‘Niet meer maar beter’. Dat is het motto van varkenshouder en ketenregisseur Hans Verhoeven van Keten Duurzaam Varkensvlees. Hij liet haarfijn zien welk verbeterpotentieel de varkenshouderij nog heeft door het dier echt centraal te zetten en slim gebruik te maken van data. Met name de gezondheid van varkens kan een boost gebruiken. Grote stappen zette hij op zijn bedrijf door biggen pas op vijf weken te spenen en ervoor te zorgen dat mest dagelijks de stal uit wordt gespoeld. Dit geeft sterke en gezonde biggen, die uiteindelijk als vleesvarken een gemiddelde groei van 1100 gram per dag behalen. “Toppers halen in de vleesvarkensstal zelfs een groei 1.300 gram per dag. Verhoeven: “Dit laat zien dat het genetisch potentieel gigantisch is en dat we dit nog lang niet helemaal benutten.” Op het bedrijf van Verhoeven wordt de dagverse mest vergist tot biogas en vervolgens omgezet in elektriciteit.
CEO Lotte van de Ven van Vencomatic liet zien hoe Vencomatic volop innoveert in de pluimveehouderij. Een belangrijke innovatie is het ‘Eco Air Care systeem’ dat stallucht conditioneert en ontdoet van ammoniak. Ook presenteerde ze een systeem dat 12 dagen na bevruchting via een MRI-scan de eieren selecteert waarin mannelijke kuikens zitten en deze separeert en een camerasysteem dat middels fotografie afwijkende eieren detecteert waarna ook deze automatisch worden verwijderd. Nieuwe technieken die arbeid besparen of die voorkomen dat er haantjes worden geboren.
In de ochtend werd er een bezoek gebracht aan Groene Woud Gas in Sint-Oedenrode. Ondernemer Frank van Genugten startte hier in 2007 met een traject om biogas te produceren uit rundveemest. Inmiddels is hij zover dat er een hypermoderne installatie draait waarmee hij jaarlijks de mest van 15 melkveehouders in de regio omzet in 1,1 miljoen kuub groen gas wat hij levert aan het aardgasnet van Sint-Oedenrode en omgeving. Daarnaast verwerkt hij de dikke fractie uit het digestaat tot mestkorrels en biobased bouwmaterialen. Trots liet de enthousiaste ondernemer zien hoe ver hij is met de productie van hardboard- en isolatieplaten van koemest. Een stikstofstripper haalt de stikstof uit de dunne fractie van het digestaat, die door de veehouders als kunstmestvervanger kan worden ingezet. Daarmee weten de boeren fors op het kunstmestgebruik te besparen.
De visie van Frank van Genugten is: bouw bij ieder dorp één of twee van dit soort installaties en je voorziet het hele dorp van groen gas. Met dagontmesting en monomestvergisting los je daarnaast ook het probleem van ammoniakemissie uit stallen op en verlaag je de CO2 uitstoot van onze melk- en vleesproductie gigantisch. Kortom: een integrale oplossing die gigantische kansen biedt voor boer en burger.