Vitamine Hy.D vermindert stramheid en kreupelheid bij varkens

Voergroep Zuid heeft vitamine Hy.D® opgenomen in alle biggen en Prestatie en Prestige starvoeders voor een betere ontwikkeling van het beenwerk. Voor het beste resultaat is de inzet van Hy.D namelijk noodzakelijk vanaf de speenfase tot en met de startfase. Dit zorgt voor een duidelijke verbetering van het beenwerk van vleesvarkens, waardoor zij vlot en soepel de voerbak bereiken voor een goede voeropname en een hoge groei.

Wat is vitamine Hy. D?
Vitamine Hy.D is een effectievere vorm van vitamine D, waarbij de omzetting in de lever niet nodig is, omdat het al een stap verder is in het natuurlijke metabolisme van vitamine D. Doordat de lever geen barrière meer is, wordt de bloedstroom snel en efficiënt bereikt (fig. 1). Daarnaast zijn wetenschappers het erover eens dat het voeren van Hy.D de enige manier is om de 25-OH-D3 waarde te verhogen in de bloedspiegel. Dit komt omdat 1 gram Hy.D 500 internationale eenheden (IE) traditionele vitamine D3 in voedertoepassingen kan vervangen, waardoor de vitamine D-status wordt verbeterd.

Praktijkproef: Start vroeg en voer voldoende lang
Voergroep Zuid heeft verschillende praktijksituaties bekeken om het effect van vitamine Hy.D te onderzoeken ten opzichte van traditionele vitamine D3. Hiervoor werd het gehalte 25-OH-D3 in het bloed gemeten in verschillende situaties. Onder andere bij het gebruik van Hy.D in biggenvoer gevolgd door startvoer met Hy.D dan wel vitamine D (fig 2). Hieruit blijkt dat het beste resultaat wordt behaald wanneer Hy.D wordt ingezet vanaf de speenfase en doorgevoerd wordt tot en met de startfase. Ook komt naar voren dat de inzet van Hy.D vanaf de startfase een positief effect heeft op het gehalte 25-OH-D3 in het bloed. Bloedonderzoeken bevestigen dat de keuze voor Hy.D gunstig uitpakt voor de hoeveelheid vitamine D die in het bloed wordt gemeten. Hierbij is het van belang dat juist in de snelle groeifase er voldoende vitamine D beschikbaar is. Dat zorgt voor een goede botontwikkeling.

Wij gebruiken functionele-, analytische- en marketing- cookies om onze website te verbeteren, onze website gebruiksvriendelijker te maken en voor onze marketing doelstellingen. Klik je op 'doorgaan', geef je toestemming voor het plaatsen van cookies.