De studiedag ruwvoer, die Voergroep Zuid op 21 augustus organiseerde, gaf veel nieuwe inzichten wat betreft de vertering van mais.
Hoe een geit ruwvoer verteert en welke consequenties dat heeft voor de maisteelt, de manier van hakselen en het rantsoen, stonden centraal op deze studiedag. Kasper Dieho van Provimi, Mat Winkelmolen en Chris van Rijthoven van Voergroep Zuid, Jan Roothaert, productmanager bij Limagrain en Coen Loeffen van Abemec gaven ieder hun visie.
De algemene conclusie was dat de korrel grover gehakseld mag worden. Een geit heeft – in vergelijking met een koe - een snellere vertering doordat de capaciteit van de pens relatief kleiner is en die van de darmen groter. Vanwege dit verschil pakt de trend om maiskorrels fijner te hakselen negatief uit voor geiten. Fijn hakselen van de korrel betekent dat het zetmeel in de korrel te snel doorstroomt van de pens naar de darmen waardoor die darmen overbelast raken. Maiskorrels moeten daarom voor geiten grover gehakseld worden.
Ideaal is wanneer een maiskorrel na hakselen in 4 á 5 stukjes uiteenvalt. De maiskorrels blijven hierdoor langer in de pens en de vertering verloopt beter. Het plantgedeelte van de mais mag gehakseld worden op een lengte van ongeveer 8 millimeter, vergelijkbaar met melkvee. Wanneer gekozen wordt voor shredlage, mag het plantgedeelte langer zijn, echter de korrel moet niet te fijn gemaakt worden.
Na de inleidingen is het bedrijf van de familie Van Rooij in Drunen bezocht. De familie Van Rooij probeert zo veel mogelijk melk uit eigen ruwvoer en krachtvoervervangers te produceren.
Het verslag van deze geslaagde studiedag kunt u opvragen bij geitenspecialist Ingrid Bouw via ibouw@voergroepzuid.nl of 0641-637264.