Help uw zeugen stressvrij de zomer door

Door klimaatverandering worden onze zomers steeds warmer en vochtiger. Hierdoor neemt het aantal uren dat een zeug hittestress ervaart toe. De gevolgen van hittestress voor uw zeugen zijn groot. Hittestress verlaagt de melkproductie en het speengewicht, verhoogt de voederconversie, vermindert het aantal levend geboren biggen en verslechtert de conditie van de zeug. Wilt u ook voorkomen dat uw zeugen last hebben van hittestress? Zet hoogwaardige voeders in combinatie met de juiste managementmaatregelen in voor gezonde dierprestaties tijdens hittestress.

 Aanvullen nutriënt tekorten

Bij hoge buitentemperaturen gaan zeugen hijgen om via het verdampen van vocht warmte kwijt te raken. In reactie hierop nemen zeugen ook minder voer op, omdat voeropname en vertering resulteert in nog meer warmteproductie. Hierdoor bestaat het risico op een slechte stofwisseling, lage melkproductie en een negatief effect op de vruchtbaarheid van de volgende worp. Om de gevolgen hiervan te beperken bieden wij producten die toegevoegd kunnen worden aan onze voeders.

Check of uw zeugen last hebben van hittestress

Hittestress wordt veroorzaakt door een combinatie van temperatuur en luchtvochtigheid. Een maat voor hittestress is de THI (Temperature Humidity Index). Een zeug ervaart al hittestress vanaf een THI van 70. Bij een relatieve luchtvochtigheid van 50% wordt de THI al bereikt bij een temperatuur van 24°C. Op dat moment ervaart een zeug dus al hittestress. Wilt u direct weten of uw zeugen last hebben van hittestress? Klik dan op onderstaande banner en ontvang elke week een mailing met een 10-daagse hittestress- & weersvoorspelling in uw regio. Dit geeft u de kans om voortijdig actie te ondernemen en zodoende hittestress te voorkomen.

Aanmelden en bekijken 10-daagse hittestressvoorspelling
 

Ondersteun uw zeugen tijdens hittestress 

Tijdens hittestress zijn er vele management factoren zoals ventilatie, hygiëne, schoon drinkwater en koelen van groot belang om op te sturen. Om u zo goed mogelijk te begeleiden in dit traject kunnen wij u bedrijfsspecifiek adviseren. Wilt u meer weten, check onze adviezen in onderstaand filmpje of neem contact op met onze specialist.

 


Real time data voor optimaal klimaat

StalVitaal geeft u 24 uur per dag inzicht in het klimaat van uw stal. Deze klimaatdata worden verzameld door een sensor en weergegeven op een online dashboard. Een groot voordeel is dat de metingen bij de “werkelijke” leefomstandigheden van de dieren worden gedaan; oftewel zonder dat er personen in de stal aanwezig zijn. De dieren vertonen hun normale gedrag, waardoor de metingen de realiteit weergeven en zeer betrouwbaar zijn. Hierdoor krijgt u meer controle op het stalklimaat, wat zorgt voor gezonde varkens en meer rendement in uw stal. Klik hier voor meer informatie.