Een koe heeft een grote capaciteit om ruwvoer te verteren in de pens. Geiten vreten zowel de topjes van bladeren (snel verteerbaar), als de bast (traag verteerbaar). Een geit heeft daarbij een snellere vertering – in vergelijking met een koe – doordat de capaciteit van de pens relatief kleiner is en die van de darmen groter.
Vanwege dit verschil pakt de trend om maiskorrels fijner te hakselen negatief uit voor geiten. Fijn hakselen van de korrel betekent dat het zetmeel in de korrel te snel doorstroomt van de pens naar de darmen waardoor die darmen overbelast raken. Maiskorrels moeten daarom voor geiten grover gehakseld worden.
“Het ideaalbeeld is dat een maiskorrel na hakselen in 4 á 5 stukjes uiteenvalt”, zegt nutritionist Mat Winkelmolen. “De manier zoals er vroeger gehakseld werd, is beter dan nu vaak gebeurt.” De maiskorrels blijven hierdoor langer in de pens en de vertering verloopt beter.
Het plantgedeelte van de mais mag gehakseld worden op een lengte van ongeveer 8 millimeter, vergelijkbaar met melkvee. Wanneer gekozen wordt voor shredlage, mag het plantgedeelte langer zijn, echter de korrel moet niet te fijn gemaakt worden.
Heeft u vragen over de beste manier van hakselen van de mais? Raadpleeg uw specialist of neem dan contact op met het geitenteam via 088 730 05 00.