Om ziektebeheersing op het bedrijf te reguleren moeten ‘vuile’ en ‘schone’ zones strikt gescheiden blijven op het bedrijf. De ‘vuile’ zone is de externe ruimte op het bedrijf, die toegang heeft tot de openbare weg. Deze ruimte bevat onder andere de kadaveropslag en de ingang voor bezoekers en voertuigen. De ‘schone’ zone is de interne ruimte van het bedrijf met beperkte toegang via de hygiënesluis. Het is essentieel dat bij afvoer van melk of geiten deze vanuit de ‘schone’ zone naar de ‘vuile’ zone (tanklokaal en laad-en-losplaats) worden gebracht. Van daaruit gaan de melk en/of geiten de vrachtwagen in.
In de hygiënesluis komen veel verschillende bezoekers. Het onderzoek toont aan dat er bij veel bedrijven nog geen scheiding is aangebracht tussen de ‘vuile’ en de ‘schone’ zone. Dit betekent dat ziektekiemen makkelijk overgedragen kunnen worden via kleding en schoeisel. Het is essentieel om in de hygiënesluis een ‘vuile’ zone te hebben waar bezoekers hun bedrijfsvreemde kleding en schoeisel achter kunnen laten en een ‘schone’ zone waar ze de bedrijfseigen kleding aan kunnen trekken.
Goede looplijnen kunnen het risico op verspreiding van ziektes binnen het bedrijf verkleinen. Bezoek bijvoorbeeld altijd eerst de jonge dieren voordat oudere dieren worden bezocht. Daarbij is het ook van belang diergroep-gebonden kleding en schoeisel te gebruiken. Uit het onderzoek blijkt dat in sommige gevallen eerst de ziekenboeg wordt bezocht, waardoor de kans groot is dat er ziektes verder de stal mee in worden genomen. Dat is niet handig. Bezoek de ziekenboeg daarom altijd als laatste.
Ook in de geitenhouderij zien we steeds grotere bedrijven met meer personeel. Vaak hebben deze grotere bedrijven ook buitenlands personeel in dienst. Hierbij is het belangrijk dat personeel op maat wordt bijgeschoold, bij voorkeur in de eigen taal. Belangrijke onderwerpen zijn: het goed gebruiken van de hygiënesluis, gebruikte materialen eerst ontsmetten en handen regelmatig wassen. Het klinkt zo logisch en toch is hier nog veel winst te halen!
Om de bioveiligheid en ziektebeheersing binnen je bedrijf te verbeteren, biedt Voergroep Zuid een checklist. Met deze checklist kun je controleren welke maatregelen mogelijk zijn om de bioveiligheid op je bedrijf te verbeteren. Wil jij ook een checklist ontvangen? Klik dan hier!