23 september 2021

Maatschappelijk verantwoord produceren in de keten

Voergroep Zuid wil actief bijdragen aan een duurzame veehouderij en daarmee een eerlijk en transparant beeld geven van de sector. De varkenshouderij heeft door de jaren heen enorme stappen gemaakt en dat is iets waar de sector trots op mag zijn. Als coöperatie dragen we graag een steentje bij aan het vertellen van het eerlijke verhaal. Reden om voor een aantal bedrijven samen met milieuadviesbureau Blonk Consultants de carbon footprint door te rekenen. Eén daarvan is het varkensbedrijf van Frans Snelders in Maarheeze, waar een heel lage footprint wordt gerealiseerd. 

Duurzaamheidsaspecten 

De agenda voor duurzame ontwikkeling van de Verenigde Naties telt 17 ‘Sustainable Development Goals’. Eén van deze doelstellingen is het terug-dringen van de klimaatverandering, waarbij het verlagen van de carbon footprint (CO2-uitstoot) een belangrijk thema is. Als sector die zich bezig houdt met voedselproductie kunnen wij als Voergroep Zuid middels het verlagen van onze carbon footprint samen met onze klanten bijdragen aan het terugdringen van de klimaat-verandering. Bijvoorbeeld door bij het voeren van dieren gebruik te maken van reststromen uit de voedingsmiddelenindustrie. 

Meer dan 80 procent van het grondstoffenpakket is inmiddels afkomstig uit Europa. Als lid van Nevedi neemt Voergroep Zuid ook haar verantwoordelijkheid in het verduurzamen van de aangekochte grondstoffen van verder weg. Bijvoorbeeld door alleen gecertificeerde soja in te kopen. Dit certificaat garandeert dat de soja niet geproduceerd is op grond welke recent is ontbost. Als bos en andere natuurlijke begroeiing wordt omgezet in landbouwgrond, komen er veel broeikasgassen vrij waarvan de koolstof soms al honderden jaren ligt opgeslagen. Bovendien komt bij het omzetten van bos naar landbouwgrond het plantaardig materiaal dat in de bodem zit in aanraking met zuurstof als de grond wordt omgewoeld. Dit materiaal gaat vervolgens rotten waarbij CO2 vrij komt.

Gezonde dieren groeien efficiënt

Voergroep Zuid werkt via haar integrale voeraanpakken continu aan het verder optimaliseren van de technische resultaten bij haar klanten. Ook dat heeft impact op het verlagen van de carbon footprint. Goed stalmanagement en een goed voerpakket zorgen voor gezonde dieren die goed groeien. Deze efficiëntere voerbenutting verlaagt de uitstoot van stikstof, fosfor en methaan per kg geproduceerde melk, vlees of eieren. 

Nergens in de wereld wordt varkensvlees zo efficiënt geproduceerd als in Nederland. Door de hoge voedingswaarde en de lage CO2-footprint is Nederlands varkensvlees een prima product om op een klimaatvriendelijke manier in je dagelijkse eiwitbehoefte te voorzien. Nederlands varkensvlees heeft een gemiddelde CO2-footprint van ongeveer 3,7 kg CO2-equivalenten per kg levend gewicht van een vleesvarken (Blonk, 2021). Daarmee ligt de footprint beduidend lager dan de footprint van varkensvlees in de rest van de wereld (6,1 kg CO2-equivalenten per kg product). Door de goede eiwitkwaliteit van varkensvlees heeft dit product een hogere voedingswaarde ten opzichte van bijvoorbeeld het soja-product tofu. Dit komt door het hoge aandeel eiwit in vlees en de heel gunstige aminozuursamenstelling van vlees.

Lage footprint varkensbedrijf Snelders

Voor het gesloten varkensbedrijf van Frans Snelders (460 zeugen en 4000 vleesvarkens) hebben we samen met milieuadviesbureau Blonk Consultants een CO2-footprint berekening uitgevoerd. Hierbij is gekeken naar de gehele productieketen tot en met de poort van de varkenshouderij. De resultaten zijn vervolgens vergeleken met de meest recente data van de gemiddelde Nederlandse varkensvleesproductie uit het CBS, KWIN en Binternet van WUR. Hieruit blijkt dat Snelders met 2,8 kg CO2-equivalenten per kg levend gewicht vleesvarken ruim 20 procent lager scoort dan het Nederlandse gemiddelde van 3,7 kg CO2-equivalenten per kg levend gewicht vleesvarken (Blonk 2021).


Frans Snelders legt uit dat de lage footprint het resultaat is van het gebruik van relatief veel bijproducten in het rantsoen en de investering in duurzame energie middels zonnepanelen. “De 1760 zonnepanelen op de staldaken hebben een bruto capaciteit van 528.000 Wp”, rekent de varkenshouder voor. “Maar het is vooral de inzet van de bijproducten wat een forse verlaging van de CO2-footprint geeft.” Op het bedrijf krijgen zowel de vleesvarkens als de zeugen brijvoer. Voor de zeugen bestaat het uit een brijvoer-rantsoen met 95% droogvoer en 5% stoommoes. De vleesvarkens krijgen een groter aandeel natte bijproducten met onder andere tarwegistconcentraat, stoommoes en broodmelange. Tarwegistconcentraat is een stabiele eiwitbron en kan deels eiwitrijke producten vervangen zoals soja. De biggen krijgen droogvoer. Met droogvoer van Voergroep Zuid wordt de basis gelegd voor een gezonde big die als vleesvarken top kan presteren. Snelders: “Met mijn biggen wil ik graag aan de veilige kant zitten. Hier staat het aantal biggen, bigkwaliteit en biggezondheid centraal. Daarmee leggen we de basis voor een heel efficiënte vleesproductie met brijvoer. Dit zien we onder andere terug in een laag antibioticagebruik en een scherpe voederconversie. En iets als speendiarree? Dat komt hier eigenlijk niet voor.” 

Visitekaartje

Voor Frans Snelders zijn er, naast het streven naar efficiëntie en een zo laag mogelijke carbon footprint, ook andere zaken waarmee hij zich als varkenshouder positief wil onderscheiden. “Ik vind het belangrijk om aansluiting te houden met de omgeving. Daarvoor is het goed om je als ondernemer te realiseren dat de uitstraling van je bedrijf voor de omgeving je belangrijkste visitekaartje is. Dat moet er dus zowel aan de voor- als aan de achterkant keurig bij liggen.” Een blik over het erf bewijst dat dit bij de familie Snelders perfect voor elkaar is. Het verraadt ook de nauwkeurigheid waarmee deze varkenshouder het bedrijf runt. Snelders: “Voor dit footprint-project is dat heel plezierig. Doordat ik de zaken op orde heb koste het mij namelijk niet heel veel moeite om alle benodigde data goed aan te leveren.”

Redenen om aan de footprint-berekeningen mee te werken zijn voor Snelders: inzicht krijgen in de werkelijke footprint van zijn varkens, leren hoe je de footprint kunt beïnvloeden en laten zien dat de footprint van varkensvlees helemaal niet zo slecht is als dat sommige organisaties roepen. Zeker niet als je deze afzet tegen de hoge voedingswaarde van vlees. Snelders: “Ik vind het goed dat Voergroep Zuid zich hier actief mee bezighoudt. Het geeft nieuwe inzichten en helpt om het echte verhaal te vertellen. Dat is iets waar wij als sector veel sterker in moeten worden.” 

Ondanks de toenemende maatschappelijk druk op de veehouderij kijkt Snelders met vertrouwen naar de toekomst van de varkenshouderij. Door onze daken in te zetten voor energieproductie geven we een goed voorbeeld aan de maatschappij. Dat geldt ook voor het transparant zijn over onze footprint. Dat geeft vertrouwen. Bovendien zullen we mee moeten met de ontwikkelingen in de maatschappij. Natuurlijk moet dit wel in alle redelijkheid gebeuren en moet er voor duurzame producten een eerlijke prijs worden betaald.” Varkensbedrijf Snelders is een mooi voorbeeld van een modern varkensbedrijf dat streeft naar een goed rendement in combinatie met zo duurzaam mogelijk produceren. 


 

Duurzaamheidskengetallen op het label

Vanuit het klimaatakkoord zijn afspraken gemaakt om voeding op een maatschappelijk verantwoorde manier te produceren en dit ook inzichtelijk te maken voor de consument. Bij de productie van vlees komen broeikasgassen vrij, zoals CO2, methaan (CH4) en lachgas (N2O). Al deze gassen worden omgerekend naar CO2-equivalenten per kg product. Dit is de carbon footprint. Voergroep Zuid heeft besloten om de carbon footprint van haar varkensvoeders op het label te vermelden. Hierin vormen de gebruikte grondstoffen de basis, aangevuld met het energieverbruik van de mengvoerfabriek en het transport van grondstoffen tot op het boerenerf. Hiermee vermelden we belangrijke informatie richting de consument, vlees verwerkers en retailers. Naast de carbon footprint worden ook het percentage circulaire en het percentage Europese grondstoffen in het voer op het label vermeld.

Figuur 1: De carbon footprint (in kg CO2 eq. per kg levend gewicht geleverd vleesvarken) met bijdrage vanuit verschillende posten, van de varkensproductie in 2020 bij Snelders in vergelij-king met de referentie (LUC = Land Use Change, oftewel landgebruiksverandering).

Disclaimer:  De studie is door Voergroep Zuid, Frans Snelders en Blonk Consultants in alle zorgvuldigheid uitgevoerd. De studie is niet nogmaals extern gevalideerd/gereviewd conform gangbare footprint standaarden zoals de ISO 14040/14044.

Ook interessant voor jou!

Afbeelding: Het verhaal achter de eierschaal
21 maart 2024

Het verhaal achter de eierschaal

In het vorige artikel ging pluimveenutritionist Stef Lefebure in op het verhaal achter de eierschaal en het realiseren van goede eischaalkwaliteit. Wil...

Afbeelding: Wederom topresultaten geitenklanten Voergroep Zuid
19 maart 2024

Wederom topresultaten geitenklanten Voergroep Zuid

Ook in 2023 zijn de geitenklanten van Voergroep Zuid er in geslaagd om topresultaten te realiseren. Met gemiddeld 1.321 geiten per bedrijf realiseerden...

Afbeelding: “Hogere behoeftes vragen meer inhoud met dezelfde hap voer”
17 maart 2024

“Hogere behoeftes vragen meer inhoud met dezelfde hap voer”

Door de alsmaar verbeterende prestaties van vleesvarkens zien we, met name bij de hardst groeiende varkens, in toenemende mate stramheid. Zo zag ook vleesvarkensspecialist...

Afbeelding: “Varkens zijn de beste thermometers!”
05 maart 2024

“Varkens zijn de beste thermometers!”

De prestaties van Nederlandse varkenshouders staan niet stil. Een goede ontwikkeling, maar deze stijgende resultaten met meer warmteproductie vragen ook...

Afbeelding: Het initiatief van VoederWaarde.nl in de borging van betrouwbare Carbon Footprint-data wordt opgevolgd
01 maart 2024

Het initiatief van VoederWaarde.nl in de borging van betrouwbare Carbon Footprint-data wordt opgevolgd

Om te kunnen sturen op de Carbon Footprint van zuivel, vlees en eieren vragen marktpartijen om de Carbon Footprint-data van voeders. Het is uitermate belangrijk...

Afbeelding: Onder stikstofplafond, wel nog ruim boven dat in 2025
28 februari 2024

Onder stikstofplafond, wel nog ruim boven dat in 2025

De uitscheiding van stikstof in dierlijke mest bedroeg 471 miljoen kilo in 2023, 4 miljoen kilo minder dan in 2022 en 19 miljoen kilo onder het stikstofplafond....

Afbeelding: Van Loon omarmt klimaatakkoord Parijs
27 februari 2024

Van Loon omarmt klimaatakkoord Parijs

Van Loon committeert zich aan de klimaatdoelstellingen van Parijs, zo maakt het bedrijf bekend in een persbericht. Klimaatorganisatie Science Based Targets heeft...

Afbeelding: ‘Voerefficiëntie verhogen verbetert rendement’
22 februari 2024

‘Voerefficiëntie verhogen verbetert rendement’

CRV en Voergroep Zuid over het nut van fokken en voeren naar een hogere voerefficiëntie

Afbeelding: Gesteggel in Duitse coalitie over vleestaks
12 februari 2024

Gesteggel in Duitse coalitie over vleestaks

Het plan van de Duitse landbouwminister Cem Özdemir om een vleestaks in te voeren, is niet goed gevallen bij het ministerie van Financiën van het land....

Afbeelding: Slachterijen mis je pas als ze er niet meer zijn
09 februari 2024

Slachterijen mis je pas als ze er niet meer zijn

Nederland kan slachterijen missen als kiespijn. Zo hard zei president Klaas Knot van De Nederlandsche Bank het nog net niet, maar hij liet in het programma...

Afbeelding: Amfetamine in vergisters blijkt biochemisch proces
07 februari 2024

Amfetamine in vergisters blijkt biochemisch proces

23 co-vergisters in het noorden van Nederland kunnen na vier maanden weer van het slot af. Na uitgebreid onderzoek na de vondst van amfetamine blijkt dat...

Afbeelding: Bezoek Voergroep Zuid tijdens de Agridagen in Ravels!
06 februari 2024

Bezoek Voergroep Zuid tijdens de Agridagen in Ravels!

Ga jij naar de Agridagen in Ravels? Breng dan een bezoekje aan de Voergroep!  Van 16 t/m 18 februari vinden de Agridagen in Ravels weer plaats. Tijdens...

Afbeelding: Beter Leven-keurmerk neigt naar 'alles of niks'
05 februari 2024

Beter Leven-keurmerk neigt naar 'alles of niks'

Het Beter Leven Keurmerk (BLK) in de varkenshouderij geeft met de aanduiding van sterren het niveau aan van dierenwelzijn. Ondernemers die extra investeren...

Afbeelding: De twee mestwerelden binnen één overheid
30 januari 2024

De twee mestwerelden binnen één overheid

Voor de productie van groengas, biobrandstoffen en waterstof is biogas uit mestvergisting een belangrijke basisgrondstof. De energietransitie is het beleidsterrein...

Afbeelding: Voergroep Zuid schroeft afzetcijfers verder op
30 januari 2024

Voergroep Zuid schroeft afzetcijfers verder op

De teruglopende dieraantallen in ons land verhinderd Voergroep Zuid niet om te groeien. In 2023 steeg de voerafzet met 7% tot 781.000 ton. Het grootste...

Afbeelding: Samen vooruit in de landbouwsector
30 januari 2024

Samen vooruit in de landbouwsector

Naar aanleiding van het interview afgelopen week op deze site over het mestoverschot heb ik enorm veel 'positief-zorgelijke' reacties vanuit de agrarische...

Afbeelding: Voergroep Zuid verkoopt 7 procent meer voer
30 januari 2024

Voergroep Zuid verkoopt 7 procent meer voer

In 2023 is Voergroep Zuid opnieuw gegroeid in een krimpende markt. De totale voerafzet nam met 7 procent toe tot ruim 781.000 ton. “Een teamprestatie...

Afbeelding: Terugblik op de studiebijeenkomst: En nu de biggen nog!
25 januari 2024

Terugblik op de studiebijeenkomst: En nu de biggen nog!

Samen met een groep zeugenhouders doken we dieper in het potentieel van de biggen.

Afbeelding: 'LNV zet mestmarkt klem en saneert veehouderij'
24 januari 2024

'LNV zet mestmarkt klem en saneert veehouderij'

De mestmarkt staat op het punt van vastlopen door het nieuwe, aangescherpte beleid van LNV. Dat zet de gehele veehouderij muurvast en probeert deze sector...

Afbeelding: Russische landbouwexport groeit ondanks embargo
24 januari 2024

Russische landbouwexport groeit ondanks embargo

De Russische landbouwexport is vorig jaar fors gegroeid, in zowel volume als qua waarde. Dit, ondanks allerlei Westerse sancties. Er werden 14 nieuwe markten...

Afbeelding: Witte Gei’t BV zoekt een medewerker voor haar melkgeitenbedrijf te Siebengewald.
23 januari 2024

Witte Gei’t BV zoekt een medewerker voor haar melkgeitenbedrijf te Siebengewald.

Witte Gei’t BV is een modern melkgeitenbedrijf te Siebengewald. Na de expansie heeft het gezinsbedrijf de komende jaren zich de uitdaging gesteld...

Afbeelding: Mestvergisters nog altijd op slot na vondst amfetamine
22 januari 2024

Mestvergisters nog altijd op slot na vondst amfetamine

De situatie voor 23 co-vergisters in het noorden van het land die zijn stilgelegd na de vondst van amfetamine in de digestaat, is nog altijd onveranderd...

Afbeelding: Welk maïsras kiest u voor een hogere voeropname en optimale melkproductie?
16 januari 2024

Welk maïsras kiest u voor een hogere voeropname en optimale melkproductie?

Goed ruwvoer is de basis van een rantsoen. De juiste keuze van het te telen maïsras is van groot belang om een hogere voeropname en optimale melkproductie...

Afbeelding: Vion grijpt in en trekt zich deels terug uit Duitsland
16 januari 2024

Vion grijpt in en trekt zich deels terug uit Duitsland

Maar liefst vier van de elf locaties van Vion in Duitsland worden verkocht of gesloten. Het vleesconcern neemt hiermee rigoureuze maatregelen om de problemen...

Afbeelding: Minister Özdemir geeft Duitse boeren 'goedmaker'
15 januari 2024

Minister Özdemir geeft Duitse boeren 'goedmaker'

De Duitse landbouwminister Cem Özdemir heeft een goedmakertje bedacht om het Duitse boerenprotest te laten luwen: een dierenwelzijnsheffing, waarmee boeren...

Afbeelding: Uniek moment voor late grassnede, of vroege eerste snede
10 januari 2024

Uniek moment voor late grassnede, of vroege eerste snede

Na een lange natte periode in het afgelopen najaar en winter, is het weer begin deze week omgeslagen in flink kouder weer. Aangezien er door de natte omstandigheden...

Afbeelding: Het verdienmodel houdt in 2024 ook gemoederen bezig
29 december 2023

Het verdienmodel houdt in 2024 ook gemoederen bezig

Einde van het jaar, de tijd van lijstjes. Voor een verkiezing van het agrarisch woord van het jaar verdient 'verdienmodel' een hoge plek. Er is in 2023...

Afbeelding: Handelshuis Schuttert lijft varkenshandel Dijk in
28 december 2023

Handelshuis Schuttert lijft varkenshandel Dijk in

Varkenshandel Dijk uit het Overijsselse Brucht gaat per 2024 over naar Handelshuis Schuttert uit Ommen. Beide bedrijven werken al geruime tijd samen en...

Afbeelding: Boerenbusiness krijgt een nieuwe hoofdredacteur
28 december 2023

Boerenbusiness krijgt een nieuwe hoofdredacteur

Wouter Baan wordt per 1 januari 2024 de nieuwe hoofdredacteur van de redactie van de platformen Boerenbusiness.nl en Foodbusiness.nl. De 33-jarige Baan...

Afbeelding: Er is een oplossing voor crisis op mestmarkt
23 december 2023

Er is een oplossing voor crisis op mestmarkt

'Mestmarkt stevent af op acute crisis vanwege strenge regels', kopt het Financiële Dagblad net voor de kerst. Het deed mij denken aan begin jaren '80 toen...

Afbeelding: Duitsland telt meer varkens en minder koeien
20 december 2023

Duitsland telt meer varkens en minder koeien

Uit cijfers van de Duitse statistiekdienst Destatis blijkt dat het aantal varkens in Duitsland licht is toegenomen. Het aantal koeien laat daarentegen...

Afbeelding: Opnieuw grote verschillen in landbouwinkomens
18 december 2023

Opnieuw grote verschillen in landbouwinkomens

Voor varkenshouders is 2023 een jaar om in te lijsten: nooit eerder is het inkomen zo hoog geraamd als nu. Vooral zeugenhouders profiteerden. Akkerbouwers...

Afbeelding: Zonder duurzaamheid geen financiering bij Rabobank
15 december 2023

Zonder duurzaamheid geen financiering bij Rabobank

Met een nieuwe visie op agrarische bedrijfsfinanciering die vandaag is verschenen, wil Rabobank een actieve rol spelen in het verduurzamen van de landbouw....

Afbeelding: Uitstoot broeikasgassen vee en land blijft gelijk
13 december 2023

Uitstoot broeikasgassen vee en land blijft gelijk

De land- en tuinbouwsector stootte in het derde kwartaal van dit jaar 6% meer broeikasgassen uit dan in hetzelfde kwartaal in 2022. Dit blijkt uit nieuwe CBS-cijfers....

Afbeelding: Compaxo koopt slachtcapaciteit van Pali
12 december 2023

Compaxo koopt slachtcapaciteit van Pali

Compaxo heeft de activiteiten van Pali Group in Geldrop overgenomen. Dit betreft het slachten van circa 15.000 vleesvarkens per week. In de nieuwe constructie...

Afbeelding: “De interactie tussen Calciet-kristallen en de eiwitten bepaalt de sterkte van de schaal!”
01 december 2023

“De interactie tussen Calciet-kristallen en de eiwitten bepaalt de sterkte van de schaal!”

Eischaalkwaliteit speelt een cruciale rol in het rendement van de leghennenhouder. Een verminderde kwaliteit zorgt namelijk al snel voor een afwaardering...

Afbeelding: Gebruiksgemak en een nieuwe manier van samenwerken
01 december 2023

Gebruiksgemak en een nieuwe manier van samenwerken

Het monitoren van staldata is niet meer weg te denken uit de moderne bedrijfsvoering. PoultryPlan is hier een goed voorbeeld van, door direct inzicht te...

Afbeelding: Voerdirecteuren: 'Sorteer niet voor op minder vee'
29 november 2023

Voerdirecteuren: 'Sorteer niet voor op minder vee'

Hoe gaan voerbedrijven om met de verwachte krimp van de veestapel in Nederland? Welke rol vervullen circulaire bijproducten in het melkveerantsoen? En...

Afbeelding: Hoe de melkboer van vroeger Picnic inspireerde
23 november 2023

Hoe de melkboer van vroeger Picnic inspireerde

Met onlinesupermarkt Picnic wil ondernemer Michiel Muller zijn succes met (onbemande tankstationketen) Tango overtreffen. Met elektrische busjes die bijna...

Afbeelding: Loop geen GLB-subsidies mis!
16 november 2023

Loop geen GLB-subsidies mis!

Nieuw in 2023 is het indienen van de definitieve Gecombineerde opgave tussen 15 oktober en 30 november. Doe je dit niet, dan ontvang je geen GLB-subsidies,...

Afbeelding: Drink jij het water wat jouw varkens krijgen?
16 november 2023

Drink jij het water wat jouw varkens krijgen?

Goede drinkwaterkwaliteit is vaak een ondergeschoven kindje in de bedrijfsvoering. Er word gefocust op voer en klimaat, maar naar water wordt vaak niet...

Afbeelding: Een geslaagde dag voor zeugenhouders!
10 november 2023

Een geslaagde dag voor zeugenhouders!

Afgelopen dinsdag organiseerden we een bijeenkomst voor zeugenhouders in Oss. De deelnemers luisterden aandachtig naar de presentatie van Kasper Bekker,...

Afbeelding: De winter staat voor de deur, ben jij voorbereid?
09 november 2023

De winter staat voor de deur, ben jij voorbereid?

Is jouw nevelkoeling al klaar voor de winter? De winter staat voor de deur en hoewel je nevelkoeling in deze periode niet zal draaien ligt beschadiging...

Afbeelding: Een groeizaam, maar wisselvallig jaar
08 november 2023

Een groeizaam, maar wisselvallig jaar

Het grasseizoen van 2023 loopt ten einde, in deze terugblik kijken we samen met rundveespecialist Martijn Verhagen nog één keer terug op...

Afbeelding: 'We bekijken het van dag tot dag en halen alles eruit wat erin zit!'
01 november 2023

'We bekijken het van dag tot dag en halen alles eruit wat erin zit!'

Bij aankomst in het Belgische Nieuwekerken valt de boerderij van familie Paesmans direct op. De combinatie van de historische vierkantshoeve met de vele...

Afbeelding: ‘Natuurlijk Betaalbaar; onze boeren en tuinders zorgen ervoor!’
25 oktober 2023

‘Natuurlijk Betaalbaar; onze boeren en tuinders zorgen ervoor!’

Natuurlijk betaalbaar; onze boeren en tuinders zorgen ervoor. Deze commercial is vanaf 1 november vaak te horen op de radio. Op straat houdt gezond en...

Afbeelding: Boer zoekt Perspectief: “Je kunt hier geen blauwtje lopen. Iedereen die je hier aanspreekt, daar zou een kans in kunnen zitten.”
19 oktober 2023

Boer zoekt Perspectief: “Je kunt hier geen blauwtje lopen. Iedereen die je hier aanspreekt, daar zou een kans in kunnen zitten.”

Tijdens de tweede editie van Boer zoekt Perspectief gingen vraag en aanbod wederom met elkaar in gesprek. Een kleine 60 jongere én oudere boeren...

Afbeelding: ‘De kracht om negatieve zaken om te zetten in positiviteit’
19 oktober 2023

‘De kracht om negatieve zaken om te zetten in positiviteit’

Sta in je kracht! En dat gebeurde, samen met 180 vrouwen met boerinnenverstand. Een thema dat goed past bij al de dagelijkse rollen van de (agrarische)...

Afbeelding: Betere vertering en minder emissie
16 oktober 2023

Betere vertering en minder emissie

Onlangs deed Voergroep Zuid een voerproef met 140 vleesvarkens, waarvan de helft voer kreeg met extra histidine. Histidine is een essentieel aminozuur...

Afbeelding: Inspiratiedag Ledenraad en RvC Voergroep Zuid
13 oktober 2023

Inspiratiedag Ledenraad en RvC Voergroep Zuid

Op 11 oktober organiseerde Voergroep Zuid een inspiratiedag voor haar Ledenraad en Raad van commissarissen. De ruim 30 boeren brachten samen met de directie...

Stel je vraag

 
* verplichte velden