12 november 2020

‘Geiten zijn zuivere dieren en heel prettig in omgang!’

Mark (42) en Yvonne(41) Wouters hebben een melkgeitenbedrijf en samen met hun twee kinderen (7 en 10 jaar oud) wonen ze in Hilvarenbeek. Ook de vader van Mark (Giel,73) is nog actief binnen het bedrijf. Marks ouders hadden een gemengd bedrijf met 15 melkkoeien en 100 zeugen. Vanwege het melkquotum en de beperking om meer koeien te kunnen melken besloot Mark, na zijn stage bij een geitenhouder, om zelf te starten met melkgeiten. Na aankoop van lammeren, werden in 2000 de eerste geiten gemolken in de oude varkensstal. 

Jaarlijks worden er 300 lammeren opgezet. De melkproductie in 2019 was 1180 kg melk en 1260 kg meetmelk met 4,48% vet en 3,44% eiwit. Er werd gemiddeld 55 kg brok per 100 kg meetmelk gevoerd. Het rantsoen bestaat uit mais, perspulp, luzerne en brok (89415 OG GB Plus Balans LU, 89713 OG GB Vitaal Productie, 89852 OG GB Prestatie Power LS Extra)

Een succesvol aflamseizoen begint met de juiste selectie

Een goede gezondheidsstatus staat hoog in het vaandel bij Mark en Yvonne. De fokbokken worden aangekocht bij bedrijven waar de gezondheidsstatus van bekend is, deze bedrijven zijn CAE, CL en scrapievrij en para onverdacht zoals ook hun eigen bedrijf is. De monitoring gebeurt door middel
van bloedonderzoek bij de GD en tankmelkmonitoring. De fokbokjes komen uit geiten met goede, betrouwbare melkcontrole, de nadruk ligt op hoge gehaltes, persistentie. De ki paring van de bokmoeders worden gemaakt door middel van een balansparing. De beste geiten worden geselecteerd om aan te dekken, waarbij Mark kijkt naar melkproductie, leeftijd, bouw van de geit, uier en benen en persistentie. Dit zijn vaak dieren die twee of drie jaar oud zijn. Yvonne zoekt de geiten op in Elda en Mark volgt ze verschillende weken in de melkstal, om vervolgens een groep geiten te selecteren die bij de bok mogen. Om dit proces nog eenvoudiger te maken zou Mark in de melkstal om de paar standen graag elektronische meters hebben voor melkcontrole.

'Leeftijd belangrijker dan speengewicht bij spenen

De 300 lammeren die Mark en Yvonne jaarlijks opfokken worden geboren in een aflamperiode van zes weken, waarvan de piek in maart plaatsvindt. Als de lammeren geboren worden, worden de navels en oornummers ontsmet, krijgen de dieren oornummers in, en vervolgens worden de lammeren vervoerd naar de lammerenstal. Hier krijgen de lammeren zo snel mogelijk kunstbiest. Na de biestgift worden de lammeren gehuisvest met 7 lammeren in een kuubse kist waar ze melk krijgen uit een speenemmer. Na een paar dagen komen de lammeren in grotere groepshokken met een drinkautomaat. Bij een leeftijd van minimaal 7 weken en een gewicht tussen 13 en 15 kg worden de lammeren gespeend; waarbij leeftijd belangrijker is dan gewicht.

Spenen gebeurt door drie van de zes spenen weg te halen. Een paar dagen later worden de lammeren gespeend. Op een leeftijd van 3 weken wordt de eerste brok verstrekt; code 9720 LB Opfok Fit S. Een zeer smakelijke en veilige brok, met levende gisten en Fit-mix, voor extra zekerheid tijdens het spenen. Mark: ‘onze lammeren eten deze brok heel graag waardoor ook het spenen gemakkelijker gaat!’. Daarnaast wordt stro in ruiven verstrekt zodat lammeren voldoende structuur krijgen.

'Wij proberen elk jaar iets te verbeteren!

De meeste aandacht gaat uit naar de gezondheid van de dieren. Weinig uitval is natuurlijk enorm belangrijk. Mark en Yvonne: ‘dit realiseren wij door er kort op te zitten en dieren op tijd te behandelen’. In 2018 is de nieuwe opfokstal gebouwd, geschikt voor lammeren tot een leeftijd van drie maanden. De stal is multifunctioneel doordat deze naast opfokstal buiten de lammertijd gebruikt wordt als opslag voor eigen machines.

‘Vaak bang om te hard te ventileren’

Tijdens de bouw van de opfokstal is kritisch gekeken naar ventilatie, met hulp van klimaatspecialist Ad Vlemminx. Ventilatie is enorm belangrijk. Het afgelopen jaar liep super en was er maar 2% uitval. Het jaar ervoor was dit hoger door dat de ventilatie nog niet op orde was. De ventilatie wordt geregeld door een schuif in de deur en in door een ventilator die in de stal hangt. Door het verstellen van de schuif wordt de ventilatie bepaalt. De gemiddelde temperatuur in de stal is 18 graden Celsius. Mark: ‘vaak zijn we bang bij lammeren om te hard te ventileren. Als ’s morgens de condens op de ramen staat, weten we dat de minimumventilatie omhoog moet’. Om zo nauwkeurig mogelijk te werken wordt er gekeken naar de mogelijkheid om het verstellen van de schuif in de deur te mechaniseren. ‘Ook de schotjes tussen de lammerenhokken in zijn verhoogd, om snelle luchtinval tegen te gaan. Zo proberen we ieder jaar iets te verbeteren’ aldus Mark en Yvonne. ‘Het voorkomen van bedrijfsblindheid is erg belangrijk, hier helpt adviseur Pieter Schoenmakers van Voergroep Zuid ons bij’.

Lees hier meer over ons geitenassortiment

Afbeelding: Bezoek Voergroep Zuid tijdens de Agridagen in Ravels!
06 februari 2024

Bezoek Voergroep Zuid tijdens de Agridagen in Ravels!

Ga jij naar de Agridagen in Ravels? Breng dan een bezoekje aan de Voergroep!  Van 16 t/m 18 februari vinden de Agridagen in Ravels weer plaats. Tijdens...

Afbeelding: Voergroep Zuid verkoopt 7 procent meer voer
30 januari 2024

Voergroep Zuid verkoopt 7 procent meer voer

In 2023 is Voergroep Zuid opnieuw gegroeid in een krimpende markt. De totale voerafzet nam met 7 procent toe tot ruim 781.000 ton. “Een teamprestatie...

Afbeelding: Terugblik op de studiebijeenkomst: En nu de biggen nog!
25 januari 2024

Terugblik op de studiebijeenkomst: En nu de biggen nog!

Samen met een groep zeugenhouders doken we dieper in het potentieel van de biggen.

Afbeelding: Witte Gei’t BV zoekt een medewerker voor haar melkgeitenbedrijf te Siebengewald.
23 januari 2024

Witte Gei’t BV zoekt een medewerker voor haar melkgeitenbedrijf te Siebengewald.

Witte Gei’t BV is een modern melkgeitenbedrijf te Siebengewald. Na de expansie heeft het gezinsbedrijf de komende jaren zich de uitdaging gesteld...

Afbeelding: Welk maïsras kiest u voor een hogere voeropname en optimale melkproductie?
16 januari 2024

Welk maïsras kiest u voor een hogere voeropname en optimale melkproductie?

Goed ruwvoer is de basis van een rantsoen. De juiste keuze van het te telen maïsras is van groot belang om een hogere voeropname en optimale melkproductie...

Afbeelding: Uniek moment voor late grassnede, of vroege eerste snede
10 januari 2024

Uniek moment voor late grassnede, of vroege eerste snede

Na een lange natte periode in het afgelopen najaar en winter, is het weer begin deze week omgeslagen in flink kouder weer. Aangezien er door de natte omstandigheden...

Afbeelding: “De interactie tussen Calciet-kristallen en de eiwitten bepaalt de sterkte van de schaal!”
01 december 2023

“De interactie tussen Calciet-kristallen en de eiwitten bepaalt de sterkte van de schaal!”

Eischaalkwaliteit speelt een cruciale rol in het rendement van de leghennenhouder. Een verminderde kwaliteit zorgt namelijk al snel voor een afwaardering...

Afbeelding: Gebruiksgemak en een nieuwe manier van samenwerken
01 december 2023

Gebruiksgemak en een nieuwe manier van samenwerken

Het monitoren van staldata is niet meer weg te denken uit de moderne bedrijfsvoering. PoultryPlan is hier een goed voorbeeld van, door direct inzicht te...

Afbeelding: Loop geen GLB-subsidies mis!
16 november 2023

Loop geen GLB-subsidies mis!

Nieuw in 2023 is het indienen van de definitieve Gecombineerde opgave tussen 15 oktober en 30 november. Doe je dit niet, dan ontvang je geen GLB-subsidies,...

Afbeelding: Drink jij het water wat jouw varkens krijgen?
16 november 2023

Drink jij het water wat jouw varkens krijgen?

Goede drinkwaterkwaliteit is vaak een ondergeschoven kindje in de bedrijfsvoering. Er word gefocust op voer en klimaat, maar naar water wordt vaak niet...

Afbeelding: Een geslaagde dag voor zeugenhouders!
10 november 2023

Een geslaagde dag voor zeugenhouders!

Afgelopen dinsdag organiseerden we een bijeenkomst voor zeugenhouders in Oss. De deelnemers luisterden aandachtig naar de presentatie van Kasper Bekker,...

Afbeelding: De winter staat voor de deur, ben jij voorbereid?
09 november 2023

De winter staat voor de deur, ben jij voorbereid?

Is jouw nevelkoeling al klaar voor de winter? De winter staat voor de deur en hoewel je nevelkoeling in deze periode niet zal draaien ligt beschadiging...

Afbeelding: Een groeizaam, maar wisselvallig jaar
08 november 2023

Een groeizaam, maar wisselvallig jaar

Het grasseizoen van 2023 loopt ten einde, in deze terugblik kijken we samen met rundveespecialist Martijn Verhagen nog één keer terug op...

Afbeelding: 'We bekijken het van dag tot dag en halen alles eruit wat erin zit!'
01 november 2023

'We bekijken het van dag tot dag en halen alles eruit wat erin zit!'

Bij aankomst in het Belgische Nieuwekerken valt de boerderij van familie Paesmans direct op. De combinatie van de historische vierkantshoeve met de vele...

Afbeelding: ‘Natuurlijk Betaalbaar; onze boeren en tuinders zorgen ervoor!’
25 oktober 2023

‘Natuurlijk Betaalbaar; onze boeren en tuinders zorgen ervoor!’

Natuurlijk betaalbaar; onze boeren en tuinders zorgen ervoor. Deze commercial is vanaf 1 november vaak te horen op de radio. Op straat houdt gezond en...

Afbeelding: Boer zoekt Perspectief: “Je kunt hier geen blauwtje lopen. Iedereen die je hier aanspreekt, daar zou een kans in kunnen zitten.”
19 oktober 2023

Boer zoekt Perspectief: “Je kunt hier geen blauwtje lopen. Iedereen die je hier aanspreekt, daar zou een kans in kunnen zitten.”

Tijdens de tweede editie van Boer zoekt Perspectief gingen vraag en aanbod wederom met elkaar in gesprek. Een kleine 60 jongere én oudere boeren...

Afbeelding: ‘De kracht om negatieve zaken om te zetten in positiviteit’
19 oktober 2023

‘De kracht om negatieve zaken om te zetten in positiviteit’

Sta in je kracht! En dat gebeurde, samen met 180 vrouwen met boerinnenverstand. Een thema dat goed past bij al de dagelijkse rollen van de (agrarische)...

Afbeelding: Betere vertering en minder emissie
16 oktober 2023

Betere vertering en minder emissie

Onlangs deed Voergroep Zuid een voerproef met 140 vleesvarkens, waarvan de helft voer kreeg met extra histidine. Histidine is een essentieel aminozuur...

Afbeelding: Inspiratiedag Ledenraad en RvC Voergroep Zuid
13 oktober 2023

Inspiratiedag Ledenraad en RvC Voergroep Zuid

Op 11 oktober organiseerde Voergroep Zuid een inspiratiedag voor haar Ledenraad en Raad van commissarissen. De ruim 30 boeren brachten samen met de directie...

Afbeelding: Inzicht in staldata en vergelijken met collega pluimveehouders
03 oktober 2023

Inzicht in staldata en vergelijken met collega pluimveehouders

Met de Farm module van PoultryPlan krijgen pluimveehouders beter inzicht in de dierprestaties en kunnen ze stalresultaten vergelijken met die van collega's....

Afbeelding: Voergroep Zuid brengt carbon footprint geitenbedrijven in beeld
30 september 2023

Voergroep Zuid brengt carbon footprint geitenbedrijven in beeld

Voergroep Zuid heeft samen met studenten van HAS green academy in Den Bosch bij twee geitenbedrijven de carbon footprint van geitenmelk in beeld gebracht...

Afbeelding: Vind jouw opvolger óf het bedrijf van je dromen tijdens Boer zoekt Perspectief!
29 september 2023

Vind jouw opvolger óf het bedrijf van je dromen tijdens Boer zoekt Perspectief!

Eén van de belangrijkste momenten in het leven van een ondernemer is de bedrijfsoverdracht. Jarenlang bouw je aan jouw onderneming en neem je de...

Afbeelding: ‘Kostenbesparend en een betere benutting’
26 september 2023

‘Kostenbesparend en een betere benutting’

Wekelijks worden melkveehouders door Voergroep Zuid op de hoogte gehouden van de kwaliteit van vers gras in de regio, inclusief een advies. De familie...

Afbeelding: ‘Hoe spitser de neus, hoe hoger de melkgift’
11 september 2023

‘Hoe spitser de neus, hoe hoger de melkgift’

Aan de rand van Deurne loopt iets aparts in de wei, een niet alledaags beeld; pikzwarte grazende waterbuffels. Piet Vogels nam in de jaren negentig afscheid...

Afbeelding: Voergroep Zuid brengt carbon footprint geitenbedrijven in beeld
16 augustus 2023

Voergroep Zuid brengt carbon footprint geitenbedrijven in beeld

De carbon footprint van geitenmelk werd voor twee praktijkbedrijven berekend op 0,93 en 0,98 kg CO2-equivalenten per kg melk. ‘Het ziet er naar uit...

Stel je vraag

 
* verplichte velden