Met een jaarproductie van 1120 liter per geit (met 4,86 procent vet en 3,57 procent eiwit) is de productie al zeer goed te noemen. “Maar het kan altijd beter”, zegt Debbie. “We moeten vooruit.” De melkcontrole is een belangrijk instrument voor het verbeteren van het genetisch potentieel. Elke zes weken worden er melkmonsters genomen. De dertig geiten die als beste uit de melkcontrole komen, worden geïnsemineerd met een bok van de KI.
De keuze van de KI-bokken doet Debbie samen met geitenspecialist Pieter Schoenmakers van Voergroep Zuid. Meestal kiezen ze vier tot zes bokken uit die goed presteren wat betreft productie. Pieter Schoenmakers kijkt hierna welke bok het beste past op welke geit. “Hij heeft daar een goede kijk op”, zegt Debbie. “Daardoor krijgen we nakomelingen met een goed exterieur die ook weer topprestaties kunnen leveren.” De beste bokken uit deze paringen worden later gebruikt als dekbok op het bedrijf.
Twee aflammerperiodes
Naast de dertig topgeiten komen de opfokgeiten en 125 goed presterende geiten in aanmerking voor dekking. Deze dieren gaan bij de bok. Omdat de opfokstal een beperkte capaciteit heeft, verdeelt de familie Aarssen het aflammeren in twee periodes. De eerste groep van 125 geiten lammert in februari. De tweede groep in mei. Er worden koppels gemaakt van ongeveer zestig geiten waaraan steeds twee bokken worden toegevoegd. “Dan houden ze elkaar actief”, zegt Debbie. “Als ik merk dat ze rustiger worden, wissel ik één bok om met een bok uit een andere groep. Dan zie je dat ze zich willen bewijzen en worden ze weer actiever.”
De bokken blijven vier weken bij de geiten zodat het aflammeren ook in vier weken achter de rug is. Acht weken later worden de bokken bij de tweede groep geiten geplaatst. “We scannen de geiten als de bokken zes weken uit de eerste groep zijn. De dieren die niet drachtig zijn, gaan opnieuw bij de bok in de tweede groep.” Als de lammeren van de eerste groep worden afgespeend, wordt de opfokstal gereinigd zodat de lammeren van de tweede groep hier terecht kunnen. “Onze vergunning laat niet meer dieren toe en deze werkwijze past prima zodat we zonder personeel het werk kunnen doen”, besluit Debbie.
Lammeren krijgen onbeperkt krachtvoerrantsoen
De lammeren krijgen Opti-Ofok Compleet. Met dit onbeperkte krachtvoerrantsoen groeien de lammeren hard. “Sinds wij dit voeren, merk ik dat ze zwaarder zijn op het moment dat ze bij de bok gaan”, zegt Debbie. Ook uit de eigen voerproef van Voergroep Zuid blijkt dat de lammeren met compleetvoer harder groeien. Ze wegen op moment van aandekken 4,1 kg meer dan traditioneel gevoerde geiten. Hoewel de totale voerkosten hoger liggen, zijn de voerkosten per kg groei duidelijk lager.