02 juni 2021

25 jaar klant: ‘nooit de behoefte gehad om op een ander te gaan’

In mei is het 25 jaar geleden dat de familie van Logtestijn met hun melkgeitenbedrijf van start ging. Al die tijd zijn zij klant bij Voergroep Zuid. “Toen wij begonnen waren er maar weinig voer­leveranciers met kennis van geiten. Samen hebben we in die 25 jaar heel veel geleerd en prima prestaties geleverd.” 

Erik en Yvon omschrijven de geitensector als een mooie en open sector. ”Geitenhouders zijn bereid om elkaar wat te leren. Spreek je elkaar, dan worden niet alleen de leuke dingen benoemd, maar ook wat er niet goed gaat en waar je extra op moet letten”, vertelt Erik van Logtestijn. Over de vraag wat hij als zoon van een melkveehouder zo leuk vindt aan geiten hoeft hij na 25 jaar niet lang meer na te denken. “Het zijn vriendelijke, schone en vrolijke beesten en erg nieuwsgierig. Soms ook wel een tikkie ondeugend!”

Vaste relaties in goede én slechte tijden

25 jaar klant zijn bij één en dezelfde voerfirma is volgens Erik en Yvon niet zo moeilijk. “We hebben nooit de behoefte gehad om op een ander te gaan”, legt Erik uit. “Daarvoor moet je een reden hebben. Wat goed is moet je goed houden. Het is makkelijk om naar een ander te wijzen als het even niet lekker loopt, maar kijk dan vooral ook naar jezelf. Houd jezelf altijd eerst de spiegel voor.” Voergroep Zuid is volgens Yvon flexibel in maat­werk en levert naast goed voer met een constante samenstelling ook prima service. “Zeker in het begin hebben we veel ondersteuning gehad met de geiten en met de verhuizing naar onze nieuwe locatie.” Ook het contact met de vaste chauffeurs van Voergroep Zuid gaat volgens Erik altijd heel plezierig. “Zij hebben echt een binding met het product dat ze afleveren.” 

Yvon: “Daarnaast ondersteunt Voergroep Zuid ook bij de open dagen die we organiseren en bij de bedrijfsbezoeken van schoolklassen en camping­gasten uit de regio. Wij hechten echt waarde aan deze goede relatie. Ze staan voor je klaar in goede tijden, maar ook in slechte tijden.” De samen­werking met de huidige bedrijfsadviseur Pieter Schoenmakers is altijd goed geweest. “Pieter voegt ook na al die jaren zeker wat toe op ons bedrijf”, legt Erik uit. “Hij draagt nog steeds verbeterpunten aan, zaken waar wij zelf niet aan denken.” En met een lach: “Soms praat hij misschien erg veel, maar hij vergeet niet om ook heel goed te luisteren. Hij heeft heel veel kennis van en over de geiten.”

Passie voor het boerenleven

De familie van Logtestijn bestaat naast Erik en Yvon uit de kinderen; Sofie, Rick en Bart. Een echt familiebedrijf. Alle grote veranderingen in het bedrijf worden met de kinderen besproken. Rick, die zijn opleiding aan de HAS Hogeschool bijna heeft afgerond, is van plan om het bedrijf op termijn over te nemen. De locatie in Ell is niet de plek waar zij ooit startten. Dat was in Middelbeers, waar zij in 1996 een voormalig melkveebedrijf kochten. Erik werkte destijds bij Heemskerk en Yvon in de gehandicaptenzorg. De droom om een eigen bedrijf te starten kon in Middelbeers met geiten worden gerealiseerd. 

Om de gewenste groei te kunnen realiseren verhuisden ze in 2006 naar een voormalige champignonkwekerij in Ell. Hier was ruimte om te groeien. Zo werd er in 2006 de melkgeitenstal gebouwd, in 2009 de opfokstal en in 2017 maakten de champignoncellen, waar tot die tijd lammeren in werden gehuisvest, plaats voor een nieuwe opfokstal. Dat was opnieuw een stap vooruit. Yvon: “Sinds de lammeren in de nieuwe lammerenstal worden opgefokt zijn de resultaten een stuk beter. De lammeren zijn gezonder en als jaarling beter ontwikkeld. Door de ventilatie en het management te optimaliseren komen long problemen en diarree gewoon veel minder voor.” Met eigen aanfok willen de Van Logtestijns de komende jaren uitgroeien naar de vergunde 1.300 melkgeiten.

De huidige 950 melkgeiten lopen in zes potten. Het gemengde rantsoen dat ze krijgen bestaat uit snijmaïs, perspulp, luzerne, gedroogd gras en krachtvoer. Met dit rantsoen geven de geiten 1142 kg melk met 4,57% vet en 3,44% eiwit. Om de bedrijfsvoering eenvoudig te houden wordt het voer allemaal aangekocht en worden de 6 hectaren eigen grond verhuurd. Erik: “Bijna alle mest wordt afgezet in een straal van 10­12 kilometer rond het bedrijf. Bij voorkeur naar de bedrijven die maïs voor ons telen.” In deze regio is er volgens hem veel vollegrondstuinbouw en maar beperkt aanbod van vaste mest. Dat maakt dat wij de geitenmest prima kwijt kunnen. 

Wat kan er nu nog beter op dit mooie bedrijf? Erik: “We zijn eigenlijk goed tevreden. Maar natuurlijk kan er altijd wel iets beter. Denk bijvoorbeeld aan het verhogen van de melkproductie en eiwitgehalte en de leeftijd van de geiten. Doel is om nog meer met melkmeting te gaan doen voor betere inzichten. Geiten worden op ons bedrijf gemiddeld 5 jaar oud, waarin ze 4.300 kg melk geven. Die levensproductie kan nog wel wat omhoog. ”Hierbij is volgens Erik naast voeding ook de invloed van de fokkerij groot. “Daar kunnen we continu nog stappen zetten, vooral op het gebied van persistentie en levensduur. Jaarlijks wordt er al KI uitgevoerd op de beste geiten voor genetische diversiteit en voor een gesloten bedrijfsvoering”, vertelt Erik. “Ook willen we nog nauwkeuriger gaan sturen op de conditie van de geiten. Ze mogen niet te snel te ruim in conditie komen, iets wat soms wel eens het geval is. Daarom hebben we onlangs besloten om de laagproductieve groep een rantsoen zonder snijmaïs te gaan voeren.” 

De taken binnen het bedrijf zijn goed verdeeld. Erik voert en melkt en verzorgt de melkgevende geiten. Yvon is verantwoordelijk voor de lammerenopfok en de administratie. ”Veel werk doen we samen”, zegt Yvon. “Maar om wat extra vrije tijd te hebben in de avonduren, wordt het melken twee avonden per week uitbesteed aan een melkster. Ook bedrijfsopvolger Rick springt regelmatig bij. Die extra handjes geven Erik de ruimte om actief te zijn in het bestuur van zuivelcoöperatie Amalthea. Al bijna 11 jaar. “Het is goed om er zoiets naast te doen. Dat voorkomt dat je bedrijfsblind wordt en je blijft op de hoogte van alle nieuwe ontwikkelingen.”

Stijndergeit

Omdat de geitenhouders het erg belangrijk vinden om te laten zien wat ze doen, hebben ze 
‘Stijndergeit’ opgezet. Onder die naam ontvangen zij schoolklassen, buurtverenigingen en vrienden­groepen en verzorgen ze kinderfeestjes. In de zomer zijn er doe­middagen en worden er enkele lammetjesdagen georganiseerd. Yvon: ‘vroeger, toen wij klein waren, gingen we veel spelen op de boerderij. Dat is tegenwoordig veel minder waar­door kinderen verder van de boerderij staan. Terwijl het wel heel belangrijk is dat ze weten waar hun eten vandaan komt. Dat laten wij ze graag zien. De positieve reacties die wij terug krijgen geven ons veel voldoening.” Sinds maart 2020 is er een samenwerking met de buren, familie Creemers, voor de verkoop van geitenkaas en eieren in een boerderijautomaat. ‘’Op deze manier kunnen we de consument laten genieten van de heerlijke producten van geitenzuivel en verse eieren. Daarnaast willen we allebei de band tussen boer en burger versterken’’. 

Toekomstvisie

De familie van Logtestijn kijkt met een positieve blik naar de toekomst. Erik: “De consumptie van geitenzuivel neemt wereldwijd toe. Daar kunnen wij vanuit Nederland voor een deel prima invulling aan geven. Mits wij in de maatschappij voldoende ruimte houden om onze bedrijven te blijven ontwikkelen. Daarvoor is het belangrijk dat ons imago goed blijft.” Yvon vult hem aan: ”We zijn blij dat onze zoon Rick interesse heeft om het bedrijf voort te zetten. Dat motiveert ons om het bedrijf te blijven ontwikkelen en het samen iedere dag weer een beetje beter te doen. En dat doen we graag samen met onze coöperatie Voergroep Zuid.” 

Afbeelding: Kwaliteit ruwvoer verbeteren met kennispartner Groeikracht
10 april 2024

Kwaliteit ruwvoer verbeteren met kennispartner Groeikracht

Een goede ruwvoerkwaliteit in een uitgebalanceerd rantsoen bepalen in belangrijke mate het technische en financiële resultaat van een melkvee- of...

Afbeelding: 'We produceren nu meer melk uit ruwvoer en hebben gezondere geiten'
03 april 2024

'We produceren nu meer melk uit ruwvoer en hebben gezondere geiten'

Geitenhouder Ruud Kennis tevreden over rantsoenaanpassingen In het Brabantse Vessem melken Ruud Kennis en zijn ouders Kees en Ine samen zo’n 1.600...

Afbeelding: Betere prestaties en meer werkplezier met Voergroep FM! 📻
29 maart 2024

Betere prestaties en meer werkplezier met Voergroep FM! 📻

Onderzoek wijst uit dat muziek positieve effecten heeft op dieren. Zo blijkt dat koeien meer melk geven en dat varkens gaan kwispelen en rustig worden...

Afbeelding: We mogen trots zijn!’
29 maart 2024

We mogen trots zijn!’

Waarom Nederlandse en Belgische pluimveehouders voor velen de stip aan de horizon zijn. Nederlandse en Belgische pluimveehouders behoren tot de top...

Afbeelding: ‘Werk planmatig laat geen kansen voorbij gaan'
28 maart 2024

‘Werk planmatig laat geen kansen voorbij gaan'

Geitenhouder Jan van de Ven uit Oirschot over teelt ruwvoer: Goed ruwvoer winnen vraagt om een planmatige aanpak en om alle kansen die zich voordoen...

Afbeelding: Meer eieren!
26 maart 2024

Meer eieren!

Begin dit jaar is de Prominent-lijn toegevoegd aan ons Bruekers leg-assortiment. Met deze voerlijn, gericht op het optimaliseren van de ei-massa, heeft...

Afbeelding: Het verhaal achter de eischaal
21 maart 2024

Het verhaal achter de eischaal

In het vorige artikel ging pluimveenutritionist Stef Lefebure in op het verhaal achter de eischaal en het realiseren van goede eischaalkwaliteit. Wil je...

Afbeelding: Wederom topresultaten geitenklanten Voergroep Zuid
19 maart 2024

Wederom topresultaten geitenklanten Voergroep Zuid

Ook in 2023 zijn de geitenklanten van Voergroep Zuid er in geslaagd om topresultaten te realiseren. Met gemiddeld 1.321 geiten per bedrijf realiseerden...

Afbeelding: “Hogere behoeftes vragen meer inhoud met dezelfde hap voer”
17 maart 2024

“Hogere behoeftes vragen meer inhoud met dezelfde hap voer”

Door de alsmaar verbeterende prestaties van vleesvarkens zien we, met name bij de hardst groeiende varkens, in toenemende mate stramheid. Zo zag ook vleesvarkensspecialist...

Afbeelding: “Varkens zijn de beste thermometers!”
05 maart 2024

“Varkens zijn de beste thermometers!”

De prestaties van Nederlandse varkenshouders staan niet stil. Een goede ontwikkeling, maar deze stijgende resultaten met meer warmteproductie vragen ook...

Afbeelding: Het initiatief van VoederWaarde.nl in de borging van betrouwbare Carbon Footprint-data wordt opgevolgd
01 maart 2024

Het initiatief van VoederWaarde.nl in de borging van betrouwbare Carbon Footprint-data wordt opgevolgd

Om te kunnen sturen op de Carbon Footprint van zuivel, vlees en eieren vragen marktpartijen om de Carbon Footprint-data van voeders. Het is uitermate belangrijk...

Afbeelding: ‘Voerefficiëntie verhogen verbetert rendement’
22 februari 2024

‘Voerefficiëntie verhogen verbetert rendement’

CRV en Voergroep Zuid over het nut van fokken en voeren naar een hogere voerefficiëntie

Afbeelding: Bezoek Voergroep Zuid tijdens de Agridagen in Ravels!
06 februari 2024

Bezoek Voergroep Zuid tijdens de Agridagen in Ravels!

Ga jij naar de Agridagen in Ravels? Breng dan een bezoekje aan de Voergroep!  Van 16 t/m 18 februari vinden de Agridagen in Ravels weer plaats. Tijdens...

Afbeelding: Voergroep Zuid verkoopt 7 procent meer voer
30 januari 2024

Voergroep Zuid verkoopt 7 procent meer voer

In 2023 is Voergroep Zuid opnieuw gegroeid in een krimpende markt. De totale voerafzet nam met 7 procent toe tot ruim 781.000 ton. “Een teamprestatie...

Afbeelding: Terugblik op de studiebijeenkomst: En nu de biggen nog!
25 januari 2024

Terugblik op de studiebijeenkomst: En nu de biggen nog!

Samen met een groep zeugenhouders doken we dieper in het potentieel van de biggen.

Afbeelding: Witte Gei’t BV zoekt een medewerker voor haar melkgeitenbedrijf te Siebengewald.
23 januari 2024

Witte Gei’t BV zoekt een medewerker voor haar melkgeitenbedrijf te Siebengewald.

Witte Gei’t BV is een modern melkgeitenbedrijf te Siebengewald. Na de expansie heeft het gezinsbedrijf de komende jaren zich de uitdaging gesteld...

Afbeelding: Welk maïsras kiest u voor een hogere voeropname en optimale melkproductie?
16 januari 2024

Welk maïsras kiest u voor een hogere voeropname en optimale melkproductie?

Goed ruwvoer is de basis van een rantsoen. De juiste keuze van het te telen maïsras is van groot belang om een hogere voeropname en optimale melkproductie...

Afbeelding: Uniek moment voor late grassnede, of vroege eerste snede
10 januari 2024

Uniek moment voor late grassnede, of vroege eerste snede

Na een lange natte periode in het afgelopen najaar en winter, is het weer begin deze week omgeslagen in flink kouder weer. Aangezien er door de natte omstandigheden...

Afbeelding: “De interactie tussen Calciet-kristallen en de eiwitten bepaalt de sterkte van de schaal!”
01 december 2023

“De interactie tussen Calciet-kristallen en de eiwitten bepaalt de sterkte van de schaal!”

Eischaalkwaliteit speelt een cruciale rol in het rendement van de leghennenhouder. Een verminderde kwaliteit zorgt namelijk al snel voor een afwaardering...

Afbeelding: Gebruiksgemak en een nieuwe manier van samenwerken
01 december 2023

Gebruiksgemak en een nieuwe manier van samenwerken

Het monitoren van staldata is niet meer weg te denken uit de moderne bedrijfsvoering. PoultryPlan is hier een goed voorbeeld van, door direct inzicht te...

Afbeelding: Loop geen GLB-subsidies mis!
16 november 2023

Loop geen GLB-subsidies mis!

Nieuw in 2023 is het indienen van de definitieve Gecombineerde opgave tussen 15 oktober en 30 november. Doe je dit niet, dan ontvang je geen GLB-subsidies,...

Afbeelding: Drink jij het water wat jouw varkens krijgen?
16 november 2023

Drink jij het water wat jouw varkens krijgen?

Goede drinkwaterkwaliteit is vaak een ondergeschoven kindje in de bedrijfsvoering. Er word gefocust op voer en klimaat, maar naar water wordt vaak niet...

Afbeelding: Een geslaagde dag voor zeugenhouders!
10 november 2023

Een geslaagde dag voor zeugenhouders!

Afgelopen dinsdag organiseerden we een bijeenkomst voor zeugenhouders in Oss. De deelnemers luisterden aandachtig naar de presentatie van Kasper Bekker,...

Afbeelding: De winter staat voor de deur, ben jij voorbereid?
09 november 2023

De winter staat voor de deur, ben jij voorbereid?

Is jouw nevelkoeling al klaar voor de winter? De winter staat voor de deur en hoewel je nevelkoeling in deze periode niet zal draaien ligt beschadiging...

Afbeelding: Een groeizaam, maar wisselvallig jaar
08 november 2023

Een groeizaam, maar wisselvallig jaar

Het grasseizoen van 2023 loopt ten einde, in deze terugblik kijken we samen met rundveespecialist Martijn Verhagen nog één keer terug op...

Stel je vraag

 
* verplichte velden