02 november 2021

‘Tussen 12u en 13u gingen de poorten dicht om te toepen en een boterham te eten.’

Voergroep Zuid bestaat dit jaar 125 jaar, maar deze heren werken samen al 133 jaar bij Voergroep Zuid; Hennie Van Bree, Frans van der Heijden en Marius van den Broek. En zij zijn niet de enige langgedienden bij Voergroep Zuid. In augustus, op één van de eerste droge zomerdagen trof ik de heren op het kantoor in Deurne en samen praatten we bij over waarom zij na zoveel jaren nog steeds met veel plezier naar hun werk gaan.

Hoe was het om in de jaren zeventig te werken bij de Boerenbond?

Frans: “Het wereldje was toen nog klein. In Deurne hadden we een team van dertig man, inclusief winkelpersoneel. We kenden elkaar door en door. Minimaal zes keer per jaar hadden we een feestje, inclusief partner en natuurlijk jokeravonden, bingoavonden, noem maar op!” Hennie vult lachend aan: “Het was een gemoedelijke en gezellige tijd. Tussen 12u en 13u gingen de poorten van Groenewoud dicht om een boterham te eten en om te toepen. Soms bleef de poort, in het heetst van de strijd, zelfs wat langer dicht.

‘Waar vroeger vanuit hogerhand over een investering werd besloten, worden medewerkers nu meer betrokken.’

Natuurlijk tot onvrede van de mensen die achter de poort stonden te wachten.“ Marius herkent het saamhorigheidsgevoel: “Bij ons in Wanroy stonden de koffiepotten om 10 uur klaar. De fabriek werd dan stilgelegd en zo konden we rustig met elkaar koffiedrinken. Dat kun je in deze tijd echt niet meer voorstellen.”

Waar komt dat gemoedelijke vandaan denk je?

Frans: “Ik denk dat dit ook komt doordat we een coöperatie zijn. Het gevoel dat je samen ergens voor gaat. Je moest ook hard werken en door de juiste aandacht geef je ook wat extra’s terug.” Marius vult aan: “Daarnaast kregen we vrijheid in handelen en was er waardering voor eigen initiatief. Je probeerde het idee uit en ging het mis, dan werd je niet afgestraft. Dat maakt het werk ook leuk. Je probeert er samen het beste van te maken.”

Voergroep Zuid is de afgelopen jaren flink geprofessionaliseerd, wat merk je daarvan op de werkvloer?

Hennie: “het werkgebied en de organisatie werden groter en als gevolg daarvan ken je niet iedereen meer. Je collega’s op kantoor en in de winkels niet, maar ook de klanten niet. Waar je vroeger nog iedere dag bij de boeren koffie dronk, gebeurt dat nu nog sporadisch. Ook de komst van internet en social media heeft dit veranderd. De wereld van de boer is nu ook niet meer zo klein en zij hebben nu niet altijd de behoefte om bij te praten. Je hebt ook gewoon minder tijd.” Frans beaamt dit: “Ik weet echt niet wie er allemaal op kantoor rondloopt en mijn collega’s in Weert en Oirschot zie ik één keer per jaar. En zijn we bij elkaar dan ga je toch bij je eigen clubje staan.” Marius: “COVID-19 heeft voor mij wel roet in het eten gegooid. Door de ploegenoverdracht in subteams te organiseren is de onderlinge afstand groter. Dat heeft veel impact gehad op de werkvloer.”



Hennie zijn eerste bulkwagen

Was vroeger dan alles beter?

Marius: ”Zeker niet. Vroeger was er veel geluid en stof in de fabriek. Dat is nu heel anders. De arbeidsomstandigheden in de fabriek zijn beter. Ook zijn er minder storingen en de processen zijn nauwkeuriger. Hennie vult aan: “Sinds de fusie is alles nog beter geregeld. We worden goed op de hoogte gehouden en er is veel meer structuur en duidelijkheid. Van een functioneringsgesprek en functieomschrijvingen hadden we bijvoorbeeld in de jaren tachtig nooit van gehoord.” Frans: “Je durfde destijds echt niet om loonsverhoging te vragen!”

‘Je durfde destijds echt niet om loonsverhoging te vragen!’

Frans: “Daarnaast worden we nu veel meer betrokken bij bepaalde keuzes en investeringen. Waar vroeger vanuit hogerhand besloten werd, worden medewerkers nu meer betrokken. In Helmond moest de perslijn vervangen worden. Vanuit management werd een projectteam samengesteld en zo hebben we samen naar de ideale perslijn gezocht. Dat is misschien niet altijd de goedkoopste oplossing, maar uiteindelijk levert deze werkwijze wel het meeste geld op. We zijn nu verzekerd van een perslijn waar we allen achter staan én die zeer goed draait.”

Kun je op de werkvloer ook merken dat je een coöperatie bent?

Frans: “We werken samen voor de boeren en we maken voer voor de boeren. Dat wordt ons ook vaak verteld.” Zorgen om de toekomst heeft Frans wel: “Ik zie overal stoppers om ons heen. Daar maak ik me wel zorgen om. Welke gevolgen heeft het voor de coöperatie zoals deze nu is? Het is belangrijk om als organisatie sterk te blijven.”

Maar hoe kan het nou toch dat jullie al zo lang bij Voergroep Zuid werken?

Frans: “Ik heb me al die jaren nog niet druk hoeven te maken om het bedrijf. Ik ontvang altijd netjes mijn loon. De organisatie is stabiel en gezond. Er heerst rust en dat is erg belangrijk.” Hennie knikt: “Rust is zeker belangrijk, vooral in de voortdurend veranderende sector. Je moet daarom ook bijblijven in de ontwikkelingen en daar is zeker ruimte voor. Bij de tijd blijven is als langgediende soms lastig, maar met de juiste mindset en met wat hulp van de jeugd kom je een heel eind!”


Marius van den Broek

In 1976 begon Marius van den Broek bij Boerenbond Wanroij als chauffeur. “In die tijd was het moeilijk om aan werk te komen, maar ik kon als tijdelijke kracht aan de slag bij Boerenbond Wanroij. In 1978 begon ik in de fabriek, eerst als onderhoudsmonteur en later als operator.” In 2014 maakte Marius de stap naar de fabriek in Oirschot. Dat betekende drie kwartier rijden en dat was voor Marius geen probleem: “Ik mocht destijds kiezen, Helmond of Oirschot. In Oirschot was het wat kleiner en gemoedelijker. Dat paste beter bij mij dus de keuze was snel gemaakt.” Na vijfenveertig jaar nam Marius onlangs afscheid en hij geniet nu met volle teugen van zijn pensioen.

Hennie van Bree

Hennie van Bree is een geboren en getogen Helmonder. In vijf minuten is hij op zijn werk en hij heeft zijn thuisbasis Helmond nooit verlaten. Al moet hij nu ook wel eens gaan laden in Weert of Oirschot. In 1977 begon hij bij Groenewoud (de Boerenbond in Helmond). Honkvast als Hennie is, heeft hij ook nooit anders dan bulktransport gereden. Maar saai werd het voor Hennie nooit: “De vrachtwagens werden steeds beter, het werkgebied steeds groter en het werk is heel gevarieerd. Nog steeds stap ik met veel plezier in de vrachtwagen.”

Frans van der Heijden

Frans van der Heijden werkt, net als Hennie, al vierenveertig jaar bij Voergroep Zuid. In 1977 begon hij als vakantiekracht bij Boerenbond Deurne. Frans kreeg een vast contract aangeboden als bijrijder zakgoed. Een jaar later werd hij door Henk van den Boomen (oud-directeur Boerenbond Deurne) gevraagd om in de fabriek te starten. “Er waren plannen om de fabriek in Helmond te bouwen. Tijdens mijn militaire dienst in 1980 is de fabriek in Helmond gebouwd en toen het klaar was kon ik daar meteen aan de slag.” Sinds 1991 is Frans assistent bedrijfsleider in Helmond. De appel valt niet ver van de boom, want de vader van Frans was assistent bedrijfsleider in Deurne

Afbeelding: Kwaliteit ruwvoer verbeteren met kennispartner Groeikracht
10 april 2024

Kwaliteit ruwvoer verbeteren met kennispartner Groeikracht

Een goede ruwvoerkwaliteit in een uitgebalanceerd rantsoen bepalen in belangrijke mate het technische en financiële resultaat van een melkvee- of...

Afbeelding: 'We produceren nu meer melk uit ruwvoer en hebben gezondere geiten'
03 april 2024

'We produceren nu meer melk uit ruwvoer en hebben gezondere geiten'

Geitenhouder Ruud Kennis tevreden over rantsoenaanpassingen In het Brabantse Vessem melken Ruud Kennis en zijn ouders Kees en Ine samen zo’n 1.600...

Afbeelding: Betere prestaties en meer werkplezier met Voergroep FM! 📻
29 maart 2024

Betere prestaties en meer werkplezier met Voergroep FM! 📻

Onderzoek wijst uit dat muziek positieve effecten heeft op dieren. Zo blijkt dat koeien meer melk geven en dat varkens gaan kwispelen en rustig worden...

Afbeelding: We mogen trots zijn!’
29 maart 2024

We mogen trots zijn!’

Waarom Nederlandse en Belgische pluimveehouders voor velen de stip aan de horizon zijn. Nederlandse en Belgische pluimveehouders behoren tot de top...

Afbeelding: ‘Werk planmatig laat geen kansen voorbij gaan'
28 maart 2024

‘Werk planmatig laat geen kansen voorbij gaan'

Geitenhouder Jan van de Ven uit Oirschot over teelt ruwvoer: Goed ruwvoer winnen vraagt om een planmatige aanpak en om alle kansen die zich voordoen...

Afbeelding: Meer eieren!
26 maart 2024

Meer eieren!

Begin dit jaar is de Prominent-lijn toegevoegd aan ons Bruekers leg-assortiment. Met deze voerlijn, gericht op het optimaliseren van de ei-massa, heeft...

Afbeelding: Het verhaal achter de eischaal
21 maart 2024

Het verhaal achter de eischaal

In het vorige artikel ging pluimveenutritionist Stef Lefebure in op het verhaal achter de eischaal en het realiseren van goede eischaalkwaliteit. Wil je...

Afbeelding: Wederom topresultaten geitenklanten Voergroep Zuid
19 maart 2024

Wederom topresultaten geitenklanten Voergroep Zuid

Ook in 2023 zijn de geitenklanten van Voergroep Zuid er in geslaagd om topresultaten te realiseren. Met gemiddeld 1.321 geiten per bedrijf realiseerden...

Afbeelding: “Hogere behoeftes vragen meer inhoud met dezelfde hap voer”
17 maart 2024

“Hogere behoeftes vragen meer inhoud met dezelfde hap voer”

Door de alsmaar verbeterende prestaties van vleesvarkens zien we, met name bij de hardst groeiende varkens, in toenemende mate stramheid. Zo zag ook vleesvarkensspecialist...

Afbeelding: “Varkens zijn de beste thermometers!”
05 maart 2024

“Varkens zijn de beste thermometers!”

De prestaties van Nederlandse varkenshouders staan niet stil. Een goede ontwikkeling, maar deze stijgende resultaten met meer warmteproductie vragen ook...

Afbeelding: Het initiatief van VoederWaarde.nl in de borging van betrouwbare Carbon Footprint-data wordt opgevolgd
01 maart 2024

Het initiatief van VoederWaarde.nl in de borging van betrouwbare Carbon Footprint-data wordt opgevolgd

Om te kunnen sturen op de Carbon Footprint van zuivel, vlees en eieren vragen marktpartijen om de Carbon Footprint-data van voeders. Het is uitermate belangrijk...

Afbeelding: ‘Voerefficiëntie verhogen verbetert rendement’
22 februari 2024

‘Voerefficiëntie verhogen verbetert rendement’

CRV en Voergroep Zuid over het nut van fokken en voeren naar een hogere voerefficiëntie

Afbeelding: Bezoek Voergroep Zuid tijdens de Agridagen in Ravels!
06 februari 2024

Bezoek Voergroep Zuid tijdens de Agridagen in Ravels!

Ga jij naar de Agridagen in Ravels? Breng dan een bezoekje aan de Voergroep!  Van 16 t/m 18 februari vinden de Agridagen in Ravels weer plaats. Tijdens...

Afbeelding: Voergroep Zuid verkoopt 7 procent meer voer
30 januari 2024

Voergroep Zuid verkoopt 7 procent meer voer

In 2023 is Voergroep Zuid opnieuw gegroeid in een krimpende markt. De totale voerafzet nam met 7 procent toe tot ruim 781.000 ton. “Een teamprestatie...

Afbeelding: Terugblik op de studiebijeenkomst: En nu de biggen nog!
25 januari 2024

Terugblik op de studiebijeenkomst: En nu de biggen nog!

Samen met een groep zeugenhouders doken we dieper in het potentieel van de biggen.

Afbeelding: Witte Gei’t BV zoekt een medewerker voor haar melkgeitenbedrijf te Siebengewald.
23 januari 2024

Witte Gei’t BV zoekt een medewerker voor haar melkgeitenbedrijf te Siebengewald.

Witte Gei’t BV is een modern melkgeitenbedrijf te Siebengewald. Na de expansie heeft het gezinsbedrijf de komende jaren zich de uitdaging gesteld...

Afbeelding: Welk maïsras kiest u voor een hogere voeropname en optimale melkproductie?
16 januari 2024

Welk maïsras kiest u voor een hogere voeropname en optimale melkproductie?

Goed ruwvoer is de basis van een rantsoen. De juiste keuze van het te telen maïsras is van groot belang om een hogere voeropname en optimale melkproductie...

Afbeelding: Uniek moment voor late grassnede, of vroege eerste snede
10 januari 2024

Uniek moment voor late grassnede, of vroege eerste snede

Na een lange natte periode in het afgelopen najaar en winter, is het weer begin deze week omgeslagen in flink kouder weer. Aangezien er door de natte omstandigheden...

Afbeelding: “De interactie tussen Calciet-kristallen en de eiwitten bepaalt de sterkte van de schaal!”
01 december 2023

“De interactie tussen Calciet-kristallen en de eiwitten bepaalt de sterkte van de schaal!”

Eischaalkwaliteit speelt een cruciale rol in het rendement van de leghennenhouder. Een verminderde kwaliteit zorgt namelijk al snel voor een afwaardering...

Afbeelding: Gebruiksgemak en een nieuwe manier van samenwerken
01 december 2023

Gebruiksgemak en een nieuwe manier van samenwerken

Het monitoren van staldata is niet meer weg te denken uit de moderne bedrijfsvoering. PoultryPlan is hier een goed voorbeeld van, door direct inzicht te...

Afbeelding: Loop geen GLB-subsidies mis!
16 november 2023

Loop geen GLB-subsidies mis!

Nieuw in 2023 is het indienen van de definitieve Gecombineerde opgave tussen 15 oktober en 30 november. Doe je dit niet, dan ontvang je geen GLB-subsidies,...

Afbeelding: Drink jij het water wat jouw varkens krijgen?
16 november 2023

Drink jij het water wat jouw varkens krijgen?

Goede drinkwaterkwaliteit is vaak een ondergeschoven kindje in de bedrijfsvoering. Er word gefocust op voer en klimaat, maar naar water wordt vaak niet...

Afbeelding: Een geslaagde dag voor zeugenhouders!
10 november 2023

Een geslaagde dag voor zeugenhouders!

Afgelopen dinsdag organiseerden we een bijeenkomst voor zeugenhouders in Oss. De deelnemers luisterden aandachtig naar de presentatie van Kasper Bekker,...

Afbeelding: De winter staat voor de deur, ben jij voorbereid?
09 november 2023

De winter staat voor de deur, ben jij voorbereid?

Is jouw nevelkoeling al klaar voor de winter? De winter staat voor de deur en hoewel je nevelkoeling in deze periode niet zal draaien ligt beschadiging...

Afbeelding: Een groeizaam, maar wisselvallig jaar
08 november 2023

Een groeizaam, maar wisselvallig jaar

Het grasseizoen van 2023 loopt ten einde, in deze terugblik kijken we samen met rundveespecialist Martijn Verhagen nog één keer terug op...

Stel je vraag

 
* verplichte velden