“Het energiebesparingstraject startte met zoeken naar alternatieve energiebronnen. Dit heeft in ons geval geleid tot het plaatsen van zonnepanelen, extra laadpalen voor elektrische voertuigen en het plaatsen van LED verlichting
in ons hoofdkantoor.
Hiervoor hebben we in de markt gekeken naar de meest praktische mogelijkheden die leiden tot het beste resultaat. Vervolgens hebben we op onze kantoorlocatie bekeken wat past en zijn we aan de slag gegaan met het uitrollen van het traject.
Naast het plaatsen van zonnepanelen en ledverlichting op en in ons kantoor hebben we in 2023 en 2024 vijf oude vrachtwagens vervangen door nieuwe vrachtwagens met energiezuinige Euro-6 motoren en zijn er ook vier duurzame huurtrucks ingezet.”
“Voergroep Zuid wil milieubewust actief zijn en heeft als bedrijf met meer dan 200 medewerkers te voldoen aan de EED
(European Energy Directive). Deze regeling maakt dat we als Voergroep Zuid een inspanningsverplichting hebben om energiezuinige maatregelen te onderzoeken en waar mogelijk toe te passen.
Daarnaast leveren de duurzaamheidsmaatregelen vaak ook een kostenbesparing op en/of verbeteren ze de kwaliteit van de werkplek. Zo zorgt de nieuwe LED-verlichting op kantoor bijvoorbeeld voor een prettigere en betere werkomgeving.”
“De impact van de veranderingen op de werkplek was minimaal. Vooraf is er goed gecommuniceerd over eventuele overlast. Iedereen was tijdig op de hoogte en begreep het tijdelijke ongemak. De projecten zijn vlot verlopen en het resultaat heeft naast milieuwinst ook het werkplezier op kantoor verder vergroot!”
Manager Nutritie & Innovatie Bas Philipse van Voergroep Zuid heeft de afgelopen jaren onderzocht op welke manieren Voergroep Zuid de carbon footprint van haar voeders verder kan verlagen.
“Grondstofkeuze heeft de grootste impact op de carbon footprint van diervoer. Productie en transport vallen daarbij in het niet. De grootste stap is te zetten door grondstoffen te kiezen zonder Land Use Change (LUC), dat wil zeggen waarbij voor de teelt geen ontbossing heeft plaatsgevonden. Voergroep Zuid maakt hier al jaren gebruik van via de LUC-certificaten die zij aankoopt. Dit is op basis van het groene stroom principe. Aan deze werkwijze gaat komend jaar vanwege EU-regelgeving een eind komen. Vanaf januari 2026 moeten grondstoffen daadwerkelijk afkomstig zijn van gronden die sinds 2020 niet zijn ontbost.”
“Ook grondstoffen van dichtbij gebruiken (uit de EU) en de inzet van circulaire grondstoffen (reststromen uit de levensmiddelenindustrie) hebben een positieve impact op de carbon footprint van voer. Hiermee heeft Voergroep Zuid proeven gedaan bij varkens. Daarin is het gelukt om de carbon footprint van het voer met 30% te verlagen bij gelijkblijvende technische resultaten. Wel gaat daarbij de kostprijs van het voer met 70 cent per 100 kg omhoog. Dat is teveel. Dat betekent al snel 2 cent voerkosten per kg groei. Iets wat de markt op dit moment niet wil betalen. Maar wie weet wat de toekomst ons brengt."