06 mei 2025

'We doen hard ons best'

In een jaar tijd van 1.261 naar 1.437 kilo melk per geit is een hele stap. Zo’n stijging komt niet zomaar aanwaaien. Heel veel kleine stapjes maken uiteindelijk wel een grote. Maar dat is niet het enige, weten Raf en Naomi Lauryssen: “We doen stiekem hard ons best.”

Samen met zijn vrouw Naomi houdt Raf 1.800 melkgeiten in Rijkevorsel (BE). Zo heel lang zijn beide ondernemers nog niet geitenhouder. Na jaren als zelfstandige in de bouw te hebben gewerkt besluit Raf om een nieuw avontuur aan te gaan. “Ik houd van uitdagingen”, verklaart hij zijn keuze. Met flink wat overredingskracht krijgt hij ook Naomi achter zijn plannen. In 2017 starten ze met achthonderd geiten. In 2021 worden dat er achttienhonderd. Een flinke groeispurt in korte tijd. Niet alleen het managen van een groter koppel dieren moeten ze onder de knie krijgen, ook het management van het personeel komt er plots bij kijken.

“Ik durf best te zeggen dat we zwarte sneeuw gezien hebben”, zegt Raf. Hun innerlijke, en niet aflatende, motivatie om een prestatie neer te zetten, trekt hen door deze periode heen. Wat ook helpt is dat het bedrijf nu klaar is om te optimaliseren. Jaren achter elkaar moesten alle jonge geiten ingezet worden om het koppel geiten te laten groeien van achthonderd naar het huidige aantal. Raf: “We hebben nooit de luxe gehad om ons te focussen.” Nu het eenmaal loopt zoals ze willen, kijken ze tevreden terug. “Vanaf het begin hebben we hier naar toegewerkt. Wij kunnen nu trots zijn op wat we hebben neergezet.”

Hoog ruwvoeraandeel

Trots mogen Raf en Naomi zeker zijn. Centraal in hun aanpak staat het ruwvoeraandeel in het rantsoen. “De pens moet draaien”, zegt Raf. Wanneer dat gebeurt, blijft de geit gezond en kan ze veel melk produceren. Een hoog ruwvoeraandeel in het rantsoen maakt ook het bijsturen met krachtvoer makkelijker. “Met achttienhonderd geiten moet je er niet veel extra werk bij hebben. Dan moet het
makkelijk lopen.” De geitenhouders houden er van als grasnet iets langer staat en meer structuur bevat. Maaien doet Raf op een zonnige dag in het tweede deel van de dag. Dan zit er meer suiker in het gras waardoor de kuil snel stabiel wordt en goed conserveert.

Inkuilen gebeurt als het gras op het veld 33 procent droge stof heeft bereikt. Met hakselen begint hij juist vroeg in de ochtend. “Gras komt uit de kuil zoals het er in is gegaan”, zegt Raf. Als gras fris en koel in de kuil gaat, komt het er ook fris en koel uit, is zijn redenering. Inkuilmiddelen gebruiken de ondernemers niet. “We willen het kuilgras zo natuurlijk mogelijk houden.” Wel vinden de geitenhouders mollenbestrijding belangrijk. Zand in de kuil vergroot de kans op een mindere conservering en een lagere voederwaarde. Dat willen ze voorkomen.

MET 45 KILO KRACHTVOER PER 100 KILO MEETMELK LIGT HET VERBRUIK ONDER HET GEMIDDELDE.

Maximale kwaliteit

De kuil afdekken gebeurt met een dubbele laag plastic en zand: alles wordt in het werk gesteld om de kwaliteit maximaal te waarborgen. Het uitkuilen van het kuilgras gebeurt met een U-snijder. Dit geeft een mooi scherp snijvlak waardoor broei niet snel optreedt. s‘ Avonds worden de blokken klaargezet in de overdekte voerkeuken zodat er ‘s ochtends meteen met het voeren gestart kan worden. Voeren – maar ook het melken – gebeurt stipt op vaste tijden. Raf: “Dan wil ik ook met rust gelaten worden en me volledig focussen op het voeren”. De Butler-robot veegt in de loop van de dag het voer aan en verstrekt het krachtvoer. “Ik geef geen krachtvoer in de melkstal. In de melkstal moeten de geiten geconcentreerd zijn op melk geven.”

Naast kuilgras voeren de geitenhouders bietenpulp en citruspulp aan hun dieren. Met 45 kilo krachtvoer en mineralen per 100 kilo meetmelk, ligt het krachtvoerverbruik onder het gemiddelde. “Krachtvoer gebruiken we vooral om het eiwitniveau in het rantsoen bij te sturen”, zegt Raf. “Met krachtvoer gaat dat makkelijker dan met gras.” In de mengwagen worden verder zo weinig mogelijk toevoegingen gedaan. Een zo puur mogelijk rantsoen bevalt de geitenhouders het beste.

Niets op automatische piloot

Niets gaat bij de ondernemers uit Rijkevorsel op de automatische piloot. Over alles wordt nagedacht. Nieuwe kennis wordt opgenomen en vertaald naar een praktische toepassing binnen het bedrijf. Raf: “Wil je prestaties leveren dan moet je niet op standaard draaien.”

Strenge selectie bokmoeders

De fokkerij is een belangrijkrijk onderdeel op het geitenbedrijf van Raf en Naomi Lauryssen. Na de eerste aankoop in 2017 zijn alle geiten zelf opgefokt. Met de resultaten van de individuele melkmetingen die in de melkstal plaatsvinden, selecteren de ondernemers 40 tot 45 bokmoeders. Dit zijn geiten die ouder zijn dan tweeëneenhalf jaar, minimaal 5 liter per dag geven en een goed exterieur hebben (met vooral een mooi uier). De aanbevelingen van geitenspecialist Pieter Schoenmakers van Voergroep Zuid zijn hierbij leidend. Na onderzoek op het percentage melkvet en melkeiwit van deze potentiële bokmoeders, blijven er 25 geiten over. Deze geiten worden gedekt door een geselecteerde bok van één vast bedrijf, dat ook vrij is van CAE en CL. Ook hier is het advies van Pieter bepalend. De beste bokken uit deze paringen worden ingezet voor verbetering van de eigen populatie.

Toepassen regels epigenetica

Bij het opfokken van de jonge geiten, passen Raf en Naomi de regels van epigentica toe. Epigenetica gaat uit van het beïnvloeden van genen door voeding en houderij. Door de juiste voeding en houderij kunnen bepaalde lichaamscellen extra in hun kracht worden gezet. Dit heeft vooral effect bij de groei van de ongeboren geiten in de baarmoeder en gedurende de opfokperiode. Hiermee kan de aanleg van vitale organen en bijvoorbeeld melkkliercellen positief beïnvloed worden. Raf: “Zo heeft de alvleesklier een grote invloed op de voeropnamecapaciteit. Door in de dracht op het juiste moment hiermee rekening te houden, via bijvoorbeeld het eiwitniveau en de mineralenbalans, kan de geit later in haar productieve leven een grotere prestatie leveren.”

        

Afbeelding: 'De resultaten laten zien dat mensen hier graag werken'
12 mei 2025

'De resultaten laten zien dat mensen hier graag werken'

Binnen Van Asten Group draait alles om vooruitgang – niet alleen in technische resultaten, maar ook in de manier waarop mensen samenwerken. De kernwaarden...

Afbeelding: Samen sterker met Boerinnenverstand! 💪🌾
01 mei 2025

Samen sterker met Boerinnenverstand! 💪🌾

Maar liefst 150 vrouwen waren aanwezig tijdens de tweede editie van de Dag voor vrouwen met Boerinnenverstand.

Afbeelding: Voergroep Zuid betaalt gemiddeld 3,80 per ton voer uit
28 april 2025

Voergroep Zuid betaalt gemiddeld 3,80 per ton voer uit

Na opnieuw een goed financieel jaar in 2024 heeft het coöperatiebestuur het in 2023 opgestarte loyaliteitsprogramma van 4 naar 8 miljoen euro verhoogd....

Afbeelding: ‘Alle (jonge) boeren verzamelen’
10 april 2025

‘Alle (jonge) boeren verzamelen’

Afgelopen zaterdag 5 april bezochten 1500 jonge boeren en boerinnen het Brokkenbal in Deurne. Hiermee was deze derde editie volledig uitverkocht en opnieuw...

Afbeelding: Klanten doorbreken magische grens van 50 kg krachtvoer/100 kg melk
10 april 2025

Klanten doorbreken magische grens van 50 kg krachtvoer/100 kg melk

Met gepaste trots presenteren wij u de gemiddelde resultaten van onze klanten over 2024. De strategie om te gaan voor gezonde geiten met een hoge levensproductie...

Afbeelding: Geslaagde inspiratiedag voor melkveehouders
31 maart 2025

Geslaagde inspiratiedag voor melkveehouders

Met als thema ‘Data-Driven Dairy Day’ vond op woensdag 26 maart een inspiratiedag plaats voor melkveehouders. Deze dag werd georganiseerd door...

Afbeelding: Een uniek kijkje achter de schermen op onze productielocatie in Helmond!
31 maart 2025

Een uniek kijkje achter de schermen op onze productielocatie in Helmond!

Afgelopen zaterdag kregen bezoekers een exclusief kijkje in de kunst van het brokken maken tijdens de Open Bedrijven Dag. Er was van alles te doen voor...

Afbeelding: Gerst en vroege mais perfecte gewassen in rustjaar
19 maart 2025

Gerst en vroege mais perfecte gewassen in rustjaar

Vleesvee, loonwerk, grondverzet en een boerderijwinkel: het ondernemen zit de familie Grooten uit het Limburgse Bocholtz in het bloed. Dat houdt ook in...

Afbeelding: ‘Je hoeft geen kalfziekte te accepteren’
17 maart 2025

‘Je hoeft geen kalfziekte te accepteren’

Een koe met kalfziekte. Elke boer heeft hier wel eens mee te maken. Met voeding zijn de meeste gevallen te voorkomen, ervaart melkveehouder Leo Janssen...

Afbeelding: 'Maximaal melken met zo weinig mogelijk krachtvoer'
14 maart 2025

'Maximaal melken met zo weinig mogelijk krachtvoer'

Knijpen op de krachtvoergift doen Marco en Angela Smulders niet. “Als je aan het begin van de lactatie te laag inzet en het wil niet lopen met de...

Afbeelding: Nog één keer terugkijken naar hét Varkenssymposium!
06 maart 2025

Nog één keer terugkijken naar hét Varkenssymposium!

Twee weken geleden keken we samen met 400 varkenshouders vooruit naar de kansen die onze prachtige sector te bieden heeft. De samenwerking in de keten...

Afbeelding: Stabiliteit maakt het verschil
06 maart 2025

Stabiliteit maakt het verschil

Als pluimveehouder wilt u zoveel mogelijk eieren produceren. Vooral bij hoge eiprijzen. Dan is het nastreven van een zo laag mogelijke voerprijs veel minder...

Afbeelding: Met jong talent naar de toekomst
05 maart 2025

Met jong talent naar de toekomst

In 2024 heeft Voergroep Zuid ingezet op jong talent. Om deze kersverse collega’s te begeleiden, is het ‘jong professional programma’...

Afbeelding: Chauffeurs van Voergroep Zuid krijgen een streepje voor!
21 februari 2025

Chauffeurs van Voergroep Zuid krijgen een streepje voor!

Rijd je naast een vrachtwagen van Voergroep Zuid? Dan is de kans groot dat het eerstvolgende verkeerslicht nét wat eerder op groen springt. Voergroep...

Afbeelding: De Voergroep verduurzaamt
18 februari 2025

De Voergroep verduurzaamt

Duurzaamheid is een steeds belangrijker onderwerp, ook bij Voergroep Zuid. In het afgelopen jaar werden er opnieuw mooie stappen gezet in het verder verduurzamen...

Afbeelding: ‘Als Nederlandse varkenshouder moet je een goed verhaal kunnen vertellen’
13 februari 2025

‘Als Nederlandse varkenshouder moet je een goed verhaal kunnen vertellen’

Kees en Eva Intven hebben een varkensbedrijf in Biest-Houtakker. Hun zeugen, biggen en vleesvarkens houden ze volgens het één ster Beter...

Afbeelding: Uitzonderlijke prestatie melkveebedrijf Evers
04 februari 2025

Uitzonderlijke prestatie melkveebedrijf Evers

14.037 kilo melk met 4,08 procent vet en 3,50 procent eiwit. En dat met een prachtige gezonde veestapel. Met deze resultaten behoort familie Evers...

Afbeelding: Voergroep Zuid blijft groeien in krimpende markt
22 januari 2025

Voergroep Zuid blijft groeien in krimpende markt

De mengvoerafzet van Voergroep Zuid is in 2024 opnieuw gegroeid in een krimpende markt. De mengvoerafzet groeide met 3 procent naar 730.000 ton. De afzet...

Afbeelding: Een digitaal varken?!
20 januari 2025

Een digitaal varken?!

De genetica staat niet stil en blijft vernieuwen. Dit leidt tot stijgende voeropnamecapaciteit en hogere groei. Vleesvarkensspecialist Jan Beekmans merkt...

Afbeelding: Vlijmscherpe voerconversie met VitaMax®
23 december 2024

Vlijmscherpe voerconversie met VitaMax®

Een vlijmscherpe voerconversie van 2,25. Over de laatste 9 maanden is dat zelfs 2,22! Heel veel lager kom je ze niet tegen in de varkenshouderij. Ron Koppens...

Afbeelding: Meer dan 1 kilo groei met voerconversie van 2,34
03 december 2024

Meer dan 1 kilo groei met voerconversie van 2,34

Arbeidsgemak én topresultaten De vleesvarkens van Marcel Manders uit Deurne groeien meer dan een kilo per dag met een voerconversie van 2,34....

Afbeelding: 'Iedereen wil zo weinig mogelijk vervangen'
28 november 2024

'Iedereen wil zo weinig mogelijk vervangen'

Een hoge melkproductie en lage kosten. Dat typeert het geitenbedrijf van Johan en Ioana Taverniers. Met een vervangingspercentage van 27 procent streven...

Afbeelding: 'Warmen wij óf de biggen de afdeling op?'
27 november 2024

'Warmen wij óf de biggen de afdeling op?'

De overgang van big tot vleesvarken is een grillige fase voor het jonge vleesvarken. Een andere omgeving en ander voer kunnen zorgen voor opstartproblemen....

Afbeelding: Succesvolle bijeenkomst MamaVit® brijvoer!
22 november 2024

Succesvolle bijeenkomst MamaVit® brijvoer!

In samenwerking met Dierenartsencombinatie ZuidOost ontving ons Brijvoerteam, twintig varkenshouders en -verzorgers op het kantoor in Deurne. 🐖

Stel je vraag

 
* verplichte velden