Mobiele NIR analyseert kuilvoer op het boerenerf

Om koeien en geiten succesvol te laten produceren is het belangrijk om goed inzicht te hebben in de kwaliteit van het beschikbare ruwvoer. Alleen dan kun je met de juiste aanvulling van bijproducten, losse grondstoffen en krachtvoeders een optimaal rantsoen samenstellen. Onze mobiele NIR is hierbij een handig hulpmiddel.

In alle gevallen waar twijfel is of de kuiluitslag wel de juiste waarden weergeeft, biedt de mobiele NIR uitkomst.

  • Vaak is er wel een kuilanalyseresultaat beschikbaar waarmee het rantsoen wordt berekend. Maar de vraag is of deze goed genoeg aansluit bij wat er op dat moment wordt uitgekuild.
  • Zeker bij grotere kuilen en kuilen gemaakt van verschillende percelen of verschillende inkuildata, wijkt de gemiddelde kuiluitslag vaak af van wat er actueel wordt gevoerd.
  • Ook kan de samenstelling van de kuil in de tijd veranderen.

Hoe werkt dit? Bekijk onderstaande video.

Maak hier een afspraak voor een ruwvoeranalyse met de mobiele NIR!

RantsoenExact Aanpak

De mobiele NIR is een waardevolle aanvulling op onze RantsoenExact aanpak. In deze aanpak streven wij er naar om het rantsoen dat het dier daadwerkelijk opneemt zo goed mogelijk overeen te laten komen met het optimale rantsoen dat we berekenen. Hierin zijn alle stappen in het voerproces van belang. Hoe wij dat doen? Daar vertellen wij u bij Voergroep Zuid graag meer over!

Lees meer over RantsoenExact

NIR Spectroscopie

NIR staat voor Nabij-InfraRood Spectroscopie. Het nabij infrarood spectrum van een monster krijg je door voor elke golflengte van het spectrum licht naar het monster te sturen en te registreren hoeveel van het uitgezonden licht wordt geabsorbeerd. De absorptie wordt bepaald door de hoeveelheid licht die wordt teruggekaatst (reflectie). Met de juiste ijklijnen kan deze informatie worden omgezet naar de voederwaarde van het geanalyseerde product.

Wij gebruiken functionele-, analytische- en marketing- cookies om onze website te verbeteren, onze website gebruiksvriendelijker te maken en voor onze marketing doelstellingen. Klik je op 'doorgaan', geef je toestemming voor het plaatsen van cookies.