De gevolgen voor de gezondheid en het welzijn van hennen is groot. In Europa wordt de schade beraamd op circa 130 miljoen euro per jaar. Dit getal is op gebouwd uit bestrijdingskosten en een lagere productie. Ondanks dat weinig leggenhouders dit toepassen, lijkt een geïntegreerde aanpak veel mogelijkheden te bieden, stelt onderzoeker Monique Mul van Wageningen UR.
Ze heeft een aanpak ontwikkeld die de introductie en verspreiding van vogelmijt voorkomt, de populatiegroei vertraagt en de levenscyclus onderbreekt door het sturen van het leefgebied van de vogelmijt. Dit gebeurt onder andere door schuilplaatsen te verminderen en minder optimale temperaturen te creëren voor de vogelmijt.
Ook het nemen van hygiënemaatregelen is effectief. Hierbij valt te denken aan het gebruik van een stofzuiger, een hoge druk (stoom)reiniger, hitte behandelingen van de stal of het toepassen van bestrijdingsmethoden.
Haar onderzoek heeft een hulplijst opgeleverd die bestaat uit 23 stappen. Hiermee worden pluimveehouders van adviezen voorzien waarmee ze preventieve maatregelen kunnen nemen zodat de mijt zich niet sterk kan verspreiden. Daarnaast heeft Mul een wiskundig ontwikkeld dat de vogelmijtpopulatie kan voorspellen na een bestrijdingsmaatregel en zonder een bestrijding. Ook ontwikkelde ze een automatische vogelmijtteller.