12 november 2020

‘Geiten zijn zuivere dieren en heel prettig in omgang!’

Mark (42) en Yvonne(41) Wouters hebben een melkgeitenbedrijf en samen met hun twee kinderen (7 en 10 jaar oud) wonen ze in Hilvarenbeek. Ook de vader van Mark (Giel,73) is nog actief binnen het bedrijf. Marks ouders hadden een gemengd bedrijf met 15 melkkoeien en 100 zeugen. Vanwege het melkquotum en de beperking om meer koeien te kunnen melken besloot Mark, na zijn stage bij een geitenhouder, om zelf te starten met melkgeiten. Na aankoop van lammeren, werden in 2000 de eerste geiten gemolken in de oude varkensstal. 

Jaarlijks worden er 300 lammeren opgezet. De melkproductie in 2019 was 1180 kg melk en 1260 kg meetmelk met 4,48% vet en 3,44% eiwit. Er werd gemiddeld 55 kg brok per 100 kg meetmelk gevoerd. Het rantsoen bestaat uit mais, perspulp, luzerne en brok (89415 OG GB Plus Balans LU, 89713 OG GB Vitaal Productie, 89852 OG GB Prestatie Power LS Extra)

Een succesvol aflamseizoen begint met de juiste selectie

Een goede gezondheidsstatus staat hoog in het vaandel bij Mark en Yvonne. De fokbokken worden aangekocht bij bedrijven waar de gezondheidsstatus van bekend is, deze bedrijven zijn CAE, CL en scrapievrij en para onverdacht zoals ook hun eigen bedrijf is. De monitoring gebeurt door middel
van bloedonderzoek bij de GD en tankmelkmonitoring. De fokbokjes komen uit geiten met goede, betrouwbare melkcontrole, de nadruk ligt op hoge gehaltes, persistentie. De ki paring van de bokmoeders worden gemaakt door middel van een balansparing. De beste geiten worden geselecteerd om aan te dekken, waarbij Mark kijkt naar melkproductie, leeftijd, bouw van de geit, uier en benen en persistentie. Dit zijn vaak dieren die twee of drie jaar oud zijn. Yvonne zoekt de geiten op in Elda en Mark volgt ze verschillende weken in de melkstal, om vervolgens een groep geiten te selecteren die bij de bok mogen. Om dit proces nog eenvoudiger te maken zou Mark in de melkstal om de paar standen graag elektronische meters hebben voor melkcontrole.

'Leeftijd belangrijker dan speengewicht bij spenen

De 300 lammeren die Mark en Yvonne jaarlijks opfokken worden geboren in een aflamperiode van zes weken, waarvan de piek in maart plaatsvindt. Als de lammeren geboren worden, worden de navels en oornummers ontsmet, krijgen de dieren oornummers in, en vervolgens worden de lammeren vervoerd naar de lammerenstal. Hier krijgen de lammeren zo snel mogelijk kunstbiest. Na de biestgift worden de lammeren gehuisvest met 7 lammeren in een kuubse kist waar ze melk krijgen uit een speenemmer. Na een paar dagen komen de lammeren in grotere groepshokken met een drinkautomaat. Bij een leeftijd van minimaal 7 weken en een gewicht tussen 13 en 15 kg worden de lammeren gespeend; waarbij leeftijd belangrijker is dan gewicht.

Spenen gebeurt door drie van de zes spenen weg te halen. Een paar dagen later worden de lammeren gespeend. Op een leeftijd van 3 weken wordt de eerste brok verstrekt; code 9720 LB Opfok Fit S. Een zeer smakelijke en veilige brok, met levende gisten en Fit-mix, voor extra zekerheid tijdens het spenen. Mark: ‘onze lammeren eten deze brok heel graag waardoor ook het spenen gemakkelijker gaat!’. Daarnaast wordt stro in ruiven verstrekt zodat lammeren voldoende structuur krijgen.

'Wij proberen elk jaar iets te verbeteren!

De meeste aandacht gaat uit naar de gezondheid van de dieren. Weinig uitval is natuurlijk enorm belangrijk. Mark en Yvonne: ‘dit realiseren wij door er kort op te zitten en dieren op tijd te behandelen’. In 2018 is de nieuwe opfokstal gebouwd, geschikt voor lammeren tot een leeftijd van drie maanden. De stal is multifunctioneel doordat deze naast opfokstal buiten de lammertijd gebruikt wordt als opslag voor eigen machines.

‘Vaak bang om te hard te ventileren’

Tijdens de bouw van de opfokstal is kritisch gekeken naar ventilatie, met hulp van klimaatspecialist Ad Vlemminx. Ventilatie is enorm belangrijk. Het afgelopen jaar liep super en was er maar 2% uitval. Het jaar ervoor was dit hoger door dat de ventilatie nog niet op orde was. De ventilatie wordt geregeld door een schuif in de deur en in door een ventilator die in de stal hangt. Door het verstellen van de schuif wordt de ventilatie bepaalt. De gemiddelde temperatuur in de stal is 18 graden Celsius. Mark: ‘vaak zijn we bang bij lammeren om te hard te ventileren. Als ’s morgens de condens op de ramen staat, weten we dat de minimumventilatie omhoog moet’. Om zo nauwkeurig mogelijk te werken wordt er gekeken naar de mogelijkheid om het verstellen van de schuif in de deur te mechaniseren. ‘Ook de schotjes tussen de lammerenhokken in zijn verhoogd, om snelle luchtinval tegen te gaan. Zo proberen we ieder jaar iets te verbeteren’ aldus Mark en Yvonne. ‘Het voorkomen van bedrijfsblindheid is erg belangrijk, hier helpt adviseur Pieter Schoenmakers van Voergroep Zuid ons bij’.

Lees hier meer over ons geitenassortiment

Afbeelding: Gerst en vroege mais perfecte gewassen in rustjaar
19 maart 2025

Gerst en vroege mais perfecte gewassen in rustjaar

Vleesvee, loonwerk, grondverzet en een boerderijwinkel: het ondernemen zit de familie Grooten uit het Limburgse Bocholtz in het bloed. Dat houdt ook in...

Afbeelding: ‘Je hoeft geen kalfziekte te accepteren’
17 maart 2025

‘Je hoeft geen kalfziekte te accepteren’

Een koe met kalfziekte. Elke boer heeft hier wel eens mee te maken. Met voeding zijn de meeste gevallen te voorkomen, ervaart melkveehouder Leo Janssen...

Afbeelding: 'Maximaal melken met zo weinig mogelijk krachtvoer'
14 maart 2025

'Maximaal melken met zo weinig mogelijk krachtvoer'

Knijpen op de krachtvoergift doen Marco en Angela Smulders niet. “Als je aan het begin van de lactatie te laag inzet en het wil niet lopen met de...

Afbeelding: Nog één keer terugkijken naar hét Varkenssymposium!
06 maart 2025

Nog één keer terugkijken naar hét Varkenssymposium!

Twee weken geleden keken we samen met 400 varkenshouders vooruit naar de kansen die onze prachtige sector te bieden heeft. De samenwerking in de keten...

Afbeelding: Met jong talent naar de toekomst
05 maart 2025

Met jong talent naar de toekomst

In 2024 heeft Voergroep Zuid ingezet op jong talent. Om deze kersverse collega’s te begeleiden, is het ‘jong professional programma’...

Afbeelding: Chauffeurs van Voergroep Zuid krijgen een streepje voor!
21 februari 2025

Chauffeurs van Voergroep Zuid krijgen een streepje voor!

Rijd je naast een vrachtwagen van Voergroep Zuid? Dan is de kans groot dat het eerstvolgende verkeerslicht nét wat eerder op groen springt. Voergroep...

Afbeelding: De Voergroep verduurzaamt
18 februari 2025

De Voergroep verduurzaamt

Duurzaamheid is een steeds belangrijker onderwerp, ook bij Voergroep Zuid. In het afgelopen jaar werden er opnieuw mooie stappen gezet in het verder verduurzamen...

Afbeelding: ‘Als Nederlandse varkenshouder moet je een goed verhaal kunnen vertellen’
13 februari 2025

‘Als Nederlandse varkenshouder moet je een goed verhaal kunnen vertellen’

Kees en Eva Intven hebben een varkensbedrijf in Biest-Houtakker. Hun zeugen, biggen en vleesvarkens houden ze volgens het één ster Beter...

Afbeelding: Uitzonderlijke prestatie melkveebedrijf Evers
04 februari 2025

Uitzonderlijke prestatie melkveebedrijf Evers

14.037 kilo melk met 4,08 procent vet en 3,50 procent eiwit. En dat met een prachtige gezonde veestapel. Met deze resultaten behoort familie Evers...

Afbeelding: Voergroep Zuid blijft groeien in krimpende markt
22 januari 2025

Voergroep Zuid blijft groeien in krimpende markt

De mengvoerafzet van Voergroep Zuid is in 2024 opnieuw gegroeid in een krimpende markt. De mengvoerafzet groeide met 3 procent naar 730.000 ton. De afzet...

Afbeelding: Een digitaal varken?!
20 januari 2025

Een digitaal varken?!

De genetica staat niet stil en blijft vernieuwen. Dit leidt tot stijgende voeropnamecapaciteit en hogere groei. Vleesvarkensspecialist Jan Beekmans merkt...

Afbeelding: Vlijmscherpe voerconversie met VitaMax®
23 december 2024

Vlijmscherpe voerconversie met VitaMax®

Een vlijmscherpe voerconversie van 2,25. Over de laatste 9 maanden is dat zelfs 2,22! Heel veel lager kom je ze niet tegen in de varkenshouderij. Ron Koppens...

Afbeelding: Meer dan 1 kilo groei met voerconversie van 2,34
03 december 2024

Meer dan 1 kilo groei met voerconversie van 2,34

Arbeidsgemak én topresultaten De vleesvarkens van Marcel Manders uit Deurne groeien meer dan een kilo per dag met een voerconversie van 2,34....

Afbeelding: 'Iedereen wil zo weinig mogelijk vervangen'
28 november 2024

'Iedereen wil zo weinig mogelijk vervangen'

Een hoge melkproductie en lage kosten. Dat typeert het geitenbedrijf van Johan en Ioana Taverniers. Met een vervangingspercentage van 27 procent streven...

Afbeelding: 'Warmen wij óf de biggen de afdeling op?'
27 november 2024

'Warmen wij óf de biggen de afdeling op?'

De overgang van big tot vleesvarken is een grillige fase voor het jonge vleesvarken. Een andere omgeving en ander voer kunnen zorgen voor opstartproblemen....

Afbeelding: Succesvolle bijeenkomst MamaVit® brijvoer!
22 november 2024

Succesvolle bijeenkomst MamaVit® brijvoer!

In samenwerking met Dierenartsencombinatie ZuidOost ontving ons Brijvoerteam, twintig varkenshouders en -verzorgers op het kantoor in Deurne. 🐖

Afbeelding: 'De belangrijkste graadmeter is of de gemiddelde bedrijfsgroei in de eerste vier weken gehaald wordt'
19 november 2024

'De belangrijkste graadmeter is of de gemiddelde bedrijfsgroei in de eerste vier weken gehaald wordt'

De laatste jaren zien we dat de voeropname van moderne genetica structureel hoger ligt. Hoe ga je hier als varkenshouder mee om? Een hogere voeropname...

Afbeelding: Een goede start maakt de ronde
15 november 2024

Een goede start maakt de ronde

Een veilige en vlotte start, direct vanaf de eerste dag. Voor Martin Meulendijks is dat de crux van een goed resultaat: “Een goede start maakt de ronde.”...

Afbeelding: Geslaagde lunchbijeenkomst transitieaanpak ‘Start Vitaal’
14 november 2024

Geslaagde lunchbijeenkomst transitieaanpak ‘Start Vitaal’

Wederom een geslaagde lunchbijeenkomst ‘’Start Vitaal’’, onze vernieuwde droogstand- en transitieaanpak. Samen met de Herkauwerspraktijk...

Afbeelding: ‘Blij met schaalkwaliteit en bevruchtingsresultaat’
18 oktober 2024

‘Blij met schaalkwaliteit en bevruchtingsresultaat’

Frank Rooijakkers werkt samen met Voergroep Zuid aan topkwaliteit broedeieren. Als het over broedeieren gaat blijven schaalkwaliteit en bevruchtingspercentage...

Afbeelding: Het verhaal achter de eischaal
08 oktober 2024

Het verhaal achter de eischaal

Dit artikel verschijnt deze maand in het vakblad van de Landsbond pluimvee België Een hoge eischaalkwaliteit is cruciaal voor het rendement van...

Afbeelding: Welkoop Echt omgebouwd naar nieuwe winkelformule!
01 oktober 2024

Welkoop Echt omgebouwd naar nieuwe winkelformule!

Na vernieuwing van de winkelformule is onze Welkoop-winkel in Echt op donderdag 26 september opnieuw feestelijk geopend. Hiermee is het de eerste van de...

Afbeelding: Agrarische Blijversaanpak Limburg van start
05 september 2024

Agrarische Blijversaanpak Limburg van start

De LLTB werkt samen met provincie Limburg aan de ‘Agrarische Blijversaanpak Limburg’, die moet leiden tot een solide toekomstperspectief voor...

Afbeelding: Hoger saldo met minder mais in rantsoen
30 augustus 2024

Hoger saldo met minder mais in rantsoen

Minder mais in het rantsoen van rosékalveren, en meer energiegrondstoffen, kan dit jaar interessant zijn. Dat bleek woensdag 28 augustus tijdens...

Afbeelding: ‘De paar procent die je inkomen bepaalt’
15 augustus 2024

‘De paar procent die je inkomen bepaalt’

Harold Wouters van den Oudenweijer over de kunst van goed hanenmanagement “Je bent afhankelijk van hoe hanen binnenkomen vanuit de opfok, maar...

Stel je vraag

 
* verplichte velden