Jaarlijks worden er 300 lammeren opgezet. De melkproductie in 2019 was 1180 kg melk en 1260 kg meetmelk met 4,48% vet en 3,44% eiwit. Er werd gemiddeld 55 kg brok per 100 kg meetmelk gevoerd. Het rantsoen bestaat uit mais, perspulp, luzerne en brok (89415 OG GB Plus Balans LU, 89713 OG GB Vitaal Productie, 89852 OG GB Prestatie Power LS Extra)
Een goede gezondheidsstatus staat hoog in het vaandel bij Mark en Yvonne. De fokbokken worden aangekocht bij bedrijven waar de gezondheidsstatus van bekend is, deze bedrijven zijn CAE, CL en scrapievrij en para onverdacht zoals ook hun eigen bedrijf is. De monitoring gebeurt door middel
van bloedonderzoek bij de GD en tankmelkmonitoring. De fokbokjes komen uit geiten met goede, betrouwbare melkcontrole, de nadruk ligt op hoge gehaltes, persistentie. De ki paring van de bokmoeders worden gemaakt door middel van een balansparing. De beste geiten worden geselecteerd om aan te dekken, waarbij Mark kijkt naar melkproductie, leeftijd, bouw van de geit, uier en benen en persistentie. Dit zijn vaak dieren die twee of drie jaar oud zijn. Yvonne zoekt de geiten op in Elda en Mark volgt ze verschillende weken in de melkstal, om vervolgens een groep geiten te selecteren die bij de bok mogen. Om dit proces nog eenvoudiger te maken zou Mark in de melkstal om de paar standen graag elektronische meters hebben voor melkcontrole.
De 300 lammeren die Mark en Yvonne jaarlijks opfokken worden geboren in een aflamperiode van zes weken, waarvan de piek in maart plaatsvindt. Als de lammeren geboren worden, worden de navels en oornummers ontsmet, krijgen de dieren oornummers in, en vervolgens worden de lammeren vervoerd naar de lammerenstal. Hier krijgen de lammeren zo snel mogelijk kunstbiest. Na de biestgift worden de lammeren gehuisvest met 7 lammeren in een kuubse kist waar ze melk krijgen uit een speenemmer. Na een paar dagen komen de lammeren in grotere groepshokken met een drinkautomaat. Bij een leeftijd van minimaal 7 weken en een gewicht tussen 13 en 15 kg worden de lammeren gespeend; waarbij leeftijd belangrijker is dan gewicht.
Spenen gebeurt door drie van de zes spenen weg te halen. Een paar dagen later worden de lammeren gespeend. Op een leeftijd van 3 weken wordt de eerste brok verstrekt; code 9720 LB Opfok Fit S. Een zeer smakelijke en veilige brok, met levende gisten en Fit-mix, voor extra zekerheid tijdens het spenen. Mark: ‘onze lammeren eten deze brok heel graag waardoor ook het spenen gemakkelijker gaat!’. Daarnaast wordt stro in ruiven verstrekt zodat lammeren voldoende structuur krijgen.
De meeste aandacht gaat uit naar de gezondheid van de dieren. Weinig uitval is natuurlijk enorm belangrijk. Mark en Yvonne: ‘dit realiseren wij door er kort op te zitten en dieren op tijd te behandelen’. In 2018 is de nieuwe opfokstal gebouwd, geschikt voor lammeren tot een leeftijd van drie maanden. De stal is multifunctioneel doordat deze naast opfokstal buiten de lammertijd gebruikt wordt als opslag voor eigen machines.
Tijdens de bouw van de opfokstal is kritisch gekeken naar ventilatie, met hulp van klimaatspecialist Ad Vlemminx. Ventilatie is enorm belangrijk. Het afgelopen jaar liep super en was er maar 2% uitval. Het jaar ervoor was dit hoger door dat de ventilatie nog niet op orde was. De ventilatie wordt geregeld door een schuif in de deur en in door een ventilator die in de stal hangt. Door het verstellen van de schuif wordt de ventilatie bepaalt. De gemiddelde temperatuur in de stal is 18 graden Celsius. Mark: ‘vaak zijn we bang bij lammeren om te hard te ventileren. Als ’s morgens de condens op de ramen staat, weten we dat de minimumventilatie omhoog moet’. Om zo nauwkeurig mogelijk te werken wordt er gekeken naar de mogelijkheid om het verstellen van de schuif in de deur te mechaniseren. ‘Ook de schotjes tussen de lammerenhokken in zijn verhoogd, om snelle luchtinval tegen te gaan. Zo proberen we ieder jaar iets te verbeteren’ aldus Mark en Yvonne. ‘Het voorkomen van bedrijfsblindheid is erg belangrijk, hier helpt adviseur Pieter Schoenmakers van Voergroep Zuid ons bij’.