van groot belang om op te sturen. Om u zo goed mogelijk te begeleiden in dit traject kunnen wij u bedrijfsspecifiek adviseren. Wilt u meer weten, check onderstaande adviezen in het filmpje of neem contact op met onze specialist.
 

Online Kennisdeling - Geen stress van hittestress

Wij gebruiken functionele-, analytische- en marketing- cookies om onze website te verbeteren, onze website gebruiksvriendelijker te maken en voor onze marketing doelstellingen. Klik je op 'doorgaan', geef je toestemming voor het plaatsen van cookies.